Mes turime 167 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2352
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5745
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53071
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Būkite budrūs! Švenčionėlius vėl apniko vagys, plėšikai ir sukčiai

2016 m. liepos 30 d., šeštadienis, Nr.55 (1588)

Plėšikavę vaikai užaugo

Prieš keletą metų Švenčionėlius kraupino plėšikaujančių vaikų gauja: ne tik tyliai apvogdavo, bet veržėsi į namus net esant šeimininkams ir reikalavo pinigų, buvo užpuolimų gatvėje – atiminėjo rankines. Aukomis paprastai pasirinkdavo senyvus žmones. Dėl nusikaltėlių amžiaus (apie 10 metų) jų net bausti negalėjo... Ūgtelėjusi gauja išsisklaidė.

 

Vėl pasipylė vagystės

Maždaug prieš pusantrų metų Švenčionėlių zonoje vėl pasipylė vagystės ir chuliganizmas: žmonės kalbėjo, neva tai žinomi „vietiniai“, apsiskelbę, kad jie nebaudžiami. 2015 m. pavasarį daugiabučių kvartale buvo apgadinta ne mažai automobilių, netoli Švenčionėlių iš saugomos (!) sodybos pavogtas brangus keturratis, net keliskart (tarsi tyčiojantis) pavogtas visuomenės veikėjo automobilis, apgadintas ir pastatytas atgal, ir t.t.

 

Policija nekomentuoja

Šiuo metu Liepų gatvėje – vagystė po vagystės. Policija, deja, kol kas nenusprendė, kokią informaciją teikti. Toks buvo atsakymas į paklausimą. Komisariato viršininkas taip pat nieko konkretaus neatsakė. Pasak jo, labai daug gandų sklando, daug rūpesčių kelia pasiklydę grybautojai. Vis dėlto viršininkas gyventojams davė vieną patarimą – nelaikyti namuose daug pinigų.

Kol policija svarsto, kokią informaciją teikti spaudai, mes pateikiame keletą liudytojų ir nukentėjusiųjų pasakojimų.

 

Plėšikas nuo šeimininko nebėgo

Liepų g. gyvenantis senyvas žmogus per miegus išgirdo, kad kažkas varsto kambario duris. Iš pradžių pamanė, kad katinas. Atsikėlęs pažiūrėti pamatė visai ne katiną, o žmogų. Įsilaužėlis nepasimetė ir nespruko, o keliskart taip trenkė šeimininkui, jog šiam prireikė greitosios pagalbos. Dingo pinigai. Prieblandoje nukentėjęs senolis plėšiko neįžiūrėjo.

 

Kaimynas taip pat pasigedo pinigų

Panašiu laiku Liepų gatvėje buvo apvogtas ir minėto asmens beveik kaimynas (gyvena netoliese), taip pat garbaus amžiau asmuo. Grįžęs į namus jis pastebėjo, kad kažkieno būta, nors įsilaužimo požymių nėra. Durys tiesiog atrakintos. Dingo pinigai. Nukentėjusysis į policiją nesikreipė.

 

Vagystė ankstų rytą

Ir vėl Liepų gatvėje, netoli dviejų aprašytų atvejų. Kažkodėl visada atrodė, kad paryčiais vagys įminga. Pasirodo, ne. Ketvirtadienį 6 val. ryto šeimininkai išvažiavo iš namų. Netrukus grįžę pamatė, kad juos apvogė. Šarvuotas namo duris vagys atrakino raktu.

Apie 9 val. policija jau dirbo Liepų g., apklausė kaimynus, net su šunimis šukavo dalį gatvės.

 

Vyksta tyrimas ar vagis sučiuptas?

Situacija stebina – gyventojai sako vienaip, komisariato viršininkas – kitaip.

Paskutinio apvogtojo kaimynai pasakojo, kad sulaikytas vagis su pundu

raktų. Tuo tarpu policijos komisariato viršininkas sakė, kad vyksta tyrimas. Viešumo vengimas pasitikėjimo neprideda.

 

Galimai bandymas padegti ir grasinimas?

Į redakciją kreipėsi asmuo iš Labanoro pusėje esančio kaimo (red. pavadinimas žinomas). Jis teigia, kad liepos 12-osios naktį prie namo, kuriame gyvena tėvai – garbaus amžiaus žmonės, buvo padegtos kelios padangos. Laimei, tą naktį su tėvais buvo jo žmona. Ji iškvietė gaisrinę, pati gesino. Žmogus skundėsi, kad policija nenoriai priėmė pareiškimą – neva – niekas nenukentėjo.

Žmogus skundžiasi, kad liepos 19 d. vėl buvo bandyta padegti. Šįkart palikta lentelė su užrašu: „Ne šiandieną, tai rytoj“. Žmonės bijo dėl savo senyvų tėvų saugumo, pasimetę, pagalbos nesulaukia.

Redakcijoje guli žmogaus pagalbos šauksmas. Komisariato viršininkas sakė apie tai nieko negirdėjęs, bet pažadėjo išsiaiškinti.

 

Kokie jūsų langai – mediniai ar plastikiniai?

Pastaruoju metu tokių skambučių sulaukia nemažai gyventojų. Skambina dažniausiai laidiniu telefonu. Nors mūsų komisariato viršininkas sako, kad skambinti ir taip klausti – ne nusikaltimas (galbūt nori pasiūlyti langus?), žmonės nerimauja ir jaučia pavojų. Malonus balsas siūlo apsilankyti, įvertinti langų sandarumą, būklę ir pan.

Tokių skambučių sulaukia ne tik švenčionėliškiai, bet ir kitų rajonų gyventojai. Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis nesistebi tokiu sukčių metodu ir sako, kad nusikaltėliai visada ieško naujų būdų, kaip apmulkinti patiklius gyventojus. Pareigūnas primygtinai pataria žmonėms neįsileisti į namus nepažįstamųjų.

Komunalininkai aiškina, kad administruojanti įmonė galėtų ką nors bute patikrinti, jeigu būtų gyventojų iškvietimas. Savo iniciatyva ji tokių paslaugų nesiūlo. Nuosavų namų langais taip pat nėra kam domėtis, jeigu patys gyventojai nesikreipė. Belieka sukčiai arba vagys? Todėl nebūkite patiklūs ir po tokio klausimo nesileiskite į kalbas.

 

Pamokanti istorija, arba Per plauką nuo bėdos

Viena Švenčionėlių miesto gyventoja „langų tikrintojams“ buvo „užkibusi“. Labai malonus vyriškas balsas pasiteiravo apie langus, net prisistatė nuo kažkokios firmos, pasisiūlė sutartu laiku apžiūrėti ir NEMOKAMAI patikrinti. Moteris ir sutiko. Belaukdama dar nutarė pasiskambinti jaunesnio amžiaus pažįstamai. Šioji jau buvo skaičiusi Utenos policijos feisbuke perspėjimą, kad po tokių langų patikrinimų seka vagystės. „Tikrintojai“ pavarsto langus, ir kažką nepastebimai padaro, kad langai lengvai atsidarytų. Pažįstamos pamokyta nieko neįsileisti, moteris užsirakino namuose. Netrukus pėsčiomis atėjo gražiai pasipuošęs jaunuolis. Ilgai skambino, bet kai niekas durų neatidarė, pasišalino. Vyras jį pasekė. Pasirodo, mašina buvo palikta tolėliau. Jaunuolis sėdo į mašiną ir išvažiavo.

Jeigu ne draugės perspėjimas, tikriausiai moteris būtų nukentėjusi nuo sukčių. Štai tau ir nekaltas skambutis „kokie jūsų langai?“.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