Mes turime 306 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2426
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12613
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88643
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sumedžioti ir trichinelioze užsikrėtę riestasnukiai

2011 m. lapkričio 23 d., trečiadienis Nr.86 (1133)

Nesu medžiotojas. Iš medžioklinio šautuvo nesu nei žvėries ar žvirblio nušovęs, nei kuolu ar pagaliu jų užtvatinęs. Tačiau į brakonieriaus nušauto šerno dešrą žvelgiau su įtarumu. Ne Švenčionyse, o netoli jų esančiuose Lentupiuose, Baltarusijoje. Tai buvo sovietiniais laikais, kai jokių sienos apribojimų nebuvo.

- Išgerk ir užkąsk, - paragino pažystamas, išgėręs baltosios šimtagramę. – Šerniena patikrinta. Žvėris buvo sveikas. Iš šernienos padaryta dešra pariebinta Švenčionyse pirktais lašiniais. Pas mus, Lentupiuose, daug lengviau spirito gauti negu parduotuvėje kilogramą ar porą kilogramų lašinių nusipirkti.

Po kažkiek laiko užkalbinau nuo seniau pažįstamą Aleksandrą Kirdeiką – medžiotoją, dirbantį vyriausiuoju veterinarijos gydytoju-inspektoriumi. Jis mane įtikino, kad ir brakonierių sumedžiotam šernui ištirti išlaikomas anonimiškumas. Jokio skundimo ar išdavimo brakonieriaus nenaudai būti negali. Neištirtas žvėris gali būti susirgęs trichinelioze. Dėl baiminimosi brakonieriaus etiketės galime sulaukti skaudžių pasekmių – kraujosruvos, akių paraudimo, balso užkimimo, trichinelių raumenyse paplitimo. Tai sunkiai pagydoma liga.

Todėl ir šiemet, kada medžioklės sezonas prasidėjo spalio 15-ąją, norėjosi sužinoti, ar nenušauta pavojingai ligotų žvėrių.

Bent kiek tiksliau atsakyti į šį klausimą sunku, nes Švenčionių rajono teritorijoje medžioklės plotus turi ir daugelis vilniečių. Tikrinti sumedžiotus žvėris jie patiki sostinėje esantiems specialistams. Pagaliau ir švenčioniškiai nebūtinai šiuo reikalu gali kreiptis į Švenčionių VMVT, bet ir į privačius vet. gydytojus.

Tačiau Švenčionėlių būrelio medžiotojai dėl nušautų šernų, kurių medžioklė nelicencijuojama, kreipiasi į Švenčionių VMVT. Diagnostikos kabineto vedėja Lilija Klimovič ištyrusi nustatė, kad vienas Puščios miške nušautas šernas sirgo trichinelioze. Tokia pat liga nustatyta ir Buivydžių miške sumedžiotam šernui. Tą patvirtino ir Nacionalinės maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas.

Bronius NARKŪNAS
 

 
Reklaminis skydelis