Mes turime 380 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4789
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20990
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97020
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

O širdis vis dar jauna

2016 m. spalio 26 d., trečiadienis Nr.80 (1613)

Lietuvoje, kaip beje ir visoje Europoje, daugėja vyresnio amžiaus žmonių. Kaip dažnai sakoma – Europa sensta... Spalio 1-ąją minima Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena, o renginiai, skirti šiais dienai, vyksta visą spalio mėnesį.

Spalio 7 d. šiai dienai skirtas renginys vyko ir Švenčionių kultūros centre. Prancūzų rašytojas A.Morua, gyvenęs 20-ojo amžiaus pirmoje pusėje, rašė: „Deramai senti – vadinasi būti jauniems atrama, o ne kliūtimi, mokytoju, o ne varžovu, suprantančiam, o ne abejingam.“ Šiuose žodžiuose labai daug tiesos. Visada žavėjausi ir žaviuosi žmonėmis, kurie nepaisydami metų stengėsi ir stengiasi būti naudingi visuomenei, savo kraštui. Galima tik pavydėti jiems pažinimo troškulio ir noro save realizuoti. Šias mano mintis puikiausiai patvirtino ir tą dieną pasirodę pagyvenusių žmonių kolektyvai, bet apie viską nuo pradžių.

Šventė prasidėjo „Bočių himnu“, kurį sudainavo Švenčionių kultūros centro kolektyvas „Bočiai“, o pritarė jiems visi susirinkusieji. Ir kaip nepritarsi, kai skamba žodžiai: „O širdis dar jauna“... Vedėja Jolanta Olechnovič trumpai priminė, kad Jungtinių tautų iniciatyva nuo 1991 m. spalio 1 d. minima Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena. Šia diena siekiama atkreipti dėmesį į senėjimo problemas, pagyvenusių žmonių gyvenimo sąlygas, ugdyti jaunų žmonių pagarbą senyvo amžiaus žmonėms.

- Šiandieną ir Švenčionių rajono bočiai susirinko tam, kad visuomenė matytų, žinotų ir nepamirštų pagyvenusio žmogaus – senjoro, - kalbėdama apie renginio tikslus sakė Jolanta Olechnovič.

Švenčionių rajono „Bočių“ bendrijos pirmininkė Janina Kulda trumpai apžvelgė Lietuvos ir Švenčionių „Bočių“ veiklą. Beje, šiuo metu „Bočių“ sąjunga vienija virš 50 tūkstančių narių. Sąjunga turi 218 padalinių, 51 bendriją, 35 skyrius, 16 klubų, 17 sambūrių, 10 visuomeninių būrelių ir 89 meno kolektyvus. Tad per 25 metus Lietuvos „Bočių“ sąjunga atliko tikrai didžiulį organizacinį darbą. Švenčionių „Bočių“ bendrija įsikūrė 2002 m. rudenį, tad 2017 m. Švenčionių „Bočių“ bendrijai, kuriai nuo pat įsikūrimo vadovauja Janina Kulda, sukaks 15 metų. Tai taipogi graži sukaktis. Per tą laikotarpį nuveikta nemažai, o jei neiškiltų finansinių problemų, būtų galima ir daugiau padaryti. Bet yra kaip yra, ir Švenčionių „Bočių“ bendrijos nariai nelinkę verkšlenti, o visada sugeba rasti išeitį iš susidariusios situacijos.

- Norėčiau palinkėti visiems, kad žodis „pagyvenęs“ ir jūsų, kurie esate čia ir kurie likote namuose, ir manęs negąsdintų. Būkime sveiki, ramūs, tvirti, tolerantiški. Juk mes reikalingi vaikams, reikalinga mūsų patirtis jaunajai kartai. Tegul ši šventė nuskaidrina kiekvieno iš mūsų kasdienybę, suteikia dvasios ramybę, fizinių jėgų ir džiaugsmo gyvenime, - baigdama savo pranešimą sakė Švenčionių „Bočių“ bendrijos pirmininkė Janina Kulda. Po to senjorus su Tarptautine pagyvenusių žmonių diena sveikino kultūros ministras Šarūnas Birutis, Švenčionių r. vicemeras Kęstutis Trapikas, PSPC vyr. gydytojas Vytautas Vaitkevičius ir kiti.

Koncertinę programą su gražiais palinkėjimais pradėjo Švenčionių lopšelio-darželio „Gandriukas“ jaunieji dainorėliai ir šokėjai. Po to scenoje pasirodė Pabradės moterų kolektyvas „Praeities aidai“. Poeziją skaitė Danutė Garlienė, šoko Švenčionėlių kultūros centro kolektyvas „Senjorai“, dainavo „Gabijos“ duetas, o koncertinę programą užbaigė Švenčionių kultūros centro kolektyvas „Bočiai“. Bet šventė tuo dar nesibaigė. Po oficialios dalies vyko bendravimas prie kavos ar arbatos puodelio, o ir pakalbėti juk visada yra apie ką.

Užbaigti šį pasakojimą norėčiau kito prancūzų rašytojo, filosofo Ž.Ž.Ruso žodžiais: „Nekaitaliokime amžių, kaip ir metų laikų: reikia būti savimi kiekviename amžiuje ir nekovoti prieš prigimtį, nes bergždžios pastangos iššvaistyti gyvenimą ir trukdo mums juo naudotis.“

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis