Mes turime 287 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3969
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22513
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69839
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Analizuojant metų veiklos rezultatus darosi liūdna..., arba Rekviem demokratijai

2016 m. gegužės 7 d. šeštadienis, Nr.33 (1566)

Nuo rinkimų jau praėjo ketvirtadalis tarybos kadencijos - trruputį daugiau, kaip vieneri metai. Prieš metus rajono gyventojai patikėjo rajono vairą naujai išrinktam merui, liberalui Rimantui Klipčiui. Daug vilčių Švenčionių krašto žmonės sudėjo į šį žmogų, nes jis į rinkimus ėjo su labai populiariais ir garsiais šūkiais. Ką matome po metų? Jau buvome pripratę, kad rajone nuolat kažkas vyksta, burzgia įvairi technika: kur tiesiamas asfaltas, kur namai renovuojami, įrenginėjamos viešos erdvės. Praėjusiais metais ir iki šiol -  tyla, nieko naujo.

Laukėme  mero ir administracijos direktoriaus ataskaitų, bet jose jokių optimistinių nuotaikų. O ir ataskaitos, galima sakyti, nebuvo. Vietoj mero ir savivaldybės tarybos metų veiklos ataskaitos meras pateikė informaciją apie ataskaitą. Kažkoks absurdas, kurio nerasite  jokiame įstatyme. Vietos savivaldos įstatymo 12 str. rašoma: „Savivaldybės taryba ne rečiau kaip 1 kartą per metus reglamento nustatyta tvarka turi pateikti savivaldybės bendruomenei viešą savo veiklos ataskaitą. Ataskaitą savivaldybės tarybos vardu pateikia meras“.

 

Atėjęs į valdžią su demokratijos kauke,jaunasis meras Rimantas Klipčius jau po metų ėmė elgtis kaip kokios Afrikos valstybėlės diktatorius. Jeigu mane būdami opozicijoje dabartiniai valdantieji vadino Lukašenka, tai naujasis meras – kvadratu. To dar nebuvo – meras atėmė iš tarybos narių įstatymo suteiktą teisę kalbėti posėdyje. Ar iki šiol tokia nesąmonė galėjo kam ateiti į galvą?

 

Pateikiama, pabrėžiu, ne vien mero, bet ir visos tarybos veiklos ataskaita, o tarybos nariams neleidžia nei klausimų teikti, nei pasisakyti. Pagal vienam merui suprantamus motyvus („Nes aš taip noriu“), formaliai buvo leista užduoti po 2 klausimus nuo opozicijos ir pozicijos. Vietos savivaldos įstatymo 16 str. „Savivaldybės tarybos kompetencija“ įtvirtina tarybos narių teisę pateikti klausimus ir pasisakyti, kai išklausomos mero, savivaldybės administracijos direktoriaus, kontrolieriaus, biudžetinių ir viešųjų bei kitų įstaigų ir organizacijų, kurių savivaldybė yra steigėja, metinės veiklos ataskaitos. Kaip, beje, ir visais kitais klausimais, kiekvienas tarybos narys turi teisę pateikti 2 klausimus ir pasisakyti. Čia neeilinis įvykis – metų veiklos ataskaita, o 2 klausimus turi pasidalinti 6 žmonės...

 

Man nesuvokiama, kodėl meras bijo klausimų, diskusijos? Reiškia, kažkas nepadaryta arba darbai vyksta ne taip? Bet tam ir yra taryba. Reikėjo išdiskutuoti, o kitame posėdyje priimti sprendimą. Daugelis tarybos narių ir manė, kad taip bus, o išėjo regresas. Mes turėjome daug klausimų. Galėjo būti atvira diskusija, o diskusijoje gimsta tiesa. Reikšmingas posėdis praėjo nykiai, nedemokratiškai, mero viešumo baimė sukėlė bereikalingą įtampą. Apie kokią demokratiją po viso šito galima kalbėti? Ir kaip meras gali kalbėti visos tarybos vardu, jeigu nebuvo net diskusijos?

Minėtame 16 straipsnyje įtvirtintas ir sprendimų priėmimas, apsvarsčius ataskaitas.

Kaip nebuvo ataskaitos, taip nebuvo ir sprendimo. Vien kažkokia mistinė informacija apie ataskaitą. O kur tada ataskaita? Sprendimas nepriimtas, nors to reikalauja įstatymas, nebuvo parengta net sprendimo projekto.

 

Ką vis dėlto pamatėme toje INFORMACIJOJE APIE ATASKAITĄ? Iš 130 puslapių apimties kūrinio - du trečdaliai nuotraukų, daugiausia mero. Narciziškumas? Nuotraukų daug su standartiniu išlaužtu šypsniu, o kas padaryta rajono labui?

