Mes turime 388 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1907
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18108
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94138
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Barstyti gatves ir vežti šiukšles išmokėme!

2015 m. sausio 23 d., šeštadienis, Nr.6 (1539)

Barsto jau civilizuotai

Prajuokinusi žmones, barstydama gatves kastuvais iš smėlio krūvelių, po kelių mūsų publikacijų rajono valdžia susigėdo ir surado sprendimą. Labai brangiai kainuojantį, bet vis dėlto civilizuotą. Kadangi UAB „Švenčionių švara“ taip nustekeno, kad ši nesugeba gatvių barstyti, ką anksčiau darė be problemų, darbai buvo perduoti šio profilio įmonei.

 

Atsirado nelegalus sąvartynas

Netrukus jumoristinį vaizdelį su kastuvais pakeitė rimtas gyventojų susirūpinimas. Švenčionėlių miesto teritorijoje Pušų g. esančiuose apleistuose pastatuose pradėjo kauptis nelegalus sąvartynas, spėjama, ne be rajono valdžios žinios, nes supylė jį savivaldybės įmonė „Švenčionių švara“, vis dar surenkanti iš gyventojų atliekas, bet iki apskrities atliekų tvarkymo centro už Vilniaus nuvežti jau nepajėgianti.

Arčiau buvusios pramoninės zonos gyvenantys švenčionėliškiai, išsigandę tokios kaimynystės ir pastebėję daugėjant graužikų, ne juokais susirūpino. Grėsmė, kad gali užplūsti tokios netvarkos mylėtojos – žiurkės – yra visam miestui, bet daugelis nė nežino apie tą nelegalų „sąvartyną“ ir jo keliamus pavojus.

 

Išjudino piliečiai

Buvusios „Agrochemijos“ apleistuose pastatuose šiukšlių kalnai kasdien augo. Gyventojai įtaria, kad nuo Naujųjų metų, o gal ir seniau, šiukšlės čia buvo vežamos iš viso rajono ir verčiamos į krūvas, o išvežti niekas neskubėjo. Kaip vėliau paaiškėjo, prasiskolinusiai savivaldybei nebuvo nei kur vežti, nei kuo vežti. Neaišku, kiek tai galėjo tęstis (teritorija nemaža), jeigu nebūtų atsiradę pilietiškų žmonių, kurie nutarė netylėti - kreipėsi į tarybos ir Seimo narius bei atitinkamas institucijas. Kilus šurmuliui, trečiadienį nuo pietų prasidėjo šiukšlių išvežimas iš buvusios „Agrochemijos“. Tik ar ši teritorija bus išvalyta, gyventojai abejoja.

 

Teritorija – privataus verslininko

Žmonės tvirtina, kad apleistuose pastatuose jau senokai vyksta kažkokia veikla. Tik anksčiau būdavo atveža atliekas, perrenka ir išveža. Prie šiukšlių matėsi besikapstantys žmonės, bet tikrai ne benamiai, akivaizdu, kad jie dirbo. Verslininkui Jozef Fiedorovič priklausantys apleisti pastatai nepritaikyti tokiai veiklai, taigi savininkas negali turėti leidimų atliekų tvarkymui. Tuo tarpu juose vykdomas ne tik šiukšlių perkrovimas, bet, matyt, ir rūšiavimas, matosi antisanitarinėmis sąlygomis dirbantys žmonės.

Pernai rudenį čia jau buvo kilęs gaisras, bet ir po jo „veikla“ tęsėsi – šiukšlės buvo vežamos.

 

Nėra perkrovimo aikštelės

Daugiau kaip pusę nustatyto rinkliavos už atliekų surinkimą ir tvarkymą mokesčio sudaro pastovioji dalis, skirta infrastruktūrai kurti. Paprasčiau sakant, iš šių lėšų turi būti statoma atliekų perkrovimo aikštelė, atitinkanti europinius reikalavimus. Rinkliavą gyventojai moka, o aikštelės kaip nėra taip nėra. Negana to, iš žmonių surinkusi pinigus, savivaldybė prasiskolino atliekų tvarkymo centrui.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis