Mes turime 193 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1744
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15743
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63069
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jaunieji fortepijono virtuozai Lukas su Arnoldu iš Suomijos parsivežė Grand Prix!

2016 m. gegužės 21 d. šeštadienis, Nr.37 (1570)

Švenčionėlių meno mokyklos fortepijono duetas 15-metis Lukas Kuleš ir 19-metis Arnoldas Leleika (mokytoja ekspertė Loreta Šidlauskienė), ką tik sugrįžo iš Suomijos, Turku miesto, kur organizuotame tarptautiniame atlikėjų konkurse-festivalyje „Bravo! Turku 2016“ instrumentinės muzikos grupėje gavo Grand Prix nominaciją, aplenkdami net 34 dalyvius iš įvairių pasaulio šalių. Fortepijonu grodamas solo, Lukas Kuleš dar buvo nominuotas ir 1-osios vietos laureato diplomu.

Kai susitikome su ką tik grįžusiais iš kelionės vaikinukais ir jų fortepijono mokytoja, jie buvo išvargę, bet laimingi. Luko ir Arnoldo fortepijono mokytoja ekspertė Loreta Šidlauskienė, lydėjusi juos į tarptautinį konkursą-festivalį, sakė tikėjusi savo talentingų ir darbščių mokinių sėkme. Nors apie Grand Prix svajoti ir nedrįso.

Kai vaikštinėdami Suomijoje pajūryje jaunieji muzikantai su mokytoja gėrėjosi bangų mūša, Lukas žvelgdamas į pakylantį ir vėl nuslūgstantį vandenį, kažkaip mįslingai tarstelėjo, kad jaučiąs jog jie sugrosią gerai. Jis sakė sugebėsiąs perteikti grodamas ir bangų mūšą, nes jo mėgstamiausi kūriniai – crazy stiliaus...

„Vertinimo komisija vieningai atidavė savo balsus šiam charizmatiškam jaunuolių duetui“, - apie švenčionėliškius rašė „alfa.lt“. Ir tikrai charizmatiškas bei puikiai grojantis! Pasak mokytojos L.Šidlauskienės, kai jie sugrojo duetu Bramsą, komisija ir žiūrovai prapliupo ovacijomis ir šūksniais „Bravo!“.

Komisija taip pat buvo autoritetinga: 11 narių, tarp kurių įvairių pasaulio šalių muzikos prodiuseriai, dainininkai, choreografai, dailininkai, menų pedagogai. Tarptautinį atlikėjų konkursą-festivalį „Bravo! Turku 2016“ organizuoja Turku miesto Tarptautinė kultūros asociacija ir jos vadovė Svetlana Myhkiros.

Šis Grand prix laimėjimas atvėrė muzikantams dar daugiau kelių į plačiuosius vandenis, nes dar gausiau pasipylė kvietimai dalyvauti kituose tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose. Vienas iš tokių – 2017 m. Minske vyksiantis tarptautinis menų konkursas, kuriame Lukui su Arnoldu iš anksto suteikta 15 proc. nuolaida dalyvio mokesčiams.

Be Lietuvos šiame konkurse-festivalyje dalyvavo Švedija, Suomija, Estija, Bulgarija, Iranas, Malta, Afganistanas, Rusija, Baltarusija, Kinija, Azerbaidžanas, Norvegija, Vokietija. Dėl Didžiųjų prizų dalyviai rungėsi vokalo, instrumentinės muzikos, šokio ir dailės kategorijose. Vokalo kategorijoje lietuviams taip pat sekėsi gerai – 13-metė Ieva Bagdonavičiūtė (vadovė Nijolė Maceikaitė) pelnė pirmąją vietą savo amžiaus grupėje bei laimėjo specialiąją nominaciją „Už originalų dainos atlikimą“, o 13-metė Anika Vaitiekūnaitė (vadovė Nomeda Kazlaus) – antrąją vietą savo amžiaus grupėje.

Visiems dalyviams pasirodžius scenoje, jauduliui atslūgus, vyko iškilmingas festivalio atidarymas, kuriame pasirodysiantys dalyviai jau buvo pakviesti iš anksto. Džiugu, kad tarp jų – ir švenčionėliškiai muzikantai Lukas su Arnoldu. Kitą dieną vyko grand prix laimėtojų ir laureatų iškilmingas gala koncertas. Iškilmingo nugalėtojų apdovanojimo metu dalyviai buvo vaišinami įspūdingu tortu su konkurso-festivalio logotipu.

Dalyviams organizatorių buvo parengta ir įdomi pažintinė programa, aplankant Turku miesto ir aplinkines įžymias vietas, muziejus ir architektūros paminklus. Itin didelį įspūdį Lukui su Arnoldu paliko ir kelionė didžiuliu laivu iš Talino į Helsinkį.

Mokytoja ir mokiniai labai dėkingi rėmėjams, kurių pagalba buvo labai reikšminga, ir Lukas su Arnoldu galėjo nuvykti į svarbų tarptautinį konkursą, kuriame pagarsino ne tik Švenčionių rajono, bet ir Lietuvos vardą. Muzikantai ir mokytoja dėkoja Švenčionių rajono merui Rimantui Klipčiui, UAB „Intersurgical“ direktoriui Sigitui Žvirbliui, verslininkui Jozefui Fedorovičiui, UAB „Švenčionių vaistažolės“, Kultūros ministrui Šarūnui Biručiui, Švenčionijos labdaros ir paramos fondui (pirmininkas Vytautas Vigelis), Masevičiaus įmonei „Girios“, verslininkui Vytautui Bulkai.

Irena POŽĖLIENĖ