Mes turime 407 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5287
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21488
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97518
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gyventojai neteko žado, gavę kosmines sąskaitas už šiukšles

2016 m. balandžio 30 d. šeštadienis, Nr.31 (1564)

Pagalbos šauksmas: „Tai žmonių apiplėšimas!“

Sąskaitos už - vadinkim paprastai – šiukšles – gyventojams šiemet buvo išsiuntinėtos labai vėlai, tik balandžio pabaigoje, kaip pirmasis mokėjimas jau turėjo būti praėjęs. Per metus reikalai savivaldybėje taip pašlijo, kad nesugebėjo laiku sąskaitų išsiųsti. Tuo tarpu daug kas laukdami su viltimi spėliojo – gal kainą sumažins? Gavę ilgai amo neatgavo, pamatę sumas. Šiukšlių kainos valdžia nesumažino nė trupučiuko. Didelė dalis žmonių vėl turi mokėti už nieką, už nesuteiktą paslaugą, nes neturi tiek šiukšlių, kiek valdžia nori vežti, dalis iki šiol negavo konteinerių, kuriuos „Švenčionių švara“ turi duoti nemokamai VISIEMS. Jeigu esate kažkada pirkę atliekų konteinerį už savo pinigus, jis nesiskaičiuoja, taip pat ir pinigų už jį negrąžins, bet paslaugų teikėjas turi atvežti naują konteinerį nemokamai. Kol neatvežė konteinerio, tol negali reikalauti ir mokesčio.

Trečiadienio rytą paskambinusi rajono gyventoja išliejo nuoskaudą: pensija maža ir taip tenka kiekvieną centą skaičiuoti, o čia dar toks mokestis, kaip bausmė už nieką. Mums gyventoja prisistatė, bet labai prašė pavardės neminėti, nes sakė bijanti. „Visokių dabar dalykų čia nutinka“, - mįslingai nutęsė moteris. Ji kalbėjo labai emocionaliai, rėžė visą tiesą: „Darykit ką nors! Pažiūrėkit, kas darosi. Gavom šiukšlių sąskaitas, taigi baisu. Klipčius žadėjo sumažint kainą, bet vėl gavom kosmines sąskaitas. Gyvenu viena, o už šiukšles atėjo mokėti 40 eurų, tai čia jau su nuolaida. Sesuo mano Ignalinoje gyvena tokiam pačiam namely, tai ji per metus moka 12 eurų. Tai kodėl pas mus tokia brangybė? Kaip man sumokėti tokią sumą, kai pensija tik 180 eurų? Sako, mokėkit dalimis, o kiek tada komisinio mokesčio reikės sumokėti! Už ką mes turim tiek mokėti? Aš per metus surenku tik du konteinerius šiukšlių, o važiuoja kas dvi savaites. Jie „orą vežioja“, o iš mūsų pinigus plėšia. Nei pas mane, nei pas kitus kaime nėra tiek šiukšlių. Popierių sudeginu, jeigu lieka, tai koks polietileno maišelis. Žadėjo sumažinti mokesčius ir apgavo“.

 

Melagiai melavo, o žmonės ir patikėjo

Pagrindinis „arkliukas“, ant kurio į rajono valdžios Olimpą atjojo dabartinė valdžia – meras Rimantas Klipčius ir vicemeras Kęstutis Trapikas, pažadai sumažinti šiukšlių kainą. Kaip jie vykdo pažadus, jau pamatėme, pagaliau sulaukę sąskaitų. Kilo didžiulė nusivylimo ir pasipiktinimo banga. Abudu „riteriai“ saugiai pasislėpė valdžios kabinetuose ir bijo nosis iškišti. R.Klipčius stengiasi daugiau „vizituoti“ Vilniuje. K.Trapikas, kuriam dar neseniai, kaip jis pats girdavosi, rinkėjai net pripuolę gatvėje savo bėdas išsakydavo, pagalbos prašė, staiga prarado ryšius su liaudimi. Ar gi nekeista, kad tada, kai K.Trapikas buvo opozicijoje ir nieko nesprendė, visi pas jį veržėsi su skundais, o dabar, kai jis valdžioje, niekas už skvernų negraibo, pagalbos neprašo?

 

Gal pabadykim kačiukams nosis?..

O kaip kitaip jiems grąžinti atmintį? Dėmesio! Pacituosime dokumentus (dar nuo rinkimų daug kas juos turi savo namuose, yra ir pas mus redakcijoje).

Štai ką rašė savo rinkimų programoje Kęstutis Trapikas: „Galiojančių komunalinių atliekų tvarkymo nuostatų atšaukimas ir teisingų rinkliavos dydžių nustatymas“.

O čia mero Rimanto Klipčiaus rinkiminės programos punktas: „Sumažinti mokėjimus už komunalinių paslaugų įkainius, mokėjimų principą pakeičiant ne nuo esamo ploto, o nuo žmonių.“(kalba netaisyta, - red. p.)

Gerbiamieji rajono gyventojai, jeigu manote, kad mokestis už šiukšles per didelis, eikite pas šiuos pažadukus ir reikalaukite tesėti pažadus.

 

Sotus alkano neatjaučia...

Nors veržliųjų liberalų principams nėra būdinga užuojauta, abudu Švenčionių rajono liberalai (R.Klipčius ir K.Trapikas) ir jų partijos prieš rinkimus kaip tešla kūpėjo užuojauta vargstantiems rajono žmonėms, tikino, kad mūsų rajone didžioji dalis žmonių gyvena skurde ir tiesiog nusikaltimas jiems užkrauti tokius didelius mokesčius. Prieš ateidamas į valdžią Kęstutis Trapikas energingai protestavo, mitingavo, rinko parašus dėl šiukšlių kainos mažinimo, į tarybos posėdį atsivedęs dvi gyventojas (jas vadino „liaudies balsu“, liepė valdžiai jį išgirsti), mojavo pluoštu lapų – gyventojų parašais su reikalavimu visiškai panaikinti rinkliavą. Bet vos įžengė į savivaldybę, lyg kas K.Trapiką būtų pakeitęs – daugiau nė žodelio apie mokesčių mažinimą. Nė žodelio! Ir sunkiai gyvenančių žmonių jau nebegaili, ir kaina tapo gera ir teisinga. Viskas taip gerai, kad nereikia nieko keisti.

O dėl ko tada K.Trapikas protesto akcijas rengė? Vien tam, kad apmulkintų patiklesnius rinkėjus? Ir apmulkino. Tiesa, nedaug tokių atsirado – K.Trapiko liberalai vos 2 vietas taryboje gavo, ir tai po balsų apvalinimo (išrinkta 1,64 tarybos nario).

Melagingus pažadus pamiršę, sėdi sau saugiai valdžios rūmuose R.Klipčius su K.Trapiku ir geromis algomis dar ir su priedais mėgaujasi. Jiems šiukšlių kaina ne per didelė. O visiems kitiems karts nuo karto pagrasina, kad šiukšlės dar labiau brangs.

 

Kainos mažinimo net svarstyti neleidžia

Tarybos narys Konstantas Ramelis prieš rinkimus žadėjo, kad kokie bebūtų rinkimų rezultatai, jis parengs atliekų tvarkymo mokesčio mažinimo sprendimo projektą. Pažadą įgyvendino. Jau antrajame tarybos posėdyje jis siūlė svarstyti šį klausimą ir sprendimo projektą su išsamiais skaičiavimais, kurie įrodo, kad rinkliavos dydį yra iš ko mažinti. Net prastai administruojat mokestį, kai trečdalis gyventojų nesumokėjo, buvo gauta apie pusė milijono litų viršplaninių lėšų. Deja, kiek K.Ramelis besiūlė įtraukti į posėdžių darbotvarkes šį klausimą, meras Rimantas Klipčius mėgavosi valdžia ir neįtraukė, nes jis taip nori. Neleido tarybai net svarstyti klausimo – mero valdžia didelė... Kęstutis Trapikas taip pat pasisakė, kad mokesčio mažinti nereikia.

Kaip valdžia keičia žmogų!

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis