Mes turime 381 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3209
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19410
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95440
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Projektas „Adutiškio atgimimas“

2015 m. vasario 3 d., trečiadienis, Nr.9 (1542)

Truputis statistikos

Adutiškio seniūnijos duomenimis iki 2015 m. gruodžio 31 d. seniūnijoje gyveno 1005 gyventojai, iš kurių: pensinio amžiaus – 317, vaikų iki 6 m. amžiaus – 17, vaikų iki 16 metų amžiaus – 88, vaikų iki 18 metų amžiaus – 130.

Darbingo amžiaus žmonių skaičius miestelyje yra 558, iš jų dirbančių – 385, darbo biržoje registruotų bedarbių – 64, neįgaliųjų – 109.

Socialinių pašalpų gavėjų skaičius – 76 asmenys. Kietojo kuro kompensacijai gauti yra pateikti 23 prašymai, intervencinių maisto produktų paramai – 39 prašymai, paramai mokinio reikmėms ir nemokamam maitinimui – 30 prašymų.

Adutiškio seniūnijoje veiklą vykdo 8 įmonės, iš kurių 2 yra maisto prekių parduotuvės. Kitų įmonių veikla susijusi su medienos ruoša ir augalininkyste. Tačiau šių įmonių apyvarta maža, darbo vietų miestelyje sukuriama labai mažai, o užmokestis už darbą vos siekia minimalų atlyginimą. Ekonominio judėjimo miestelyje, galima drąsiai teigti, visiškai nėra. Kultūrinių renginių miestelyje taip pat nevyksta, bendruomenė labai silpna, praktiškai neegzistuojanti.

 

Pastatas buvo tapęs landyne

Adutiškio miestelyje buvusios universalinės parduotuvės pastatas, kurio plotas 2000 kv. m, ilgą laiką, virš 15 metų, stovėjo apleistas ir nenaudojamas, buvo pavojingas. Jame rinkdavosi asocialūs asmenys, vykdavo išgertuvės ir muštynės.

 

Darbai vyksta

2014 metų balandžio mėnesį įsigijome šį apleistą pastatą ir pradėjome jo renovaciją. Pastatas bus rekonstruotas ir pritaikytas senelių namų veiklai vykdyti. Darbai vyksta nenutrūkstamai, tačiau tam tikrais etapais lėčiau nei norėtųsi. Visi remonto darbai vykdomi tik iš nuosavų lėšų. Kol kas neprašėme Europos Sąjungos pinigų ar lėšų iš kitų šaltinių.

Nuo renovacijos pradžios statybose dirba 4 nuolatiniai ir apie 20 terminuotam darbui samdomų Adutiškio miestelio gyventojų. Projektavimo ir kitas paslaugas bei statybines medžiagas tiekia vietiniai verslininkai. Nuo darbų pradžios į statybas investuota daugiau nei 300.000,00 eurų. Tai investicija į Švenčionių rajoną, kurios dėka didinamas rajono BVP ir skatinamas ekonominis augimas.

 

Adutiškio perspektyvos

Adutiškio reabilitacijos ir slaugos centre planuojama įrengti du korpusus, kuriuose galėtų nuolatos gyventi 220 senolių. Pirmojo korpuso atidarymas planuojamas 2016 metų vasarą, jame galės gyventi 90 žmonių. Antrojo korpuso statybos darbai prasidės atidarius pirmąjį centro korpusą. Antrąjį korpusą planuojame baigti iki 2019 metų. Jame bus 130 vietų, taip pat bus įrengtas Šeimos gydytojo ir stomatologinis kabinetas bei vaistinė.

Miestelyje planuojame steigti slaugos profesinę mokyklą, kurios veikla bus vykdoma pagal Jungtinės Karalystės mokymo programos frančizę. Kas pusę metų bus apmokoma 30 studentų, kurie mokymosi metu gyvens Adutiškyje.

Slaugos centrui atsidarius bus sukurta apie 100 darbo vietų: pirmajame korpuse planuojama 38 etatai, antrajame – 34 etatai, profesinėje slaugos mokykloje – 12, vaistinėje ir šeimos gydytojo bei stomatologo kabinetuose virš 10 darbo vietų. Centrui atsidarius nuolat budės mūsų greitosios pagalbos automobilis, kuris, esant reikalui, galės aptarnauti ir miestelio gyventojus. Centre nuolatos budės apsaugos darbuotojai, jie, kaip privati apsaugos įmonė, taip pat budės ir Adutiškyje bei jo prieigose. Miestelyje po centro atidarymo, turėtų apsigyventi 300 nuolatinių gyventojų bei apie 50 asmenų kasdien atvyktų į darbą, praktiką ar studijas.

