Mes turime 276 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:394
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16595
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92625
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Priešmokyklinukų tėvams svarbu žinoti

2016 m. rugpjūčio 20 d., šeštadienis Nr.61(1594)

Rugsėjo 1-ąją visi šešiamečiai susirinks į priešmokyklines grupes darželiuose ir mokyklose. Šiemet priešmokyklinis ugdymas tapo privalomas visiems vaikams, kuriems liko metai iki mokyklos. Jau praėjusiais metais priešmokyklines grupes lankė beveik 98 proc. šešiamečių.

Specialistai pabrėžia, kad prieš pirmąją klasę vaikams svarbiausia ne išmokti rašyti ar skaityti, bet pasirengti psichologiškai. Tyrimais įrodyta, kad prieš mokyklą grupes lankę vaikai vėliau pasiekia geresnių rezultatų.

Ką turėtų žinoti tėvai, leisdami vaiką į priešmokyklinę grupę? Komentuoja Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Laimutė JANKAUSKIENĖ.

1. Priešmokyklinio ugdymo grupes nuo šio rugsėjo 1 d. privaloma lankyti visiems vaikams, kuriems tais kalendoriniais metais (nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d.) sukanka šešeri ir iki pirmos klasės lieka vieneri metai. Gali būti priimami ir anksčiau subrendę penkiamečiai, vaiko brandą įvertinus savivaldybių psichologinėms pedagoginėms tarnyboms.

2. Priešmokyklinukui, gyvenančiam daugiau kaip 3 km nuo artimiausios priešmokyklinį ugdymą teikiančios įstaigos, savivaldybė turi garantuoti nemokamą pavėžėjimą mokykliniu transportu.

3. Priešmokyklinės grupės gali veikti darželiuose, mokyklose, daugiafunkciuose centruose, kitose įstaigose, turinčiose šešiamečiams ugdyti pritaikytas patalpas.

4. Steigėjas gali nustatyti lanksčias priešmokyklinio ugdymo grupės darbo valandas – 4, 6, 8, 10 ar 12 valandų per dieną.

5. Valstybė finansuoja 4 ugdymo valandas per dieną arba 20 valandų per savaitę. Kitą dalį dengia savivaldybė (jei ugdymo įstaiga yra savivaldybės) arba tėvai (jei įstaiga privati).

6. Mokesčiai – tokie patys, kaip ir už darželį. Tėvai moka tik už vaikų maitinimą. Taip pat – jeigu steigėjas yra numatęs kitą papildomą mokestį, pavyzdžiui, ugdymo priemonėms įsigyti. 

7. Savivaldybės nustatyta tvarka mokestis už vaikų išlaikymą priešmokyklinio ugdymo grupėse gali būti sumažintas 30, 50, 60 ar 80 proc., o kai kurios šeimos nuo jo gali būti atleidžiamos. Apie tai reikia pasiteirauti savo savivaldybėje.

8. Priešmokyklinio ugdymo programa nesudėtinga ir pritaikyta pagal amžių – 4–6 m. amžiaus vaikai stebėdami, tyrinėdami ir žaisdami lavina savireguliaciją, mokosi tikslingo elgesio, susipažįsta su raidėmis, skaičiais. Ugdomi vaiko gebėjimai, kurie jam bus svarbūs pradėjus lankyti mokyklą, ir ypač – socialinė kompetencija. Tai yra tokie vaiko gebėjimai, kuriuos jis gali įgyti kartu su bendraamžiais priešmokyklinėje grupėje – užsiimti bendra veikla su kitais, bendrauti ir bendradarbiauti, dirbti komandoje, tartis ir susitarti dėl bendrų taisyklių, išmokti taikiai ir pagarbiai spręsti konfliktus, gebėti išgirsti draugus ir suaugusiuosius, rasti savo vietą bendruomenėje, būti empatiškas, padėti kitiems. Programągalima rasti Švietimo ir mokslo ministerijos svetainėje www.smm.lt.

9. Vaikams, turintiems didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių, priešmokyklinio ugdymo programa yra pritaikoma. Tokioje grupėje turi dirbti priešmokyklinio ugdymo pedagogas ir mokytojo padėjėjas.

 
Reklaminis skydelis