Mes turime 314 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1952
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12139
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88169
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių rajone surinkta 680 tūkst. vienkartinių pakuočių

2016 m. birželio 18 d., šeštadienis, Nr.45 (1578)

Daugiau nei pusė milijono grąžintų vienkartinių pakuočių arba 27 pakuotės žmogui. Tokie rezultatai per keturis mėnesius Švenčionių rajono savivaldybėje pasiekti su vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistema. Iš viso Lietuvoje per keturis mėnesius į taromatus ir rankinio surinkimo vietas jau grąžinta per 78 mln. vienkartinių pakuočių. 

Daugiausiai per keturis mėnesius vienkartinės taros pridavė didžiųjų šalies miestų gyventojai. Vilniuje grąžinta 18 mln. pakuočių, Kaune – 9,6 mln., Klaipėdoje – 5,53 mln., Šiauliuose – 4,02 mln., o Panevėžyje – 3 mln. pakuočių. Tačiau atsižvelgus į miestų ir rajonų gyventojų skaičių, daugiausiai taros grąžina palangiškiai, šiauliečiai ir klaipėdiškiai.

„Sistemos rezultatai pranoksta lūkesčius ne tik dėl milžiniškų priduodamų pakuočių kiekių, bet ir akivaizdžiai pagražėjusios aplinkos. Tikimės, kad tai spėjo įvertinti ir Švenčionių rajono gyventojai. Visgi kol sistema pakankamai nauja, pasitaiko, kad užsimirštame ir išmetame pakuotes į bendrą atliekų konteinerį kartu su kitomis šiukšlėmis, ypač kai gėrimus vartojame ne namuose, o gamtoje. Todėl norėčiau dar kartą priminti, kad kiekviena specialiai pažymėta pakuotė turi vertę“, – sako Gintaras Varnas, VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ generalinis direktorius.

Kad nepamirštumėte susigrąžinti už vienkartines pakuotes sumokėto užstato, pateikiame keturis praktinius patarimus, kurie pravers leidžiant laiką gamtoje:

· Neplėšykite etikečių. Nulupus ar smarkiai sugadinus etiketę, negalima atpažinti brūkšninio kodo, todėl užstatas nėra grąžinamas.

· Pamirškite įprotį lankstyti plastikinius butelius ir skardines – surenkamos tik pradinę formą išlaikiusios pakuotės.

· Vienkartines pakuotes dėkite į vieną maišą. Tokiu būdu jos bus tvarkingai sudėtos, neišsimėtys, jas bus patogu grąžinti po iškylos gamtoje.

· Nesivežiokite taros su savimi, o priduokite artimiausioje parduotuvėje grįždami namo. Lietuvoje veikia net 850 taromatų ir 1650 rankinio surinkimo vietų. Prekybos vietas, kur grąžinti pakuotes, galite rasti www.grazintiverta.lt.

VšĮ “Užstato  sistemos administratorius” inf

 
Reklaminis skydelis