Slaugos centro kainos jau nustatytos, jos nedidelės ir nesieks net tokių paslaugų vidurkio Lietuvoje. Užpildžius pirmąjį korpusą įmonė generuos apie 700.000,00 eurų apyvartos per metus, o pastačius antrąjį korpusą ir pradėjus kitas numatytas veiklas, įmonės apyvarta viršys 2.000.000,00 eurų per metus.

 

Nauda rajonui ir Adutiškiui

Esant darbo vietoms, normaliems atlyginimams ir aktyviai veiklai miestelyje, gerės mikroklimatas bei kils miestelio ekonominis lygis. Gyventojai bus labiau motyvuoti, laimingesni ir patenkinti gyvenimu.

Atidarius centrą smarkiai mažės nedarbas miestelyje, nes bus sudarytos galimybės kitiems asmenims aptarnauti šią įstaigą. Be jau išvardintų įsteigtų tiesioginių darbo vietų pačiame centre, daugės darbo ir vietos ūkininkams, siuvyklai, kirpyklai, maisto prekių parduotuvėms, seniūnijai, bažnyčiai, savivaldybei, kitiems prekių ir paslaugų tiekėjams.

Atsiradusi nauja perspektyva stabdys gyventojų emigraciją, mažins alkoholizmą, skatins mokymąsi ir tobulėjimą. Užimtumas, renginiai, koncertai, sportas, turiningas laisvalaikis taps neatsiejama miestelio dalimi, kadangi mūsų įstaiga rems visas programas, kurios bus vykdomos Adutiškyje. Kartu su savivaldybe bus sukurtos gyvenvietės renovacijos programos, leisiančios gyventojams lengvatinėmis sąlygomis atnaujinti savo būstus ir aplinką. Ilgainiui Adutiškis taps Švenčionių rajono pasididžiavimu.

Atsižvelgdami į tai, prašome Švenčionių rajono savivaldybės pagalbos šiose srityse:

1. Suteikti įmonei Centrinės aikštės panaudą ir prisidėti prie aikštės renovacijos.

2. Padaryti prieigą prie Kamajos upelio ir įrengti pakrantę.

            3. Įrengti vandentiekio ir kanalizacijos įvadą į mūsų pastatus, tuo pačiu aplinkinius gyventojų namus.

4. Suteikti nekilnojamo turto mokesčių lengvatą.

            5.Suteikti 120.000 eurų lengvatinę paskolą ar garantą įmonei, reikalingą pirmo korpuso pabaigimui.

 

 

Investavimo galimybės. Garantas. Užstatas. Uždarbis.

Įmonė kviečia ir fizinius asmenis, gyventojus investuoti į šį projektą. Visos privačių asmenų investicijos yra garantuojamos įmonės išvardintu nekilnojamuoju turtu.

Investuoti į įmonę galima dviem būdais. Tai piniginėmis lėšomis ir nekilnojamuoju turtu, esančiu Adutiškio miestelyje. Investuojant nekilnojamu turtu, turtas įkainojamas ir verčiamas piniginių lėšų išraiška.

Investavimo laikotarpis – tai terminuotas indėlis su fiksuotomis 4 procentų metinėmis palūkanomis. Palūkanos išmokamos metams pasibaigus arba kaupiamos pliusuojant prie investuotos sumos. Investuojama suma gali būti nuo 5.000 eurų.

Laikotarpis – nuo 5 iki 20 metų. Investicijai nėra taikoma jokių administravimo mokesčių ar kitų nuskaitymų, mažinančių investuotojo uždarbį.

Investavus 5-7 metams ir keičiant investuotą sumą su užaugusiomis palūkanomis į Centro paslaugas (apgyvendinimas senelių namuose) pridedamas 10 procentų priedas prie sukauptos sumos. Už 8-10 metų laikotarpį priedas 15 procentų, 10 metų ir daugiau – priedas prie sukauptos sumos 20 procentų.

Pasibaigus terminui investuotojas gali rinktis, kokia suma išmokama grynais, kokia suma keičiama į Centro paslaugas. Papildomas priedas pridedamas tik tai sumai, už kurią įsigyjamos centro paslaugos.

Investuotojas gali nutraukti sutartį bet kada, įmonę įspėjęs prieš 2 mėnesius. Keičiant investiciją į Centro apgyvendinimo paslaugas įmonę įspėti reikia prieš 14 dienų. Investuotojų kiekis ir sumos ribotos. Investuotojai kviečiami tik tuo metu, kai įmonės plėtrai reikalingos lėšos.

Daugiau apie projektą www.adutiskis.com

Žydrūnas EIMUTIS

Verslininkas

 
Reklaminis skydelis