Mes turime 318 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5208
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15395
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91425
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kam reikia pasiskiepyti nuo gripo?

2016 m. spalio 19 d., trečiadienis Nr.78 (1611)

a)Tau

b)Tau

c)Tau

d)Visiems

 

Gripas - tai ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų. Tai epidemijomis pasireiškianti liga. Kasmet suserga apie 10 procentų gyventojų. Sergamumas gripu didėja rudens-žiemos sezonu.

Gripo virusas turi tris gentis - A,B,C. Gripo A virusas patogeniškas žmonėms, laukiniams ir naminiams vandens paukščiams, žinduoliams. Žmonių populiacijoje sukelia pandemijas ir epidemijas. Gripo B virusas plinta tarp žmonių ir kas kelerius metus sukelia epidemijas. Gripo C virusas patogeniškas žmonėms ir kiaulėms, sukelia pavienius susirgimus ir nedidelius protrūkius.

Gripu užsikrečiama nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus. Virusas plinta su seilėmis kosint, čiaudint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių, o į kito žmogaus organizmą patenka įkvėpus ar užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Užsikrėtus susergama po 24-72 val. Gripui būdinga staigi pradžia, didesnė nei 38 laipsniai temperatūra, sausas kosulys, gerklės, galvos, raumenų skausmas, nuovargis, silpnumas. Rečiau - šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas. Susirgus rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją.

 

Kaip apsisaugoti nuo gripo?

Skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir, kas ypač svarbu, nuo pavojingų jo komplikacijų: plaučių uždegimo, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kt. Skiepytis rekomenduojama prieš gripo sezoną, ypač svarbu skiepytis rizikos grupių asmenims: 65 m. ir vyresniems asmenims; nėščiosioms; asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies-kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

Minėtų grupių asmenys skiepijami nemokamai. Kiti pageidaujantys gali užsisakyti vakciną skiepų kabinete ir susimokėję pasiskiepyti.

Gripo virusui būdinga dažna antigeninė kaita, kas lemia gripo viruso savybių kaitą. Todėl Pasaulio sveikatos organizacija nuolat seka gripo viruso kaitą ir kasmet prognozuoja labiausiai paplitusias viruso padermes ir rekomenduoja būsimo sezono vakcinos antigeninę sudėtį šiaurės ir pietų pusrutuliui. Šiems metams įsigyta vakcina „Influvac“, kuria nemokamai bus skiepijami rizikos grupių asmenys. Gyventojai, priklausantys rizikos grupėms, dėl skiepų jau nuo 2016-10-17 dienos turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Žiemos metu žmonės daug laiko praleidžia patalpose, kur yra puikios sąlygos plisti virusui. Todėl svarbu: dažnai plauti rankas; vengti kontakto su sergančiais; vengti masinio žmonių susibūrimo vietų; kosint ir čiaudint prisidengti burną; neliesti akių, nosies, burnos neplautomis rankomis; vėdinti patalpas; susirgus kreiptis į gydytoją, gerti daug skysčių, likti namuose.

Saugokite save ir savo artimuosius!

Audra DAKTARIŪNAITĖ

Švenčionių raj.PSPC direktoriaus pavaduotoja, šeimos gydytoja.

 

 
Reklaminis skydelis