Mes turime 469 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3933
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22354
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:104103
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vieneri šios kadencijos tarybos metai. Merui „turistui“ labiau prie širdies Vilnius

2016 m. balandžio 16 d. šeštadienis, Nr.27 (1560)

Ką vilnietis ponaitis „vizituoja“ Vilniuje?

Paskutiniame tarybos posėdyje savo pareiškime minėjau, kad meras buvo pasikvietęs visų frakcijų, taip pat ir opozicinių (pirmą kartą per metus!), atstovus ir kalbėjo apie rajono biudžetą, perspektyvas. Tai buvo tarytum ženklas, kad meras domisi rajonu, jo problemomis, bando suvienyti visas politines jėgas, ką deklaravo dar prieš rinkimus. Deja, kaip sakoma, spektaklis baigėsi, uždanga nusileido. Manau, kad to susitikimo merui reikėjo tik dėl „paukščiuko“, kad pavaidintų demokratiją. Iš tikrųjų mūsų pasiūlymai jam nerūpėjo. Akivaizdu, kad merui rajono reikalai nė motais. Jis sau patogiai gyvena Vilniuje. Dažną dieną net nevažiuoja į darbą į Švenčionis. Tuo galite įsitikinti pažiūrėję jo darbotvarkę internete. Po 2-3 dienas per savaitę leisdamas Vilniuje, jis tai vadina vizitais Vilniuje, nors „vizituoti“ neturi ką – Zuoko partijos, kuriai meras priklauso, atstovų valdžioje nėra nė vieno, oficialių asmenų ministerijose ir Seime darbotvarkėse šio „vizituotojo“ neaptinkama. O štai Vilniaus senamiestyje, prekybos centruose merą Rimantą Klipčių lankydamiesi Vilniuje švenčioniškiai ne kartą pasakoja pastebėję tai vieną, tai su šeima.

Turbūt pirmas toks meras Lietuvoje, o rajone – tai tikrai, kuris taip nesidomi ir nesirūpina rajono reikalais. Daugelis dar prisimena, kaip net sovietmečiu N.Kuzminas į darbą ateidavo nuo 7 val., išeidavo dažnai vėlų vakarą. Jis gyveno Švenčionyse, žmonės nuolat jį matė mieste. O čia - protu nesuvokiama, kaip jaunasis meras po rinkimų net pusmečio nedirbęs, jau išlėkė į Turkiją atostogauti, daugiau laiko leidžia Vilniuje, arčiau savo namų, negu darbe. Tai paslaptingi ir be jokios naudos rajonui „vizitai“, tai darbas su dokumentais (greičiausiai vėl Vilniuje...), kaip byloja darbotvarkė, tai mamadieniai-tėvadieniai, tai vėl atostogos... Kada dirbti?

 

Savivaldybėje – baimė, įtampa chaosas

Kaip po metų veiklos atrodo naujoji valdžia politiniu aspektu? Būdamas šio rajono gyventojas ir jo patriotas, galiu pasakyti viena – apmaudu už visus žiauriai apgautus rinkėjus. Žadėję geras permainas, naujoves, mokesčių naštos mažinimą, rajono suklestėjimą, liberalai ir jų meras nevykdo nė vieno savo pažado, kuriais skynėsi kelią į valdžią. Po rinkimų praėjo metai, o jie toliau „žaidžia“ rinkimus - kalba apie kažkokią mistinę kovą su „vigelizmu“. Atsipeikėkite, ponai, kovoti nėra su kuo, valdžia jūsų rankose, laikas dirbti. Tiesiogiai išrinkto mero įgaliojimai dideli, tik gal meras juos supranta ne taip, kol kas tik skaldo visuomenę ir specialistus iš darbų mėto. Taip apsisuko, kad savivaldybėje pusės skyrių vedėjų, dalies seniūnų, įmonių vadovų neliko, o kurie ir liko, nuolat terorizuojami, galbūt verčiami daryti neteisėtus veiksmus. Savivaldybės kolektyvas supriešintas, tvyro įtampa, žmonės priversti sekti vieni kitus, kiekvieną dieną drebėti dėl savo darbo vietos. Darbui jėgų nelieka. „Saviems“ priedus didina, kiti priversti dirbti beveik už minimumą, be jokių priedų. Prisiekęs būti teisingas visiems, jaunasis meras ignoruoja opozicijos pasiūlymus, net netraukia į tarybos posėdžių darbotvarkę, arogantiškai pareiškia: „Nes darbotvarkę sudaro MERAS“. Suprask, meras daro ką nori. Taip nutiko dar praėjusių metų gegužę, kai tarybos narys Konstantas Ramelis pateikė pasiūlymą dėl šiukšlių kainos mažinimo. Kiek kartų siūlė, tiek meras atmetė ir net tarybai svarstyti neleido. Štai jums ir liberalas.

 

Meras taikosi pas socialdemokratus?

Stebiu absurdiškus reiškinius ir negaliu atsistebėti. Liberalas meras prisijungia prie socialdemokratų frakcijos. Būtų galima suprasti, jeigu atvirkščiai – vienintelis taryboje socialdemokratas šlietųsi prie valdžioje esančių liberalų. Gerai informuoti asmenys seniai kalba, kad meras Rimantas Klipčius prašosi pas socialdemokratus ir bando išsiderėti geresnes sąlygas. Matyt, A.Zuokas tą žino ir taip pat turi savo svertų „uodegą priminti“, jeigu merui vis dar nepavyko pakeisti partijos. Tai kokios vis dėlto mero vertybės?

