Mes turime 255 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1447
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19991
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67317
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vietoj žadėto mažėjimo, galime sulaukti pabrangimo

2015 m. sausio 16 d., šeštadienis, Nr.4 (1537)

Tarybos nario Konstanto Ramelio bandymai tarybos posėdyje apsvarstyti jo parengtą atliekų rinkliavos kainų mažinimo projektą, pagrįstą ekonominiais skaičiavimais, primena beldimą į uždarytas duris. Tie, kas turėtų tai daryti patys, nes prisižadėjo prieš rinkimus, elgiasi tarsi kurti ir akli. Greitai bus metai, kaip projektas pateiktas, o meras net netraukia jo į darbotvarkę. Į klausimą „Kodėl?“, jis posėdyje atkirto: „Todėl, kad darbotvarkę sudaro meras“. Reikia suprasti – nenori ir netraukia.

Pastarojo meto įvykiai kelia nerimą, kad valdžia taip „prisitvarkė“, kad beliks rinkliavą... didinti.

 

Kur dingsta rinkliavos pinigai?

Pirmieji rinkliavos metai parodė, kad nustatytos rinkliavos mokesčio visiškai užtenka atsiskaityti su atliekas surenkančia ir išvežančia UAB „Švenčionių švara“ ir Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centru, net tuo atveju, nors ne visi gyventojai sumokėjo rinkliavos mokestį. Ir dar lieka lėšų. Vadinasi, įkainį galima mažinti. Pagerinus mokesčio surinkimo administravimą, net padidėjus vartų mokesčiui, lėšų į valias ir lieka.

Todėl protu nesuvokiama, kur dingo gyventojų sumokėti į savivaldybės sąskaitą šimtai tūkstančių, jeigu nuo 2015 metų gegužės mėnesio (nuo naujos valdžios atėjimo) UAB „Švenčionių švara“ nė karto nesumokėjo už paslaugas Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centrui, į kurį vežamos atliekos. Dėl susidariusios 61655 eurų skolos atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius įspėjo „Švenčionių švarą“ ir rajono savivaldybę, kad atsiskaitytų už paslaugas, priešingu atveju bendrovė turi teisę atsisakyti priimti atvežtas atliekas. Kad svetimus nuopelnus savintis įpratusi valdžia nesigirtų, jog jie išsiderėjo skolos atidėjimą, iš anksto pabrėžiu, jog pats VATC direktorius prasiskolinusiai savivaldybei pasiūlė išdėlioti skolos grąžinimą dalimis pagal grafiką, bet jo būtina laikytis.

Nuo sausio 18 d. į sąvartyną iš Švenčionių r. atvežamos atliekos bus priimamos tik tuo atveju, jeigu atliekų pristatymo vietoje bus sumokama už teikiamas paslaugas.

Rinkliavą iš gyventojų surenkanti savivaldybė pinigus gavo, o už paslaugas neatsiskaityta. Tai dar vienas akivaizdus UAB „Švenčionių švara“ žlugdymo faktas. Juk skola gula ant „Švenčionių švaros. VATC direktorius įspėjo, jeigu iki vasario 1 d. nebus suderintas skolos grąžinimo grafikas, arba jame įtvirtinti įsipareigojimai nebus vykdomi, VATC kreipsis į teismą dėl skolos išieškojimo. Tai reiškia – dar viena byla „Švenčionių švarai“.

Vis dėlto – kur dingo gyventojų sumokėti savivaldybei pinigai už atliekų tvarkymą? Gerbiamieji skaitytojai, gal Jums kyla minčių? Kviečiame pasidalinti.

 

Valdybos nariai lenda į mūsų visų kišenes

Galioja paprasta taisyklė – už viską moka atliekų turėtojas, tad ir valdybos narių užgaida papildomai pasipinigauti bus tenkinama iš mūsų kišenės. T.y., rinkliavos, kurią beliks dar didinti, jeigu neužtektų pinigų.

Sausio 22 d. numatytas Vilniaus atliekų tvarkymo centro valdybos posėdis. Vienas iš klausimų – dėl atlyginimų skyrimo valdybos nariams. Buvęs meras Vytautas Vigelis stebisi – nuo Vilniaus atliekų tvarkymo centro įkūrimo tokių dalykų nėra buvę. Į VATC valdybą deleguoti visų savivaldybių atstovai dirbo be papildomo atlygio, už savivaldybėje gaunamą algą. Dabar gi valdybos nariai, dirbantys darbo laiku ir gaunantys atlyginimą savivaldybėje, tuo pačiu panoro gauti dar po 1/5 direktoriaus atlyginimo dydžio, kas sudaro apie 600 eurų, atlyginimus. Švenčionių r. savivaldybės atstovas yra administracijos direktoriaus pavaduotojas Arūnas Čenkus.

 

Šiukšlės kaupiasi

Kur dingsta į savivaldybės sąskaitą pervedama rinkliava, jeigu ir su vežėju – Vilniaus įmone – neatsiskaitoma, belieka spėlioti. Šaltinių teigimu, buvusios „Agrochemijos“ teritorijoje, priklausančioje verslininkui Jozef Fiedorovič, kaupiasi neišvežtos šiukšlės. Pradžioje šioje teritorijoje tik perkrovinėtos atliekos dabar jau kaupiasi. Didesniąją dalį rinkliavos mokesčio sudaro pastovioji dalis, skirta infrastruktūrai kurti. Mokestis surenkamas, o infrastruktūros įkūrimo ir požymių nėra. Tai kur pinigai?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