Mes turime 399 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5206
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21407
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97437
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kukiškės kaime atstatytas vėtros nulaužtas kryžius

2016 m. kovo 26 d., šeštadienis, Nr.22 (1555)

Nuo pat žmonijos atsiradimo kryžiaus ženklas buvo vienas dažniausiai naudojamų simbolių. Šį simbolį rasime įvairiose kultūrose, epochose. Katalikybėje kryžius dažniausia asocijuojasi su kančia, bet tai ir vilties simbolis. Kryžius ir Lietuvoje yra vienas labiausiai paplitusių tikėjimo simbolių. Kryžiai puošia bažnyčių bokštus, jie rymo pakelėse. Nuo seno pagarboje buvo ir kaimo kryžiai. Prie jų buvo kalbamos maldos. Beveik prieš dvidešimt metų savo kaimo kryžių pasistatė ir Kukiškės kaimo gyventojai, bet palyginus neilgai išstovėjo ąžuolinis kryžius, vasario pradžioje nakties metu siautusi vėtra nulaužė Kukiškės kaimo kryžių. Kaimo žmonėms tai buvo tikras šokas. Net apie kaimui gresiančias nelaimes imta kalbėti, bet, matyt, nieko antgamtiško čia nebuvo. Tiesiog neatlaikė ąžuolinis kryžius laiko išbandymų ir ėmė pūti arčiau žemės.

Kovo 19 d. per Juozapines parapijos klebonas Medardas Čeponis pašventino restauruotą ir atstatytą Kukiškės kaimo kryžių. Apie kaimo kryžiaus istoriją kalbėjausi su Kukiškės kaimo gyventojomis Ana Činčikiene, Veronika Bižaniene ir Jūrate Januš.

- Vėtros nulaužtas kryžius buvo sukrėtimas visam nedideliam mūsų kaimui. Daugumos nuomone – tai blogas ženklas kaimui, net ir pravažiuojantys pažįstami panašiai galvojo. Nors priežastis buvo labai paprasta – tiesiog ąžuolinis kryžius iš apačios papuvo ir vėjo gūsis jį be vargo nuvertė. Mažas stebuklas gal tai, kad krisdamas taip gražiai ant žemės nusileido, net tvorelės nesulaužė, - pradeda pasakojimą mano pašnekovės, o kai paklausiau, ar iki šio kryžiaus Kukiškės kaime stovėjo kryžius, išgirstu atsakymą: - Net ir vyriausi žmonės neatsimena, ar anksčiau kaime stovėjo kryžius, o šitą sugalvojom pastatyti prieš kokius 18 metų. Tada dar buvo bendrovė, su technika buvo lengviau. Nemažai tada mums padėjo meras Vytautas Vigelis. Gavom ąžuolą, o kryžių padarė vietiniai auksarankiai Jonas Černiauskas ir Algis Strakšys. Per tuos 18 metų kol kryžius stovėjo, nemažai kaimo žmonių ir Anapilin iškeliavo.

- Kryžiui nugriuvus, matyt, buvo įvairių variantų, ką su juo daryti?

- Žinoma, buvo. Galvojom, nuo ko pradėti? Kadangi kryžius – šventas daiktas, tai jo šiaip sau negali išmesti. Net supjaustyti kaladėlėmis ir visiems padalinus sudeginti buvom sumąstę, o naują metalinį pastatyti. Paskui kilo mintis paskambinti parapijos klebonui Medardui Čeponiui ir pasitarti, ką daryti. Paskambinome ir po pusvalandžio klebonas jau buvo čia. Apžiūrėjęs kryžių pasakė, kad jį galima restauruoti. Tą akimirką mes patikėjome, kad Kukiškės kaimas vėl turės savo kryžių. Kai pradėjome klebono klausinėti, kaip ir kas tą padarys, gerb. klebonas Medardas Čeponis atsakė, kad viskas bus padaryta, ir buvo padaryta. Džiaugėmės pamatę restauruotą ir pastatytą kryžių. Klebonas pats kontroliavo procesą, o kadangi kaime turime net tris Juozus, tai klebonas nusprendė pašventinti restauruotą kryžių per Juozapines. Tai mums, Kukiškės kaimo gyventojams, buvo tikra šventė. Esame visi dėkingi klebonui Medardui Čeponiui už tokį supratimą ir pagalbą restauruojant ir atstatant kaimo kryžių. Juk mums patiems tą padaryti būtų buvę nelengva. Beje, per Juozapines ne tik atstatytas kryžius buvo pašventintas, bet ir Juozai pasveikinti. Dėkojame ir giesmininkėms, kurios giedojo, ir, žinoma, džiaugiamės, kad mūsų kaimo ramybę vėl saugo pašventintas kryžius, - baigdamos mūsų pokalbį sako mano pašnekovės Ana Činčikienė, Veronika Bižanienė ir Jūratė Januš.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis