Mes turime 369 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4672
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14859
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90889
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Keleivių vežimas ir autobusų stotis rajono valdžiai tapo „pasaulio bamba“

2016 m. balandžio 2 d., šeštadienis, Nr.23 (1556)

Teismų į kampą užspeista rajono valdžia naikina savo sprendimus. Administracijos direktorius viršijo įgaliojimus. Valdininkai neteisėtai naudoja vidaus dokumentus. Nauja valdžia vis dar naudojasi senosios gėrybėmis. Paslaptingi mero „vizitai Vilniuje“. Rimanto Čeponio pagyros.

 

Teko grąžinti senuosius tarifus

Šio nelogiško sprendimo būtų neprireikę, jeigu ant avantiūrų bangos užšokusi rajono valdžia būtų paklausiusi išmintingo opozicijos patarimo nesvarstyti ir netvirtinti naujų tarifų, kol nesibaigė teismai dėl keleivių vežimo konkurso. Paknopstomis valdančiosios daugumos patvirtinti nauji tarifai, kurių prašė savivaldybės manymu nugalėtojas UAB „Meteorit turas“, taip ir liko popieriuje. Teismo sprendimu po kovo 1 d. keleivius toliau veža UAB „Svirka“. Žinoma, senais tarifais. Šioje teisiškai keblioje situacijoje administracijos direktorius Andrius Šarėjus įsakymu panaikino tarybos sprendimą, tuo viršydamas savo įgaliojimus ir šiurkščiai pažeisdamas įstatymą. Meras Rimantas Klipčius teisinosi, neva, o kas beliko, tarybos posėdžio per trumpą laiką jis negalėjo sušaukti. O gal ir neskubėjo, nes neteisėtas direktoriaus įsakymas galiojo visą mėnesį, iki kovo 31 d. posėdžio. Juk už viršytus įgaliojimus atsakomybė tenka ne merui, o direktoriui. Ši kolizija susidarė todėl, kad valdantieji nesiskaitydami su priemonėmis bandė „buldozeriu“ atlaisvinti kelią atvirai proteguojamai UAB „Meteorit turas“.

Kovo 31 d. taryba panaikino savo skubotą sprendimą dėl naujų įkainių. Liko galioti seni įkainiai, pagal kuriuos keleivius veža senasis vežėjas – UAB „Svirka“.

 

Autobusų stoties klausimo svarstyti neišdrįso

Kas galėjo pagalvoti, kad toks, atrodytų, visai ne strateginės reikšmės objektas kaip autobusų stotis galėtų rajono valdžiai sukelti tiek galvos skausmo. Nuo kadencijos pradžios įsikabinę kaip šuo kaulą tampo ir nežino kur bepadėti. Prieš laiką nutraukė stoties nuomos sutartį su UAB „Svirka“ ir perdavė problemose paskandintai teismų tampomai UAB „Švenčionių švara“. Paskui vėl paskelbė nuomos konkursą. Niekas turbūt nesitikėjo, kad laimės „ne tas“. Paaiškėjo, kad visai nepažįsta „ne to“. Konkurse buvo 3 dalyviai. Jų pasiūlyta kaina, kuri pagal taisykles buvo lemiamas veiksnys, išsidėstė taip: UAB „Svirka“, IĮ „Seknija“, UAB „Meteorit turas“. Savivaldybės geidžiamiausias liko paskutinėje vietoje. „Ne tas“ – UAB „Svirka“ pasiūlė beveik dvigubai didesnę kainą negu kiti du dalyviai. Galimai šoko ištikta komisija pripažino „Svirką“ laimėtoju. Vasario 10 d. raštu Nr. (25.4.11)R14-40 Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Mokesčių ir turto skyrius informavo UAB „Svirka“, kad „savivaldybės materialiojo turto nuomos sutarties projektas derinimui artimiausiu metu bus išsiųstas el. paštu“, bet įmonė iki šiol nėra gavusi nuomos sutarties projekto bei kvietimo atvykti pasirašyti sutarties.

