Mes turime 444 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4549
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14736
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90766
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pašaminės biblioteka skatina sveiką gyvenimo būdą

2016 m. spalio 7 d., penktadienis Nr.75 (1608)

Kiekvieną rugsėjį Europoje, taip pat ir Lietuvoje organizuojama judrioji savaitė, kurios tikslas skatinti žmones daugiau judėti, sveikiau gyventi ir sportuoti. Pašaminės kaimo biblioteka-filialas taip pat nuolat įsijungia į tokias akcijas. Šiemet čia buvo suorganizuotas renginys „Šiaurietiško ėjimo technikos mokymai“. Renginyje dalyvavo Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

Šiaurietiškas ėjimas gali būti praktikuojamas ištisus metus visur, kur tik įmanoma vaikščioti. Vaikščiojimui su lazdomis tinkami tiek gatvės, tiek parkų takai, miškų, pievų ar kalnų takeliai. Ši sporto šaka tinka bet kokio amžiaus ir fizinio pajėgumo žmonėms. Vaikščiojimas su lazdomis yra dvigubai veiksmingesnis nei įprastas vaikščiojimas, nes jį praktikuojant aktyviai dirba ne tik kojų, bet ir viršutinės kūno dalies raumenys. Ši sporto šaka stiprina širdį ir kraujagysles, teigiamai veikia plaučius, padeda išlaikyti taisyklingą laikyseną, lavina koordinaciją, suteikia energijos ir pakelia nuotaiką. Ši sporto šaka labai tinka tiems, kurie dirba sėdimą darbą, vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems antsvorio. Šiaurietiškas vaikščiojimas ypač rekomenduojamas žmonėms, kuriuos nuolat kamuoja kaklo ir pečių skausmai. Kad žmogus pajustų treniruočių naudą, reikėtų vaikščioti su lazdomis kas dieną po valandą. Tai renginio metu papasakojo Aloyza Aglinskienė, Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė. Beje, tai jau ne pirmosios šiaurietiško ėjimo treniruotės Pašaminėje, kurias inicijuoja bibliotekos-filialo vyr. bibliotekininkė Loreta Jusienė. Smagu, kad nuo ankstesnių užsiėmimų entuziazmas neišblėso – būrelis kaimo moterų jau turi įsigijusios šiaurietiško ėjimo lazdas ir su jomis vaikšto. Turbūt po pastarojo užsiėmimo šiaurietiškojo ėjimo entuziastų Pašaminėje atsiras ir dar daugiau.

Bibliotekoje buvo surengta spaudinių paroda „Sveika gyvensena“. L.Jusienė pasidžiaugė, kad skaitytojai ir bendruomenės nariai dalyvaudami renginyje įgijo žinių apie sveikatos stiprinimo būdus, daug sužinojo apie tai, kaip yra svarbu judėti, tinkamai leisti laisvalaikį.

Mūsų inf.

 
Reklaminis skydelis