Mes turime 272 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:39
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25169
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72495
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Diabetas: svarbu nepražiopsoti ir tinkamai rūpintis

2016 m. balandžio 13 d. trečiadienis, Nr.26 (1559)

Nemaža dalis gyventojų suserga diabetu . Tai liga, su kuria tenka susigyventi, prisitaikyti, daug ką gyvenime keisti. Ypač svarbu laiku kreiptis į gydytoją, tuo tarpu dažnai ligonis kurį laiką gyvena nežinodamas, kad serga, o liga tylomis daro savo juodą darbą.

Diabeto požymiai

Esant I tipo cukriniam diabetui būna absoliutus insulino trūkumas. Dėl to gliukozė nebegali patekti į audinių ląsteles ir organizmas “badauja“. Kad ligonis išgyventų, jam būtinos insulino    injekcijos. Neatpažinus ligos ir nepradėjus gydymo prarandama sąmonė – prasideda diabetinė koma. Mirštama dėl organizme susikaupusių rūgščių pertekliaus. I tipo cukriniam  diabetui būdingi greitai progresuojantys simptomai:

• Troškina, nors nevalgoma sūraus maisto ir nėra karšta;
• Pradedama daugiau gerti skysčiu ir gausiai, dažnai šlapintis;
• Padidėja apetitas, tačiau svoris krinta;
• Ligonis tampa apatiškas, mieguistas, iš burnos sklinda acetono kvapas;
• Pykina, kartais vemiama;
• Gali būti aštrūs skausmai pilve.

II tipo cukriniam diabetui būdingas santykinis insulino trūkumas. Kasa gamina insuliną, tačiau organizmas negali visiškai pasisavinti gliukozės. II tipo diabetas atsiranda ilgainiui ir nepastebimai, o neretai nustatomas pavėluotai t.y. jau atsiradus kraujagyslių ir nervų audinio pažeidimams.Ligos požymiai išryškėja praėjus 5 – 10 metų nuo susirgimo pradžios:

• Atsiranda blogai gyjančios žaizdos;
• darbingumo sumažėjimas;
• Troškulys ir dažnesnis šlapinimasis;
• Potencijos sutrikimai;
• Mėnesinių ciklo sutrikimai;
• Nuovargis;
• Odos ir lytinių organų niežėjimas;
• Gali prasidėti grybelinės odos ligos.

Cukrinio diabeto gydymas. I tipo diabetas būtinai gydomas į poodį švirkščiamu insulinu. Jo kiekis parenkamas individualiai. II tipo diabetas gydomas dieta. Siekiama normalizuoti svorį. Skiriami gliukozės kiekį kraujyje mažinantys medikamentai, kurių rūšį bei kiekį parenka ir skiria gydytojas, atsižvelgdamas į gliukozės kiekį kraujyje, gretutines ligas bei cukrinio diabeto komplikacijas.

 

Visagino ligoninėje įkurtas slaugytojo diabetologo kabinetas

Diabetas yra neišgydoma liga, tačiau ligą galima kontroliuoti. Jos komplikacijų padeda išvengti reguliari glikemijos (cukraus kiekio kraujyje), svorio kontrolė, lipidų kontrolė, reguliari akių dugnų apžiūra, mokymas apie cukrinį diabetą, konsultacijos kaip prižiūrėti kojas.

Visagino ligoninės Konsultacijų skyriuje  įkurta diabeto mokykla ir diabetinės pėdos kabinetas. Paslaugas teikia dvi slaugytojo diabetologo kvalifikaciją įgijusios slaugytojos. Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų nustatytomis bazinėmis kainomis apmokamos slaugytojo diabetologo ambulatorinėmis sąlygomis teikiamos slaugos paslaugų rūšys:

- slaugytojo diabetologo konsultacinė pagalba;

- gydomasis pedikiūras;

- diabetinės pėdos priežiūra.

Diabeto mokykla– tai specialus kursas pacientams, sergantiems cukriniu diabetu. Diabeto mokykloje pacientai yra supažindinami su cukraligės patofiziologija, aptariami cukralige sergančiųjų mitybos ypatumai, pagrindiniai gydymo principai, mokoma gyventi su šia liga, kad ji kuo mažiau kenktų, būtų kontroliuojama.

Diabetinės pėdos priežiūros ir gydomojo pedikiūro paslaugos

Sergant diabetu labai daug dėmesio ir ypatingos priežiūros reikalauja pėdos. Slaugytojas diabetologas teikia gydomojo pedikiūro ar diabetinės pėdos priežiūros paslauga Slaugytoja diabetologė, pacientams, sergantiesiems cukriniu diabetu, atlieka gydomąjį pedikiūrą, kurį sudaro paciento pėdų nuospaudų, hiperketarozės (suragėjusios odos) šalinimas, sveikų ir deformuotų nagų kirpimas, deformuotų nagų šlifavimas specialia įranga, įaugusių ir grybelio pažeistų nagų priežiūra, padų šlifavimas, pėdų tepimas odos minkštinamuoju kremu, žinių suteikimas kojų priežiūros klausimais.

Siuntimą šioms iš PSDF biudžeto lėšų apmokamoms slaugytojo diabetologo paslaugoms gauti išduoda šeimos gydytojas arba endokrinologas, siuntime nurodydamas paslaugos pavadinimą. Siuntimas galioja vienerius metus nuo pirmos slaugytojo diabetologo suteiktos paslaugos.

Kreipiantis dėl slaugytojo diabetologo paslaugų būtina turėti:

pasą arba asmens tapatybės pažymėjimą bei šeimos gydytojo arba gydytojo endokrinologo siuntimą.

Išsami informacija telefonu: +37065622225 nuo 9.00 val. iki 15.00 val.