Esmė prasideda nuo tos vietos, kur rašoma, kad meras kontroliuoja ir prižiūri institucijų, įstaigų ir įmonių vadovų veiklą. Meras visus metus tikino, kad su „Švenčionių švara“ ir Pabradės komunaliniu ūkiu viskas gerai. Bet visai ką kitą matome jo ataskaitoje pateiktose lentelėse. Visi bendri rodikliai ženkliai blogesni, negu 2014 m. „Švenčionių švaros“ pajamos sumažėjo apie 25 tūkst. Eur, o sąnaudos padidėjo apie 50 tūkst. Eur, nuostolis išaugo daugiau kaip 3 kartus (nuo 12,42 tūkst. Eur iki 52,1 tūkst.). Pabradės komunalinio ūkio ir sąnaudos, ir pajamos nežymiai sumažėjo, bet nuostolis šoktelėjo nuo 7,1 iki 38 tūkst. Eur, debitorinis įsiskolinimas pamažėjo, bet įmonė gavo 60 tūkst. Eur dotaciją iš biudžeto. „Švenčionių švara“ kol kas nieko negavo, tik buvo atimta veikla – kaimo vandentiekis, žiemą barstytuvo iš pricipo neremontavo, o juokino žmones, kastuvais barstydami gatves.

 

Kiek kėlė triukšmo prieš rinkimus, o kokių permainų padarė?Pagal mero ataskaitoje pateiktus rodiklius nėra jokio pagerėjimo. Reikia remtis skaičiais iš savo paties ataskaitos, ir neliks pagundos girtis. Atliekų tvarkymo centrui patys nuo pat atėjimo į valdžią pradžios nemokėjo už atliekų tvarkymą, kol susidarė 62 tūkst. Eur skola ir VAATC atsisakė priimti atliekas. Tai naujos valdžios skola.

 

Kokios permainos atliekų išvežime? K.Džiaukštą kaltino, kad vežė giminės. O kas dabar veža? Pabandė perduoti „Ekoservisui“, bet tikriausiai nesumokėjo, ir tie pasitraukė. Norėjo perduoti, kaip ir vandens tiekimą, Pabradės komunaliniam ūkiui, bet, matyt, susizgribo, kad čia biznis, ir persigalvojo. Dabar atliekų vežimas atiduotas ūkininkui Grigoniui, o žmonės kalba, kad už viso to „galimai kyšo ausys“ senojo Klipčiaus ir jo sėbrų.

Kaip matome, kritikavo daug, o patys nieko naujo nedaro, išskyrus tai, kad nustekeno savivaldybei priklausančią įmonę „Švenčionių švarą“.

 

Jau gegužė, o keliai negreideruoti. Kada taip buvo? Greideravimą laimėjo (ar gavo) „Švenčionių švara“ ir pasamdė subrangovą, kuris neturi greiderio. Skamba kaip anekdotas. Visais laikais „Švenčionių švara“ daugelyje objektų pati dirbo subrangovu ir taip užsidirbdavo papildomų lėšų, o dabar ieško subrangovų. Ar ne todėl, kad „Švenčionių švara“ negali išgryninti lėšų?

Kalbama, kad viskam vadovauja mero tėvas iš „kabineto“ „Arkos“ kavinėje. Ne vienas verslininkas kalba, kad buvo ten kviestas, o ir pats, apgavęs rinkėjus ir neišėjęs žvejoti, kaip žadėjo, senasis Rimas Klipčius, sako, aplanko reikiamus asmenis, ieško laimėtojų būsimiems konkursams, dar nesamiems darbams.

 

Kad laiku moka algas, nieko nuostabaus. Būtų keista, kad tokiomis sąlygomis, kai šalyje auga ekonomika, o rajono biudžetas viršijamas pora milijonų eurų, dar ir atlyginimų nemokėtų. Be to, 2015 m. pasirodė ir mūsų vykdytos taupymo programos rezultatai. Programa buvo labai griežta, vien savivaldybės administracijoje sumažinome per 70 etatų, sujungėme skyrius, seniūnijas, taupymo priemonės buvo vykdomos ir kultūros bei švietimo įstaigose, buvo sugriežtintas socialinių pašalpų skyrimas. Suprantama, taupymo efektas atsirado ne iš karto, pirmaisiais metais daug lėšų prireikė mažinant etatus išeitinėms pašalpoms. 2015-ieji jau gavo visą taupymo programos naudą. Štai jums ir sėkmės raktas. Mes nudirbome visą juodą darbą, neabejotinai tai atsiliepė ir rinkimų rezultatams, o jaunasis meras ciniškai giriasi, kaip jie sėkmingai dirba, tarsi nežinotų, iš kur ta sėkmė. Patys juk nepadarė jokių permainų. Daug kalbėjo apie reorganizaciją, bet praėjo metai, o niekas nepajudėjo iš vietos. Žadėti, liežuviais malti lengviau, negu realiai dirbti?

 

2008-2009 metų krizė nubloškė šalį daugiau kaip dešimtmečiu atgal, reikėjo tai įveikti. Su krizės padariniais kovojome ir taupymo programą vykdėme mes. Naujoji valdžia gavo gatavą „saldainiuką“. Dabar – ūkio augimas, štai iš kur finansinis pagerėjimas. Nereikia pasakų, kad dabartinė valdžia daro stebuklus. Iš dangaus pinigai nenukrenta.

(B.d.)

Vytautas VIGELIS

Tarybos narys