Mes turime 378 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3126
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19327
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95357
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuvą valdys valstiečiai

2016 m. spalio 26 d., trečiadienis Nr.80 (1613)

Konservatoriai to nesitikėjo

Štai ir didžiosios intrigos atomazga – II ture nušlavusi konkurentus, net 56 mandatus laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir tapo absoliučia nugalėtoja. Toks rezultatas – pirmas nuo 1996 metų. Šįkart rinkimų komisija balsus skaičiavo sparčiai, o taip vadinamas politinis elitas tik aikčioti spėjo. Valstiečių kandidatai vienmandatėse apygardose didžiule persvara naikino garsiųjų politikų, daugiausia konservatorių, galybę. Komentatoriai rinkimų vakarą stebėjosi – laimi niekam nežinomi asmenys. Na, matyt, ne tokie jau nežinomi – kiekvienas savo apygardoje gerai žinomas, jeigu laimi 60-70 proc. prieš A.Anušauską, A.Bilotaitę ir kt. tikrai žinomus. Net premjerą A. Butkevičių nugalėjo valstiečių kandidatas Kęstutis Smirnovas.

Prezidentė pirmadienį pareiškė gerbianti tautos valią, rinkimų nugalėtoją ir sakė į koalicijos formavimą nesikišianti. Formuoti valdančiąją koaliciją pavesta valstiečiams. Abu svarbiausi postai – Premjero ir Seimo Pirmininko – priklauso valstiečiams. Sudaryti valdančiąją koaliciją jie turi labai platų pasirinkimą.

Šiame Seime valstiečiai turi 56 mandatus, konservatoriai 31, socialdemokratai 17, liberalai 14, tvarkiečiai ir lenkai po 8, darbiečiai 2, žalieji 1, nepriklausomi kandidatai 4, Puteikio koalicija 1, Lietuvos sąrašas 1. Valstiečiai skaičiuoja, kad jų frakciją sudarys apie 60 narių.

Labiausiai įsižeidę konservatoriai, kurie po I turo 0,12 proc. buvo aplenkę valstiečius ir didžiavosi nugalėtojų vardu. Po II turo neliko kuo didžiuotis, belieka laukti, ką pasiūlys nugalėtojai.

 

Rajonas turi net keturis atstovus Seime!

Didelė dalis rajono gyventojų nesusigundė balsuoti nors ir už gerbiamą daktarą, ir „savą“, bet pasmerktą likti vienumoje opozicijoje, nes jis būtų buvęs vienintelis Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas Seime. Visuomenė jau spėjo išbraukti iš atminties tokią partiją.

Labai daug rajono gyventojų, net Švenčionėliuose, balsavo už valstiečius.  Ir laimėjo triskart! Nalšios apygardoje išrinktas perspektyvus šio krašto politikas Gintautas Kindurys, o daugiamandatėje apygardoje, kur rinkėjai daug įtakos padarė reitinguodami kandidatus, išrinkti dar du šio krašto politikai – švenčioniškis Vytautas Rastenis ir dūkštietė Agnė Širinskienė, kuri Švenčionių kraštą laiko savu. Šie trys asmenys dalyvaus valdant Lietuvą. Ketvirtas Seimo narys – Lenkų rinkimų akcijos ir Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas Zbigvev Jedinski.

 

Vietinės valdžios pralaimėjimas

Valstiečių rinkimų kampanija rajone vyko labai ramiai, palyginti su rėksminga ir panaudojančia visus valdžios resursus – nuo administracijos iki šlavėjų, priverstų pabūti laiškanešiais, – vietinės valdžios kampanija už daktarą Vaitkevičių. Antrą kartą bandęs patekti į Seimą daktaras V.Vaitkevičius vėl liko už borto, tik šįkart su didžiule persvara nuo laimėtojo G.Kindurio. Nalšios apygardoje už G.Kindurį balsavo 67,75 proc., o už V.Vaitkevičių 32,25 proc. Daugelis apylinkių rajone balsavo tik apylygiai, kai kurios – žymiai daugiau už G.Kindurį.

Pats A.Zuokas Vilniuje triuškinančiai pralaimėjo konservatoriui M. Majauskui. Už M. Majauską balsavo 63,53 proc. rinkėjų, už A.Zuoką – 33,15 proc.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis