Mes turime 370 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4592
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20793
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96823
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šilumininkai pasiryžę tiesti ir naujas trasas

2016 m. rugpjūčio 13 d., šeštadienis Nr.59 (1592)

2001 metais įkurta rajono savivaldybės ir „Suomijos energijos“ bendra įmonė UAB „Fortum Švenčionių energija (pirminis pavadinimas keitėsi, red.) buvo puikus sprendimas, kuriuo galima džiaugtis ir po penkiolikos jos veiklos metų. Perėmusi pasenusį rajono centralizuotai tiekiamos šilumos ūkį su neefektyviomis katilinėmis ir supuvusiomis šilumos trasomis, įmonė savo lėšomis jį atnaujino, išlaikė normalią šilumos kainą (17 vieta šalyje) ir planuoja naujas investicijas.

Apie tai kalbamės su UAB „Fortum Švenčionių energija“ direktoriumi Vaclovu PAPINIGIU.

 

Šilumos ūkis puikiai sutvarkytas. Statybų rūpesčių neliko?

Kadangi mūsų pastatas Švenčionyse yra gražiame renovuotame kvartaliuke, mes taip pat tvarkomės, gražinamės – šiltiname pastatą, kad jis neišsiskirtų iš bendros aplinkos. Taip pat švariname teritoriją. Kuro ūkis – didžiulės talpos – susidėvėjęs, o tiek daug žymėto kuro mums dabar ir nereikia, tad nutarėme sumažinti talpų kiekį ir įvilkti jas į katilinės pastatą, jau ir projektas yra.

 

Katilines tik iš įpratimo daugelis vis dar vadina naujomis. Kaip yra iš tikrųjų?

Kadangi katilinės dirba 15 metų, joms taip pat reikia dėmesio. Daugiau skiriame investicijų jų vidaus įrangos keitimui. Pačių katilų nepakeisi – reikėtų griauti katilines, tad po truputį keičiame vidaus įrangą: ardynus, siurblius ir kt.

 

Planuojate ir naujų investicijų?

Esame suplanavę ir pasirašę sutartį su savivaldybe dėl trasos tiesimo Švenčionėlių mieste iki progimnazijos. Kiek savivaldybė bekeičia katilus kas pora metų – vieni nuostoliai. Todėl nuspręsta prijungti prie centralizuotai tiekiamos šilumos tinklų.

Kartu atsiras galimybė prijungti ir bažnyčią, jeigu būtų toks poreikis, trasa šalimais. 800 metrų trasą įmonė ties savo lėšomis.

 

O kaip modernios technologijos?

Yra, o kaip gi. Įrengtas automatinis šilumos skaitiklių nuskaitymas – kiekvieną minutę galime matyti, kiek šilumos sunaudoja bet kuris daugiabutis.

Visi šilumos vartotojai gali registruotis ir naudotis elektronine sąskaita.

Kaip jau tapo įprasta, ir šiais metais buvo vykdoma gyventojų apklausa, kaip jie vertina paslaugas. Buvo pastebėta, kad gyventojams trūksta informacijos. Noriu pranešti, kad visus atsakymus (stengsimės, kad jie būtų atsakyti kuo išsamiau) patalpinsime į interneto tinklalapį (www.fortum.lt), prašom skaityti.

 

Kaip atsiliepė įmonės veiklai dalies daugiabučių renovacija ir šilta žiema?

Įmonė patyrė nuostolį. 2011 m. pagaminta šilumos 36 565 MWh, o 2015 m. - 30 471 Mwh, gamyba sumažėjo 16,67 proc.

Bet mes, kaip ir daugelio rajonų šilumos gamintojai, turime didesnę problemą. Nuo 2009 m. neperskaičiuotą šilumos kainą, nors viskas seniai pateikta Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai. Nuostolių turime vien todėl, kad vadovaujamės 2009 m. patvirtinta kaina, nors ji turi būti perskaičiuojama kas ketveri metai. Gamyba ir pardavimas sumažėjo, o mūsų pastoviosios išlaidos liko tos pačios. Tikimės, kad pagaliau rugsėjį bus perskaičiuota. Naujoje kainoje bus įvertinas gamybos sumažėjimas ir infliacija.

 

Ar tai reiškia, kad šilumos kaina kils?

Manau, ji nepakils auščiau, negu buvo, bet lyginant su šiandienine sumažėjusia, taip. Juk įmonė negali bankrutuoti. Pingant kurui, o pastaraisiais metais tokia tendencija buvo, mažėjo ir šilumos kaina, nors, kaip minėjau, pastovioji kainos dalis liko ta pati. 2011 m., prie didesnės gamybos ir pardavimo 1 MWh kaina buvo 6,062 Eur (perskaičiuot į eurus, red.), o beveik 17 porc. sumažėjus gamybai, kaina dar sumažėjo iki 5,01 Eur/MWh (17,35 proc.), kas visiškai nenormalu. Manau, kaina turėtų grįžti prie pradinės, 6,062 Eur/MWh.

 

Kokios kuro kainų tendencijos?

Kol kas nebrango, net gi pigo, bet kaip bus ateityje, sunku prognozuoti. Mes visi dabar privalome pirkti tik kuro biržoje. Jeigu kitur, reikalaujama, kad kaina būtų mažesnė ne mažiau kaip 5 proc., o kas gali numatyti, kokia kuro biržoje dar tik BUS?

 

Kaip atrodo mūsų šilumos kaina tarp kaimynų?

Kažkada buvusi mažiausia, šiandieną Ignalinos, taip pat ir Molėtų rajonuose kaina pakilusi gerokai labiau už mūsų. Ignalinos r. 6,26 Eur/MWh (29 vieta šalyje), Molėtų r. 5,86 (23 vieta), priminsiu - Švenčionių r. 5,46 (17 vieta).

 

Gal sumažėjo skolininkų? Juk skolos – didelė kliūtis renovacijai?

Kad renovacija ir nevyksta. Anksčiau gaudavome prašymų pateikti pažymas apie skolas, o dabar jų nėra. Skolininkų skaičius išlieka nuolat beveik toks pats. Skolos nėra didelės, bet žmonių pajamos per daug mažos, antstoliai negali išskaičiuoti daugiau kaip po 20 Eur per mėnesį, nors prašytume po 50. Dalies skolininkų neįmanoma surasti. Pavyzdžiui, įsigijęs butą Turkijos pilietis, už šildymą nemoka, ir kur dabar jo ieškoti?

 

Toks sutapimas, kad publikacija pasirodo Švenčionėlių miesto šventės dieną. Ką Jūs, švenčionėliškis, dedikavęs eilėraštį gimtajam miestui, norėtumėt pasakyti jo gyventojams?

Noriu pasveikinti visus Švenčionėlių miesto gyventojus ir svečius, žinoma, šilumos vartotojus su gražia Švenčionėlių paminėjimo 155 metų sukaktimi, palinkėti sėkmės, ištvermės, puoselėti savo miestą, džiaugtis juo ir kad jiems čia sektųsi gyventi.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis