Mes turime 180 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2518
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5911
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53237
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Atsiranda galimybė auginti kiaules, bet verta gerai pagalvoti

2016 m. balandžio 27 d. trečiadienis, Nr.30 (1563)

Prieš kelis metus į Lietuvą atėjęs Afrikinis kiaulių maras (AKM) sujaukė nusistovėjusį kiaulių augintojų gyvenimą. Pirmiausia atsirado nemažai apribojimų ir reikalavimų, o po to mūsų rajonas pateko į rajonų tarpą, kur smulkiesiems kiaulių augintojams buvo uždėtas „veto“ ir didžioji dalis jų, gavę išmokas už paskerstas kiaules, buvo priversti atsisakyti kiaulių auginimo. Kadangi teko skaityti apie tam tikrų apribojimų švelninimą, norėdamas sužinoti tikrąją padėtį, užsukau į Švenčionių VMVT.

- Kokia dabar situacija rajone dėl AKM?- klausiu savo pašnekovų Švenčionių VMVT viršininko Gedimino Adomavičiaus ir vyriausiojo veterinarijos gydytojo-inspektoriaus Gintaro Markevičiaus.

- Kova su AKM Lietuvoje nesibaigia ir nesibaigs. Su šia liga teks apsiprasti ir išmokti ją pilnai kontroliuoti. Kadangi to viruso nešiotojai ir platintojai šernai vaikšto po miškus, o miškų sterilizuoti neįmanoma, tad reikia pratintis gyventi naujoje situacijoje, - atsakydamas į mano klausimą sako gerb. Gediminas Adomavičius.

- Tai kas kiaulių augintojų laukia ateityje?

- O ateityje teks gyventi su AKM ir bandyti tokiomis sąlygomis auginti kiaules. Kadangi mūsų rajonas patekęs į užkrėstą AKM zoną. 2016 m. kovo 30 d. išėjo VMVT direktoriaus įsakymas B1-263, kuriame apibrėžiamos sąlygos, kurias įvykdę, žmonės savo reikmėms galės auginti kiaules. Tam kiaulių augintojai turės laikytis biologinio saugumo reikalavimų. Ką turi pirmiausia padaryti norintis auginti kiaules žmogus? Pirmiausia jis turi kreiptis į Švenčionių VMVT, užpildyti laisvos formos prašymą. Supažindinę su biologinės saugos reikalavimais,per 20 dienų nuvyksime patikrinti, kaip šie reikalavimai vykdomi. Visų pirma kiaulių auginimo vieta turi būti aptverta. Prie įėjimo į kiaulių laikymo vietą turi būti dezokilimėliai, persirengimo patalpa su darbo drabužiais, į kiaulių pašaro ruošimo vietas neturi patekti pašaliniai asmenys, gyvūnai, įrankiai, instrumentai, kurie gali pernešti gyvūnų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus. Turi būti nuolat tvarkoma aplinka, išmėžtas mėšlas. Apie šiuos ir kitus reikalavimus kiekvieną atvykusį kiaulių augintoją mes supažindinsime žodžiu ir raštu, įteiksime atmintinę, - apie naujienas pasakoja vyriausiasis gydytojas-inspektorius Gintaras Markevičius.

- Ar yra naujų reikalavimų?

- Taip, yra. Dabar visi pašarai, tarp jų ir žolė, turi būti termiškai apdorojami. Svarbus dar vienas reikalavimas – pasižadėjimas, kurį turės pasirašyti kiaules auginti pasiryžęs žmogus, juo įsipareigojama laikytis visų rekomenduotų biosaugos reikalavimų. O jeigu dėl savininko kaltės jo ūkyje pasireikštų AKM, pasižadėjimas atlyginti Valstybės institucijų patirtas išlaidas, susijusias su židinio likvidavimu. Tos išlaidos gali būti labai nemažos. Yra paskaičiuota, kad židinio likvidavimas mažame ūkyje atsieina apie 14 tūkst. eurų. Tad žmogus, prieš pradėdamas auginti kiaules, turi rimtai pagalvoti ir įvertinti riziką, o ji nemenka, - sako Švenčionių VMVT viršininkas Gediminas Adomavičius. - Jei patikrinus nustatytume, kad nesilaikoma biologinių saugos reikalavimų, kiaulių augintojas taip pat gali prarasti dalį išmokų už pasėlius.

Štai tokios naujienos iš kovos su AKM fronto. Nors mūsų rajono teritorijoje visi šiais metais sumedžioti šernai nebuvo užsikrėtę AKM, bet jau kyla įtarimų, kad kai kurie šernai persirgo AKM ir dabar gali būti viruso nešiotojai, tad ruošiamasi plėsti tyrimų spektrą.

Užbaigti šį straipsnį norėčiau Švenčionių VMVT viršininko Gedimino Adomavičiaus žodžiais: „Atsiranda galimybė vėl pradėti auginti kiaules, daugeliui kiaulių augintojų šį veikla yra kaip hobis, kuris gali daug kainuoti“.

- Pasinaudodamas proga, noriu pasveikinti savo kolegas su artėjančia Pasaulinės veterinarijos diena. Šią profesinę šventę kasmet švenčiame paskutinį balandžio šeštadienį.Gerbiamieji kolegos, linkiu visiems daug sveikatos, nepritrūkti entuziazmo, optimizmo, išminties ir didelės sekmės kasdieniuose darbuose! – sakė Švenčionių VMVT viršininkas Gediminas Adomavičius.

Algis JAKŠTAS