Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3660
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13847
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89877
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kiaulių augintojai gali lengviau atsipūsti: sumažėjo draudimų

2015 m. sausio 23 d., šeštadienis, Nr.6 (1539)

Europos Komisija, įvertinusi Lietuvoje taikomas priemones nuo afrikinio kiaulių maro (AKM), priėmė svarbų sprendimą dėl AKM zonų.

Lietuvos teritorijos dalis, kurioje buvo nustatyta III AKM zona, ES sprendimu pakeista į II AKM zoną, nes III zonoje po pirminių ligos pasireiškimų daugiau AKM židinių naminėse kiaulėse nebuvo nustatyta. II AKM zonoje apribojimai ir draudimai kiaulių augintojams, lyginant su III AKM zona yra daug švelnesni.

Šalys narės vienbalsiai nubalsavo už šį zonų pakeitimą. Į II AKM zoną perkelti Rokiškio, Zarasų, Visagino, Ignalinos, Švenčionių, Molėtų ir Utenos rajonai. Šiuose regionuose yra 7 komerciniai kiaulių ūkiai, kuriems atsivers palankesnės sąlygos vykdyti prekybą. Atkreiptinas dėmesys, kad šiuose regionuose AKM viruso naminių kiaulių laikymo vietose nebuvo daugiau kaip 15 mėnesių.

Kiaulių ūkiams, esantiems II AKM zonoje, netaikomas draudimas išvežti kiaulių iš užkrėstos zonos. Iš III AKM zonos gyvas kiaules buvo galima vežti tiktai skerdimui šalies viduje – visi pagaminti produktai turėjo likti šalies rinkoje, o tai ribojo prekybą ir siaurino komercines galimybes.

Komercinis ūkis, esantis II zonoje ir visiškai atitinkantis biologinio saugumo reikalavimus, gali išvežti kiaules net ir į kitą valstybę, kurioje taip pat yra nustatytas AKM virusas. Mėsa ir jos gaminiai gali būti eksportuojami į kitas Europos Sąjungos valstybes.

2015 metais Lietuvoje nustatyti 124 afrikinio kiaulių maro atvejai. Naminių kiaulių vietose buvo užregistruota 13 AKM židinių. Per 2014-2015 metus AKM užkrėsta teritorija apėmė 19 šalies savivaldybių.

ŽŪM informacija

 
Reklaminis skydelis