Mes turime 284 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4667
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23211
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70537
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ant gandrų sparnų vasara išskris

2016 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis Nr.62(1595)

Kartais sunku suprasti gamtos paslaptis. Kaip ir kokiems ženklams paklusdami išskrenda ir sugrįžta paukščiai? Štai didžioji dauguma mūsų kraštuose perinčių gandrų išskrenda per Baltramiejų (rugpjūčio 24 d.) Tiesa, šiemet dar prieš gerą savaitę jų ėmė mažėti laukuose. Vis rečiau pamatai juos išdidžiai vaikštinėjančius, o nuo Šv. Baltramiejaus iki pavasario gandrų vėl nebematysime. Beje, po Europą keliaujantys žmonės, matyt, pastebėjo, kad, tarkim, Vokietijoje, Danijoje, kai kuriose kito valstybėse gandrų nebepamatysi.

Kaip sakė gamtininkas Selemonas Paltanavičius, tam yra kelios priežastys. Tarkim Vokietijoje arti 200 metų medžiotojai šaudė gandrus, kad tie nelestų jų medžiojamų paukščiukų ar kiškiukų. Šaudė tol, kol išnaikino, ir dabar bent jau Bavarijoje džiaugiasi tuo, kad peri apie pusantro šimto porų. Danijoje prie gandrų išnykimo prisidėjo perdėta varliagyvių apsauga. Prie gandrų išnykimo prisidėjo ir intensyvus chemijos naudojimas žemės ūkyje, ir tai, kad pas mus peri gandrai, yra puikus normalios, sveikos gamtos rodiklis, nes gandrai turi gana gausią, chemijos neišnaikintą maitinimosi bazę, nes varlės jų racione sudaro tik nedidelę dalį. Gandrai lesa ir peles, ir pelėnus, daug įvairios smulkmės, o jei patenka, tai ir žaltį, ir gyvatę pagauna. Taip, jie ir mažą paukščiuką ar kiškiuką gali sulesti, bet ką padarysi, šį paukštį tokį sukūrė gamta.

Beje, kai paklausiau gerb. Selemono Paltanavičiaus, kur gi paslėptas toks tikslus paukščių kalendorius, išgirdau atsakymą, kad viskas labai paprasta, visa paslaptis dienos ilgume. Kai šviesus paros laikas sutrumpėja iki tam tikros ribos, paukščiai atsisveikinę su gimtinę išskrenda į šiltesnius kraštus.

Per Baltramiejų išskris ir didžioji dauguma gandrų. Tiesa, gal dar ir vėliau galėsime pamatyti iš toliau skrendančių gandrų būrius, prie kurių gal dar vienas kitas laiku nesutvirtėjęs mūsų gandras prisijungs.

 

Gandrai

Virš mano

Tėviškės laukų

Gandrai ratus

Vėl suka

Praskrenda

Virš bažnyčių

Bokštų

Ir nutupia

Ant ąžuolo

Vidur laukų

Gandrai ratus

Vėl suka

Jų skrydis

Pranašas rudens

Mums juodai baltą

Ilgesį palikę

Per Baltramiejų

Gandrai išskris

Akimirka

Ir vasara

Į rudenį išeis...

Algis JAKŠTAS