 

Ekonominiu požiūriu – duobė

Žadėję proveržį, smulkaus verslo skatinimą ir rėmimą, liberalai nugramzdino rajoną į visišką stagnaciją. Ar prisimenate bent vieną pavasarį, kad rajonas atrodytų taip apmiręs? Nė vieno naujo objekto! Net tų, kurie buvo parengti be liberalų, nesugeba vykdyti. Imkime kultūros įstaigų renovaciją. Kultūros ministrui Šarūnui Biručiui tenka nuolat raginti merą, kad teiktųsi bent pirštą pajudinti. Tik ministro priremtas prie sienos, meras teikėsi pasirūpinti Švenčionių kultūros centro remonto baigimu. Tas pats su Švenčionėlių kultūros centru, kurio renovacija taip pat rūpinasi pats kultūros ministras. Lėšos skirtos, savivaldybei beliko sutvarkyti formalumus ir skelbti rangos darbų konkursą, bet vėl – akivaizdus vilkinimas. Jeigu gegužės mėnesį darbai neprasidės, lėšos gali būti permestos kitiems šalies objektams.

Labiausiai žmonės apgauti dėl šiukšlių kainos mažinimo, o juk šis pažadas buvo pagrindinis Rimanto Klipčiaus ir jo kompanijos „arkliukas“. Metai – pakankamas laiko tarpas, kad šį pažadą įvykdytų, bet jį meras palaidojo nuo pirmų dienų, atmesdams K.Ramelio parengtą sprendimo projektą su konkrečiais realiais apskaičiavimais.

Apie verslo skatinimą, darbo vietų kūrimą nėra ką ir kalbėti. Biudžeto lėšas verslo rėmimui išsidalino daugiausia saviems, o rajonui naudos jokios. Dar ir tą verslą, kuris yra praktiškai nuo nepriklausomybės atkūrimo, bando sužlugdyti.

Jokių opozicijos pasiūlymų meras tarsi negirdi. Pažiūrėkite, ką padarė liberalai (!) su smulkių prekeivių turgeliu Švenčionyse. Senoje vietoje prekiauti uždraudė, o naujo nieko nepadarė. Aš siūliau uždaryti dalį Rymo g. gatvės ir ant šaligatvių g. rengti turgelį. Meras pasiūlymą ignoravo. Nematau prasmės daugiau siūlyti jokių idėjų, nes meras opoziciją tiesiog ignoruoja.

Jokių protingų pertvarkos, taupymo sprendimų taip pat nematau. Pradėjo naikinti „Švenčionių švarą“ ir stiprinti „Pabradės komunalinį ūkį“, kuriam vadovauti paskyrė tarybos nario A.Jundo sūnų, ir sustojo pusiaukelėje. Kažkodėl neužteko žengti racionalų žingsnį – prijungti „Švenčionių švaros“ likučius prie gerai dirbančios, stipresnės įmonės. Kodėl? Ar išsigando stiprėjančios lenkų partijos įtakos ir kompetentingo vadovo kaip galimo konkurento?

Negaliu nutylėti ir apie skolas. Meras nuolat giriasi, kad mažina savivaldybės skolas, tarsi čia būtų ir jo nuopelnas. Šalyje padėtis stabilizavosi, biudžetas antri metai vykdomas ir viršijamas, tai kaip gali nemažėti skolos.

 

Savinasi K.Trapiko iniciatyvas

Reikia pastebėti, kad meras ir vicemeras kardinaliai skiriasi. Meras Rimantas Klipčius, vaizdžiai tariant, tik kaip graži pakuotė, „auksinio jaunimo“ standartą atitinkantis jaunuolis – gražiai aprengtas brangiu kostiumu, brangus laikrodis, prabangus BMW. Beje, iki rinkimų jis viešai piktinosi, kad ankstesnis meras važinėjo prabangiu BMW, o vos tapęs meru pats įsėdo į tą patį automobilį, ir viskas gerai, prabanga netrukdo...

Bet blogiausia net ne tai. Akylesni turėjo pastebėti, kad vicemeras K.Trapikas, kuris, mano nuomone, naujoje valdžioje yra vienintelis išmanantis apie rajono valdymą, nuo svarbiausių rajono reikalų nustumiamas, o jo iniciatyvas perima meras. Tai vėlgi labai akivaizdžiai matosi, ilgesnį laiką panagrinėjus abiejų darbotvarkes: ką pradeda daryti K.Trapikas, po kurio laiko perima meras.

 

Rinkėjai suklydo

Pagrindinis liberalų jaukas, ant kurio „užkibo“ dalis rinkėjų – JAUNAS, žadėjęs daug permainų, naujovių kandidatas. Ir dar bonusas – jo tėvas, kaip gudrus lapinas, prašydamas balsuoti už sūnų, PAŽADĖJO PASITRAUKTI IŠ POLITIKOS. Beveik 20 metų taip ir nesugebėjęs pelnyti rinkėjų palankumo ir praradęs viltį ateiti į valdžią, Rimas Klipčius (tėvas), metė gerą kozirį – pažadėjo eiti žvejoti, jeigu išrinks jo sūnų meru. Naivesnieji ir patikėjo. Ko gero, prie jaunojo Klipčiaus pergalės rinkimuose daugiau prisidėjo ne tai, kad jis jaunas (anoks čia nuopelnas, patirtis – tik prie kombaino vairo), o kad senasis pagaliau EIS ŽVEJOTI.

Reziumė –apgauti rinkėjai. Gražiai papuoštas sūnus sėdi kabinete, o rajono reikalus „tvarko“ apsimelavęs „žvejas“ - 18 metų išbuvęs opozicijoje pilnas pykčio, pagiežos, keršto ir pavydo mero tėvas. Ar už tokias permainas balsavo žmonės?

Vytautas BULKA

Tarybos narys