Mes turime 352 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6199
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28086
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72069
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Čia ir dabar

2011 m. lapkričio 26 d., šeštadienis Nr.87 (1134)

Švenčionių rajone, kaip ir visoje Lietuvoje auga investicijų poreikis viešajai infrastruktūrai ir viešosioms paslaugoms plėtoti bei jų kokybei tobulinti. Ribotos viešojo sektoriaus galimybės skirti šiam tikslui pakankamą finansavimą skatina ieškoti naujų priemonių ir galimybių. Tarptautinėje praktikoje viena iš jų yra viešojo ir privačiojo sektorių partnerystė, sudaranti sąlygas pritraukti privataus kapitalo investicijas viešojo sektoriaus poreikiams tenkinti. Plačiąja prasme šią partnerystę galima apibrėžti kaip viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimą, įgyvendinant infrastruktūros projektus ar teikiant viešąsias paslaugas.

Pasvarstyti, kokios gi būtų viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimo galimybės, įgyvendinant rajone viešosios infrastruktūros plėtros projektus, į Švenčionių rajono savivaldybę 2011 metų lapkričio 18 d. atvyko Paulius Girčys (Ministro Pirmininko tarnybos Politikos analizės ir reformų departamento Ekonomikos pažangos skyriaus patarėjas), Donatas Dudonis (Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos direktoriaus pavaduotojas), Neringa Pažūsienė (Centrinės projektų valdymo agentūros Struktūrinės paramos departamento Teisės ir vidaus sistemų valdymo tarnybos vadovė), Martynas Mykolas Kalvaitis (Centrinės projektų valdymo agentūros Viešosios ir privačios partnerystės skyriaus ekspertas), Andrius Šiaudinis (Viešojo ir privataus sektorių partnerystės asociacijos direktorius). Susitikime dalyvavo Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, rajono tarybos nariai, mero patarėjai, atsakingi rajono savivaldybės darbuotojai. Susitikimo dalyvius pasveikino bei apžvelgė situaciją rajone Vytautas Vigelis. Pranešimą „Viešojo ir privataus sektorių partnerystės situacijos Lietuvoje apžvalga: nuo 2009 iki dabar“ pristatė A.Šiaudinis. Vėlesnės diskusijos metu pasitarimo dalyviai išdėstė savo nuomones minėtu klausimu. Pagrindiniai akcentai būtų tokie: problemos indentifikavimas; aiškiai apibrėžtas poreikis, t.y., kokias tikslines grupes tai palies, kokia iš to bus nauda; siūlomas modelis turi būti įgyvendinamas tik tada, kai yra sutaupymas; didžiausios socialinės naudos gavimas; socialinio ar ekonominio modelio pasirinkimas.

Viešasis sektorius „produktą – paslaugą“ gauna „čia ir dabar“, mokėjimus vykdo 15 – 25 metus (pvz. mokykla pastatoma, visuomenė iš karto pradeda tenkinti savo poreikius, tačiau finansavimo našta gula ant viešojo sektoriaus pečių). Regioninės valdžios projektai nėra labai patrauklūs investuotojams, bankams. Dėl šios priežasties susiduriama su investuotojų, finansuotojų problema. Ar pasinaudos savivaldybės institucija ir privatus subjektas teisės aktais nustatytais bendradarbiavimo būdais, tai ateities klausimas, nes partnerystės projektų parengimas reikalauja reikšmingų laiko, žmogiškųjų bei finansinių išteklių bei kitų žingsnių.

Vaida BABRAUSKIENĖ
Strateginio planavimo ir investicijų sk. vedėja