Mes turime 324 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4742
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14929
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90959
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Bitės sugėlė karves. Kur rasti atsakymą kodėl?

2016 m. rugpjūčio 6 d., šeštadienis, Nr.57 (1590)

Kartais gyvenime būna situacijų, kurias išnarplioti labai sunku. Nepaprastai painius reikalus mes labai dažnai pavadiname Gordijaus mazgu. Išnarplioti tą mazgą taip, kaip tai padarė Aleksandras Makedonietis – perkirsdamas jį kardu, ne visada lengvai pavyksta. Panaši situacija susidarė ir ganykloje, esančioje šalia kelio, vedančio iš Šventos į Ceikinius ir į Šutonis sankryžoje, kai praeitą šeštadienį (liepos 30 d.) čia ganomas Gintautės Šikšnianienės karves stipriai sugėlė bitės. Šeštadienį paskambinusi Gintautė iš Vaikūčių kaimo, verkdama papasakojo apie tris bičių sugeltas karves.

Į Vaikūčių kaimą nuvažiavau pirmadienį. Viena karvutė dar gulėjo ir nelabai galėjo pasikelti. Nejučiomis šmėkštelėjo mintis, kaip ją pavyko parsivežti į namus iš tos vietos, kur buvo sugelta bičių. Apžiūrėję bičių sugeltas karves su šeimininke važiuojame į lauką, kuriame jos ganėsi tą nelemtą šeštadienį. Nors ir lynojo, bet laukas žydėjo gėlėmis, kurios, ko gero, ir galėjo tapti konflikto priežastimi, nes šeštadienį, liepos 30 d., buvo giedra, ir šiais, bitininkų nuomone, skurdžiais metais, kai medunešis gana prastas, bitės, matyt, skrido rinkti medučio, o čia ganėsi karvės, ir kaip sako žinovai, užtenka, kad įgeltų pora bičių ir gali prasidėti tikra bakchanalija. Gerb. Gintautė rodo tas vietas, kur ganėsi pririštos karvutės, kurios tapo žiaurios bičių atakos aukomis. Netoli tos nelemtos vietos yra du nemaži bitynai, bet anksčiau tokių incidentų, kad taip bitės pultų gyvulius, nebuvo, o šiemet liepos viduryje bitės jau buvo stipriai sugėlusios vieną Gintautės karvę, kuri nuo patirto šoko neteko veršelio. Ir štai po poros savaičių situacija vėl pasikartojo, tik šį kartą nukentėjo jau trys karvės. Štai ką apie tos dienos įvykius papasakojo Gintautė Šikšnianienė.

- Važiavau iš poliklinikos ir pamačiau didžiulius bičių būrius virš karvių. Paskambinau vyrui, kad skubėtų į pagalbą, ir puoliau ištraukinėti karvių kuolelius. Man buvo nesvarbu, kur jos bėgs, svarbu, kad kuo toliau nuo šio nelaimingo lauko. Ta, kuri jau buvo anksčiau sukandžiota, pati atitrūko, o labiausiai nukentėjusią gelbėjo vyras, kuriam irgi kliuvo. Iš šoko ji dar pati ėjo, kitą aš išvedžiau. Sūnus tuo metu paskambino vet. gydytojui Antanui Petkūnui, kuris labai greitai atvažiavo ir suteikė būtiniausią pagalbą sugeltoms karvutėms. Jei ne veterinarijos gydytojo Antano Petkūno rūpestis ir operatyvumas, nežinau, ar karvės būtų išgyvenusios. Jis ir dabar važiuoja, leidžia vaistus. Taip, karvės liko gyvos, bet nuostolius patyrėme didelius. Viena karvė, kuri buvo sugelta prieš porą savaičių, jau neteko veršelio, po antro sukandžiojimo ji visiškai nustojo duoti pieno, ar jis atsiras – nežinia. Ją, ko gero, teks priduoti į mėsos kombinatą, o gaila. Tą dieną po streso nereikėjo melžti nė vienos iš nukentėjusių karvių. Anksčiau iki šio incidento veždavau po 180 litrų pieno, o šiandien nuvežiau tik 70. Šis laukas, kaip ir kiti, yra ilgalaikė nuoma iš valstybės. Aš tikrai negaliu pasakyti, iš kur tos bitės atskrido. Gal kažkuris turi agresyvias bites. Aš to nežinau. Aš noriu tik vieno, kad ir šitame lauke galėčiau ramiai ganyti gyvulius. Kalbame apie bičių ir bitininkų teises, o kur gyvulių teisės, kurie nukentėję kankinasi ir negaluoja, - pro ašaras kalba Gintautė Šikšnianienė, kurios pirminiais skaičiavimais, jau patyrė virš poros tūkstančių eurų nuostolį, o kaip bus toliau – nežinia. Veterinarijos gydytojas Antanas Petkūnas sako, kad karvės gyvens, bet apie jų produktyvumą kalbėti sunku, o ta, kuri labiausiai sugelta, dar ir abortuotis gali.

Švenčionių VMVT veterinarijos gydytojas-inspektorius sakė, kad visi atstumai nuo bitynų iki ganyklos – išlaikyti. Bitinai stovi nuosavoje žemėje. Be to, kas gali garantuoti, kad būtent iš šių bitynų atskridusios bitės pradėjo tą bakchanaliją. Juk užtenka porai bičių įgelti, ir visos esančios netoliese pradeda ataką. Be to, bitės gali nuskristi iki 3 km, o šiais sunkiais medunešiui metais tai pilnai tikėtina.

Viskas dėl atstumų nuo ganyklos iki bitynų gerai. Tą konstatavo ir savivaldybės komisija, o Vaikūčių kaime gyvenanti Gintautė Šikšnianienė nežino, ką daryti toliau. Bent jau kol kas į šį nelemtą lauką karvių nesiruošia vesti.

Štai toks Gordijaus mazgas susipynė tarp bičių ir galvijų laikytojų. Kaip jį perkirsti? Atsakymo lyg ir nėra... Gintautė Šikšnianienė ruošiasi dėti visas pastangas, kad bent kitą vasarą šiame lauke galėtų ramiai ganyti savo karveles.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis