Mes turime 309 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5815
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19675
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92032
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kas naudingiau: darbą dirbti ar pašalpą gauti?

2011 m. gruodžio 14 d., trečiadienis Nr.92 (1139)

Švenčionių kaimiškai seniūnijai dabar priklauso keturių buvusių kolūkių – J.Žemaitės, M.Šumausko, „Liaudies draugystės“ ir „Bolševiko“, vėliau pavadinto Milkuškų, teritorijos. Jose bene rimčiausiu ūkininkavimu garsėja buvusio „Liaudies draugystės“ kolūkio teritorijoje žemės ūkį tvarkąs Rimantas Stankūnas ir ekologiškos daržininkystės, augalininkystės srityje įsitvirtinęs Giedrius Čičiurka. Abudu šie žemdirbiai pagarbiai įvertinti ir Švenčionyse įvykusioje šiųmetinėje rudens šventėje.

Tačiau, Švenčionių kaimiškos seniūnijos seniūno Tado Bečelio tvirtinimu, čia nemažai priskaičiuojama ir darbo neturinčių pašalpų gavėjų.

- Anksčiau Zadvarninkų kaime kiekviena arba beveik kiekviena šeima laikydavo po dvi karves, - prisimena seniūnas. – Dabar joms suskaičiuoti užtektų ir vienos rankos pirštų.

Daug kas sako, kad dabar poros ar trejeto karvių laikyti neapsimoka: pievą nušienauk, šieną išdžiovink, suvežk, į pastogę sukrauk... Tokiems darbams atlikti vyresnio amžiaus žmonės patalkininkauti kviečia kaimynus, atsilygina su jais. Pagaliau ir karvė pririša prie savęs jos laikytoją: laiku išvesk į ganyklą, laiku pagirdyk, pamelžk...

Rudens šventėje sutiktas vienas pažįstamas ir stebėjosi, ir piktinosi kaime pradedančiu įsitvirtinti dykaduoniavimu, tinginyste, savanaudiškumu. Jis pasakojo, kad motinos paprašytas sūnus perkelti į kitą vietą netoliese pririštą karvę, atšovęs: „Jeigu duosi dešimt litų – perkelsiu.“

Pagal išgales valstybė skurdžiai gyvenančioms šeimoms skiria pašalpas. Tokių kategorijai priklauso tos šeimos, kurių kiekvienam nariui tenka tik po 350 litų per mėnesį. Žinoma, jei šeima neturi kitų pajamų.

Tarkim, keturių asmenų šeimos (tėvo, motinos ir dviejų vaikų) mėnesinis pašalpos kraitis yra 1400 Lt (350x4). Tėvą teritorinė darbo birža pasiunčia pas darbdavį už 1000 Lt mėnesinį atlyginimą. Tačiau ir tokiu atveju, jei tėvas įsidarbins, šeimos mėnesinė pinigų suma vis vien liks ta pati – 1400 Lt. Tad ar apsimoka tėvui įsidarbinti? Pagaliau, nemažai būna atvejų, kada bedarbio pašalpa didesnė už atlyginimo minimumą. Todėl visiškai suprantama ir štai kas: respublikoje turime nemažai faktų, kada iš darbo biržos pasiųstas bedarbis darbdavį prašo ne darbo, o pažymos, kad darbo nėra. Tik reta kuris principingas ūkininkas ar kito verslo atstovas darbo biržai nusiunčia raštą: bedarbis dirbti atsisakė.

Suprantama, gali būti ir nemažai kitų priežasčių: siūloma darbovietė toli, kelionė brangi, uždarbis menkas...

Dažnai girdisi šnekant, kad seniūnas – savo teritorijos šeimininkas, pažįstąs kiekviena arba beveik kiekvieną seniūnijoje gyvenančią šeimą. Tačiau kartais Tadą Bečelį nustebina pirmąkart matomi lankytojai, iš seniūnijos prašantys pažymų Registrų centrui, pašalpai gauti ar kitiems reikalams. Paaiškėja, kad vieni namus parduoda, kiti iš jų perka, kai kada ir tretiems perparduoda, prieš tai atlikę reikalingus notarinius veiksmus. O notarams tikriausiai nebūtina apie tai informuoti seniūnijų. Ne taip, kaip būdavo anksčiau, kai naują atvykėlį ar atvykusią šeimą užregistruodavo ūkio knygoje, nurodydavo ir žemės plotą, ir gyvulių skaičių...

Įprasta su seniūnijos gyventojais bendravimo ir bendradarbiavimo priemonė – viešieji darbai. Anksčiau vienas žmogus tuos viešuosius darbus galėdavo dirbti 6 mėnesius per metus – krūmus iškirsti, apšienauti, pagrėbstyti, pašlavinėti ir kt. Dabar šių sezoninių darbų trukmė, T.Bečelio tvirtinimu, sumažinta iki 2 mėnesių per metus. Tik galbūt su labai retomis išimtimis šis sezoniškumas gali būti pratęstas iki 3 mėn. Taip daroma todėl, kad būtų įdarbinta kuo daugiau darbo neturinčiųjų. Viešuosius darbus apmoka darbo birža ir savivaldybė.

Bedarbių skaičius seniūnijoje kinta. Švenčionių kaimiškoje seniūnijoje bedarbių pašalpas šių metų lapkričio mėnesį gavo apie 120 šeimų. Ir vargu ar jų mažės ateityje, nes kiekvienas darbo neturinčiai šeimai atviras klausimas: kas naudingiau – darbą dirbti ar pašalpą gauti?

Paskutiniais duomenimis, vietinėje darbo biržoje užregistruota apie 2,6 tūkst. darbo ieškančiųjų.

Bronius NARKŪNAS


 

 
Reklaminis skydelis