Savivaldybė nepasidavė nei įstatymui, nei pralaimėjimui ir pradėjo ieškoti būdų, kaip nutraukti jau įvykusį nuomos konkursą. Originalus ėjimas – kovo 18 d. UAB „Meteorit turas“ padavė į teismą... savivaldybę ir pareikalavo panaikinti sprendimą dėl konkurso laimėtojo bei pripažinti konkursą neįvykusiu. Koks netikėtumas – ieškovo ir atsakovo interesai sutapo!

Trečioji šalis šioje byloje – UAB „Svirka“, kuriai atstovauja garsi advokatų kontora, su bylos medžiaga gavo į rankas siūlo galą, kuris gali išvynioti dar vieną neteisėtų veiksmų kamuolį. Advokatų nuostabai paaiškėjo, kad bylos priedai – be kanceliarijos žymos. Tai reiškia, neteisėtai paimti ir panaudoti savivaldybės įvairūs vidiniai dokumentai. Pasak Vytauto Bulkos, tai įrodymas, kad Mokesčių ir turto skyriaus vedėja Rasa Bliūdžiuvienė, naudodamasi tarnyba, veikė išvien su UAB „Meteorit turas“.

Rengdamas posėdžio darbotvarkę, meras Rimantas Klipčius blaškėsi: tai įrašo į darbotvarkę klausimą su sprendimo projektu nutraukti konkursą, tai išbraukia, tai vėl įrašo, kol pagaliau posėdžio metu vis dėlto pareiškė, kad siūlo autobusų stoties nuomos konkurso nutraukimo klausimą išbraukti iš savo paties sudarytos darbotvarkės.

Smilksta kepurė?

 

Dauguma tarybos narių ir toliau slėps savo interesus

Taryba vėl sugrįžo prie klausimo, ką daryti, kai dauguma turi interesų ir negali balsuoti. Šis absurdas eina iš aukščiau. Jeigu kandidatui būtų taikomi reikalavimai neturėti privačių interesų, nebūtų ir tokios situacijos, kaip nutiko svarstant biudžetą, kai dauguma negalėjo balsuoti. Pagal VTEK išaiškinimą prisipažinę, kad negali balsuoti, visi balsavo už tai, kad galėtų balsuoti... Kai svarstomu klausimu interesų turi tik keli tarybos nariai, jie net iš salės išeina. Bet motyvų ir toliau galės neatskleisti, nes reglamento pataisą padarė miglotą, atmetę Konstanto Ramelio labai aiškų pasiūlymą – pateikti motyvuotą nusišalinimą. Ką tokio veikia valdantieji, kad taip bijo viešumo?

 

Nuosprendis PUC

Realiai nuosprendis šiai įstaigai nuskambėjo gerokai anksčiau – kai buvo sukurta nauja analogiška įstaiga Sporto centras, kurios vadovu tapo Z.Zenkevičiaus ugdytinis Raimondas Turla – savas. Vytautas Vigelis pastebėjo, kad norint duoti darbą savam, galėjo tą padaryti paprasčiau ir žmoniškiau, nežemindami ilgamečio PUC vadovo Stanislavo Podvoiskij, nusipelniusio sportui žmogaus, kuriam neseniai buvo įteiktas Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento aukščiausias apdovanojimas – aukso medalis. Naujoji valdžiukė visus metus šį nusipelniusį žmogų maišė su purvais, menkino jo darbą, ieškojo priekabių vien todėl, kad jis nepakluso prašomas išeiti iš darbo savo noru. Kai tiek savivaldybės darbuotojų išėjo „savo noru“, atsisakymas, sako, buvęs netikėtas akibrokštas pačiam merui. Taupymą deklaruojantys naujieji rajono šeimininkai gyrėsi uždarydami PUC sutaupysią 18 tūkst. eurų, tuo tarpu V.Vigelis griežtai paneigė ir paprašė nemeluoti, nes išlaidos dėl šių manipuliacijų ženkliai padidės. Nuomonės ir pastabos valdžiai nieko nereiškia, kai vadžios rankose. PUC dirbę 11 trenerių pereis į Sporto centrą. Kiek dar jame sėdinčių, niekur neskelbiama.

 

Trimetė strategija – seni darbai

Taryboje pristatytas trimetis strateginis veiklos planas. Jame – iš esmės nieko naujo, tęsiasi jau anksčiau pradėti darbai. Stadiono prie Pabradės gimnazijų, sporto aikštelės Švenčionėliuose įrengimo, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos ir Švenčionių progimnazijos, kurių pernai taip ir nesugebėjo pradėti, renovavimo parengiamieji darbai, vyksta ligoninės remonto baigimas, kurio didžioji dali padaryta iki šios valdžios, Pabradės kultūros centro renovacijos užbaigimas, Švenčionėlių kultūros centro renovavimas ir pan. Tarybos narys Vytautas Vigelis paklausė mero, kokia šiuo metu yra situacija dėl Švenčionėlių miesto kultūros centro renovavimo. Meras subruzdo dairytis skyriaus vedėjo. V.Vigelis nusistebėjo: „Kam vedėjas? Tai o ką, meras nežino?“. Šiaip mėgstantis priminti opozicijai „o kaip jūs!“, meras staiga pamiršo, kaip su tėčiu ir kt. liberalais kamantinėdavo tuometinį merą V.Vigelį dėl kiekvienos smulkmenos ir neleisdavo specialistams net sufleruoti, dabar atrėžė: „Meras tai žino, bet specialistai geriau“, ir perdavė žodį vedėjui. Paaiškėjo, kad lyg ir viskas tvarkoje, bet konkursas kažkodėl neskelbiamas, darbai stovi. Gal kausto baimė, kad vėl laimės kas nors „ne tas“?

 

Valdžiai pinigų yra

Ką tik apsvarsčius administracijos direktoriaus Andriaus Šarėjaus veiksmus, kuriais jis viršijo įgaliojimus panaikindamas tarybos sprendimą., meras pasiūlė padidinti priedus administracijos direktoriui Andriui Šarėjui ir pavaduotojui Arūnui Čenkui ir nuo balandžio 1 d. skirti 40 proc. dydžio priedus (pernai buvo 20 proc.). Po jų direktoriaus atlyginimas padidės 250 Eur, pavaduotojo 227 Eur. „Nesinervinkit, ko jūs nervinatės, vis tiek priimsit, kaip jums reikia, - ramino triukšmaujančius valdančiuosius tarybos narys Vytautas Vigelis. - Aš tik pasakau savo nuomonę. Negražu vadams skirti priedus, kai nukentėję tiek darbuotojų.“

Valdančiuosius teko raminti net pačiam merui. Priedus, žinoma patvirtino.

 

R.Čeponis gyrė naujos valdžios nuopelnus. Surado tik vieną

Į tarybos posėdį buvo pakviestas buvęs tarybos narys Rimantas Čeponis. Meras jam 65-mečio proga įteikė savo padėką ir gėlių. Sujaudintas dėmesio, R.Čeponis atsiėmė padėką iš jaunojo Klipčiaus rankų. Iš rankų sūnaus to paties Rimo Klipčiaus, kurį R.Čeponis prieš keliolika metų skundė policijai už jo namų durų spardymą, su kuriuo teisėsi daugiau kaip metus už garbės ir orumo įžeidimą. Paprašęs žodžio, jubiliatas sakė, kad nors apdovanojimas ir „nėra superinis“, vis tiek malonu. Labai gyrė naują valdžią. Sakė, kad iš karto jaučiasi, jog valdžioje jauni žmonės. „Tiesa, Kęstutis Trapikas ne visai jaunas, bet jaunas vicemeras“, - pasitaisė kalbėtojas. Kas „kitaip iš karto jaučiasi“, R.Čeponis taip ir nepasakė nė vieno pavyzdžio, bet užtat du dalykus, kas iš esmės yra viena ir tas pats, jis pabrėžė. Anot jo, didžiausi naujos valdžios nuopelnai – seniūnų pakeitimas ir skyrių vedėjų pakeitimas. Kitaip sakant, kadrų „sukrėtimas“, o tiksliau, išvaikymas. Pusė savivaldybės skyrių jau metai be vedėjų, dalis seniūnijų be seniūnų. Taip ir neaišku, kuo svečias taip žavėjosi... Užbaigė R.Čeponis kalbą su patosu: „Svarbiausia, kad sujudinot užakusią pelkę“.

