Mes turime 307 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2971
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13158
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89188
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kalėdos: ir saugome, ir kertame eglutes

2011 m. gruodžio 3 d., šeštadienis Nr.89 (1136)

Artėja gražiausia metų šventė – šventos Kalėdos. Miestų ir miestelių aikštėse jau įžiebiamos kalėdinės eglės. O mūsų namuose jos pradedamos puošti likus savaitei iki šios šventės. Mat šiltame kambaryje „negyva“ eglutė vos išsilaiko iki Trijų Karalių – iki tos datos nubyra dalis jų spyglių...

Lietuvoje auga aštuonios ypatingos ir išskirtinės eglės. Jos yra valstybės saugomos, kadangi pasižymi savo aukščiu, storiu, įdomia kamieno struktūra. Visos jos priklauso paprastosios eglės (picea abies – lot.) rūšiai, tačiau dirvožemio struktūra, kitos gamtinės sąlygos išskyrė jas iš kitų žaliaskarių.

Bene pati įspūdingiausia – Raganų eglė, auganti Vilkyškių miške, Pagėgių savivaldybėje. Tai daugiakamienė eglė. Jos kamieno apimtis ties išsišakojimu – 5,1 m, aukštis – 34 m. Raganų egle ji vadinama dėl neįprastos formos. Tai – vienas įdomiausiai nuaugusių medžių Lietuvoje. Maždaug 1 metro aukštyje eglė šakojasi į 18 didesnių ar mažesnių kamienų (2007 m. pabaigoje vienas nulūžo). Storiausia Lietuvos žaliaskarė – Renavo eglė, auganti Mažeikių rajone. Jos kamieno apimtis 1,3 m aukštyje – 3,89 m, aukštis – 36,8 m.

Privačių miškų savininkai dažnai teiraujasi, ar jie gali savo miške nusikirsti ar nusipjauti eglutę Kalėdoms. Taip, turi jie tokią teisę. Kad neki

ltų problemų, jei vežant eglutę iš miško sustabdytų aplinkos apsaugos ar policijos pareigūnai, su savimi reikia turėti miško nuosavybės dokumentą.

Deja, pastaraisiais metais nereti atvejai, kai miškų savininkai tuo piktnaudžiauja –be jokių leidimų eglutes pardavinėja gatvėse, vežioja gyventojams į namus siūlydami pirkti.

Privačių miškų savininkai, norintys pardavinėti eglutes, turi gauti atitinkamą leidimą prekybai. Dėl prekybos tvarkos ir informacijos apie reikalingus dokumentus reikia kreiptis į savivaldybę, o dėl eglučių kirtimo vietų patartina pasitarti su rajono aplinkos apsaugos agentūros pareigūnais.

Parengta bendradarbiaujant su Aplinkos ministerija

Stepas Bairašauskas, Šilutės miškų urėdas


 

 
Reklaminis skydelis