Mes turime 340 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4712
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14899
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90929
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nuomonė. Savivaldybėje klesti atvira korupcija

2015 m. vasario 13 d., šeštadienis, Nr.12 (1545)

Rajoną voratinkliu beapraizgantis nepotizmas, kai proteguojami vaikai, giminės, draugai, partiečiai, - jau ne vienintelė grėsmė demokratijai. Tuo metu, kai šalies Prezidentė aršiai kovoja su korupcija, aukšti pareigūnai traukiasi iš postų dėl mažiausių įtarimų ar neigiamų sąsajų, mūsų rajone – viskas priešingai. Valdantieji užsiima atvira korupcija ir nesivaržydami tuo giriasi, tarsi nesuprastų, kad elgiasi nusikalstamai. Kas stebėjo paskutinio tarybos posėdžio transliaciją (jo įrašą ir dabar galima peržiūrėti savivaldybės interneto svetainėje), patys tuo įsitikino.

Verslo plėtros komisijos pirmininkė Janina Deveikienė pristatė tarybai Verslo plėtros fondo lėšų skirstymo ataskaitą. Manau, ją verta paskelbti viešai, o žmonės patys lai sprendžia, kas tai per parama, ar panašu tai į paramą, ar ja galimai maskuojama kažkas kito. Kai kuriuos paramos gavėjus pakomentuosiu, nes rajono gyventojams jie gali pasirodyti net negirdėti. Pripažinsiu, kai kurių ir aš nežinojau.

Liberalai toliau klimpsta į korupcijos liūną. Pradžia buvo tuoj po rinkimų, vos įžengus į savivaldybę. Praeitoj kadencijoj taryba buvo nustačiusi aukščiausią apleisto nekilnojamojo turto mokestį, taip skatindama verslininkus rūpintis savo turtu, o ne kraupinti praeivių griuvėsiais ir šabakštynais. Po rinkimų liberalai viename pirmųjų posėdžių pakeitė sprendimą ir sumažino apleisto nekilnojamojo turto mokestį. Sprendimas buvo ypač naudingas daugiausia tokio turto turinčiam verslininkui Jozef Fiedorovič, kuris buvo Liberalų sąjūdžio sąraše, bet į tarybą nepateko. Kontrolės komiteto pirmininkas Konstantas Ramelis suskaičiavo, kad šis mokesčio sumažinimas Jozef Fiedorovič galėjo sudaryti apie 30 tūkst. eurų.

Šįkart iš Verslo paramos fondo, t. y., iš rajono biudžeto lėšų, paramą gavo visa Liberalų sąjūdžio viršūnėlė, neaplenkė komisijos pirmininkė Janina Deveikienė ir savęs. Posėdyje ji ciniškai pareiškė, kad pasinaudojo ir pasiėmė paramą, kodėl ne... Meras pritarė, kad teisingai, taip ir turi būti. Tarybos narys Antonij Jundo antrino, kad kas valdo, tas ir dalinasi ar panašiai, nieko čia nepadarysi.

Trūksta žodžių, manau, nebent STT pareigūnai šiems žmonėms galėtų paaiškinti, kas yra korupcija, vieši ir privatūs interesai, naudojimasis pareigomis. Nes šioje paramos dalybų istorijoje visa tai akivaizdu.

 

Taigi kam kiek davė, o kam – kas liko?

Didžiausią paramą gavo Liberalų sąjūdžio Švenčionių skyriaus sekretorė Aušra Šimkūnienė. Jos įmonei UAB „Žalia smilga“ suteikta parama 1500 Eur. Graži kavinukė, viskas tvarkoje, bet paramos suteikimo laiku ji jau buvo veikianti ir be paramos.

1000 eurų parama suteikta tarybos nario liberalo Kęstučio Savicko įmonei „Keseda“. Nieko nebuvau girdėjęs apie tokią įmonę, tad pasidomėjau duomenų bazėse. Ir ką jūs manote – nėra nė vieno darbuotojo, apdraustojo, jokios apyvartos.  K.Savickas – atskira tema. Įdarbintas iškart po rinkimų verslo ir turizmo informacijos centre, jis  gauna įspūdingą atlyginimą – 1011, 25 Eur. Apie tokį gali tik pasvajoti net atsakingas pareigas užimantys savivaldybės darbuotojai, o čia – net neaišku, ką daro. Jeigu pridėsime 350 Eur kasmėnesinę tarybos nario išmoką, nėra ko stebėtis jo polinkiu prabangiems automobiliams ar brangiems laikrodžiams. Bet šios dienos dėmesys – paramai, o ten – dat daug įdomių dalykų.

Kiek mažesnė suma – 500 eurų – skirta Liberalų sąjūdžio Švenčionių skyriaus pirmininkės Rasos Šatienės dukros įmonei MB „Segmentas“.

Nepasikuklino pasiremti komisijos pirmininkė Janina Deveikienė ir savęs. UAB „Pas Jonus“, kurios direktorė yra pati ponia Deveikienė, skirta 911 eurų parama. Jau nekalbant apie moralės, etikos ir korupcijos aspektus, kurie akivaizdūs, paramos paskirtis netelpa į paramos sąvoką. Kelis dešimtmečius veikianti įmonė, užsiimanti amžinu verslu – laidojimo paslaugomis, dar – maitinimu, prekyba, sumąsto persiregistruoti ir to „negali“ padaryti be paramos. Parama skirta įmonės perregistravimui.

A.Indriūno įmonei (baras Zadvarninkuose) skirta 500 eurų, UAB „Rimuva“ (kiek žinau, labai geras autoservisas) 400 eurų. Nežinau, gal čia tik sutapimas – 15 metų pietauju šiame bare Zadvarninkų kaime, bet anksčiau nė karto nebuvau ten matęs Rimo Klipčiaus (tėvo). Bet jau kurį laiką pastebėjau, kad jame pradėjo pietauti ir Rimas Klipčius su Juozu Šiaudiniu. Štai ir kyla abejonių, ar ne už jų pietus kartais buvo taip užslėpta forma apmokėta? Kalbama, kad tokia „parama“ galėjo būti ir už automobilių remontą bei kitokias paslaugas. Fotografai - reikalingi žmonės - 800 eurų parama skirta - Rimantui Gribauskui, 600 eurų parama - Algirdui Vainoriui, kuris jau pirmajame tarybos posėdyje uoliai fotografavo kiekvieną mero žingsnį, ir toliau dažnai darbuojasi renginiuose – šito nepaneigsi ir nepaslėpsi.

Parama taip pat skirta: Jolantai Linkevičienei (600 Eur), UAB „Zabiela“ (540 Eur), Erikui Lukovskiui (500 Eur), UAB „Grybora“ (1100 Eur), Aleksandr Žarin (600 Eur), A.Jastremskio IĮ (450 Eur), UAB „Nidos apartamentai“ (300 Eur), S.Michitariano įmonei „Aragac“ (300 Eur), Arūnui Paulavičiui (700 Eur), Miroslav Vitkevič (500 Eur), MB „Strūna“ (500 Eur), Rimvydui Bankauskui (1000 Eur), Loretai Maminskienei (300 eur), UAB Zarembos įmonei (800 Eur).

Remti ir skatinti verslininkus reikia, bet parama turi atitekti tiems, kuriems iš tikrųjų reikia paramos, o ne „dovanėlės“. Koks gi mūsų liberalų mentalitetas, jeigu jie drįsta tvirtinti, kad esant valdžioje pasiremti (tolygu pasiimti) iš biudžeto yra normalu?

Vytautas BULKA

Tarybos narys

 
Reklaminis skydelis