 

Mero „vizitų“ rezultatai – minus pusė milijono?

Tarybos narys Vytautas Vigelis savo pareiškime demaskavo valdžios pagyras ir domėjosi labai padažnėjusių mero „vizitų Vilniuje“ (taip byloja mero darbotvarkė) rezultatais, bet pradėjo kalbą nuo „pelkės“: „Kaip išsireiškė solenizantas (R.Čeponis, - red.), toje „užakusioje pelkėje“ prieš dešimt metų ir jis pats, ir dauguma sėdinčių salėje puikiai jautėsi. Bet dabar kaip filme – atėjo „baltieji“, kepurę apsuko. Apie pokyčius – nematau, kad kas labai pasikeistų. Ir prieš dešimt metų buvo ir lengvaatlečių pasiekimai, ir ėjikai, ir olimpinius normatyvus išlaikydavo, ir į Barselonos olimpiadą kelialapius iškovojo. Kol kas nematau, kuo nauju galima būtų girtis. Puiku, kad kažką darote dėl sporto, bet to rezultatus pamatysite tik po 3-4 metų. O kol kas reikėtų elgtis kukliau ir nenuvertinti buvusių darbuotojų ir entuziastų, jų pasiekimų“.

Dėl skolų mažinimo V.Vigelis atšaldė valdžios pagyrūnus: „Gerai, kad mažinate skolas, bet nėra ko labai girtis, skolas mažina visa Lietuva, nes 2015 metais situacija šalyje buvo puiki. Kodėl to niekada nepaminėjote? Praktiškai visos savivaldybės biudžetus vykdė 105 proc.“

V.Vigelis prašė būti objektyvesniems ir nekalbėti nesąmonių apie tai, kad jokia renovacija nevyko. O 36 renovuoti daugiabučiai – tai niekas? Vieni pirmųjų šalyje pradėjo ir įvykdė dviejų kvartalų kvartalinę renovaciją, apie kurią tik dabar plačiau pradėta kalbėti. „Iš vienos pusės deklaracijos – gyvenkime ir dirbkime draugiškai, iš kitos – absoliutus nihilizmas,“- sakė V.Vigelis.

„Gerai, mere, kad reaguojate į patarimus, - tęsė V.Vigelis, - kaip buvau prieš pusmetį siūlęs neužsisėdėti kabinete, dažniau lankytis Vilniuje. Kaip matau iš darbotvarkės, pradėjote važinėti, bet reikėtų konkretumo – kur lankotės, su kuo susitinkate, kokie rezultatai. Nes dabar girdime kalbas, kad mato jus prekybos centruose ir pan. Rezultatų kol kas nesimato. Aš mėgstu operuoti skaičiais: VIP lėšos šiemet rajonui sumažintos 500 tūkst., kelių programa - 5 proc.“

Atsakydamas į jaunojo mero nesibaigiančius priekaištus buvusiems, kalbą Vytautas Vigelis baigė pamokančia istorija su gilia potekste. Išeidamas iš darbo tėvas paliko sūnui įmonę valdyti ir tris vokus. Sako, kai labai nesiseks, atplėšk. Sėdi sūnus, sunku, nesiseka, nutarė atplėši vieną voką, o jame patarimas: „Jeigu nesiseka, kaltink buvusią valdžią“. Paklausė, bet vis tiek nesiseka, atplėšė antrą voką, o ten patarimas: „Jeigu nesiseka, kaltink aplinką“. Ir tas negelbėjo. Nusprendė atplėšti trečia voką, o jame paskutinis tėvo patarimas: „Ruošk tris vokus“.

„Linkiu kuo geriausios sėkmės!..“ - baigė pareiškimą Vytautas Vigelis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis