Mes turime 392 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3013
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19214
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95244
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Teisės aktų pakeitimai tvarkant ir naudojant privačius miškus

2015 m. gruodžio 30 d. trečiadienis, Nr.97 (1533)

Nuo šių metų spalio mėnesio  pasikeitė Miško kirtimo taisyklės, Leidimų kirsti mišką išdavimo tvarka, gruodžio mėnesį pakeisti Privačių miškų tvarkymo ir naudojimo nuostatai.

Nauja tai, kad plyni pagrindiniai miško kirtimai neprojektuojami ir nekertami 100 metrų pločio miškų juostose prie magistralinių ir krašto kelių. Nebrandžiuose vienamžiuose medynuose, kuriuose vyraujančiai medžių rūšiai iki brandos liko 10 metų, atrankiniai pagrindiniai kirtimai nevykdomi. Kraštovaizdžio formavimo kirtimai galimi tik prie esamų lankomų ir (ar) saugomų gamtos ir kultūros paveldo objektų, turizmo trasų, pažintinių ir rekreacinių takų , išskyrus rekreacinius II b grupės miškus, kuriuose galima projektuoti kirtimus su numatomais įrengti takais, pavėsinėmis bei kitais infrastruktūros objektais. Jei miško savininkai turi galiojančius miškotvarkos projektus ir jie parengti ne saugomose teritorijose, galimi visi suprojektuoti kirtimai.

Panaikinta  galimybė išsikirsti medienos III ir IV miškų grupių miškuose miškų savininkams, remontuojantiems, rekonstruojantiems jiems nuosavybės teise priklausančius pastatus. Jau apie 10 metų galioja supaprastinta tvarka, kad nuo 20 metų amžiaus iki brandos  III-IV miškų grupės miškuose miško savininkai, pateikę Pranešimus apie ketinimus kirsti mišką, turi galimybę neplynu kirtimu kirsti drebules, baltalksnius ir savo reikmėms per metus iš vieno hektaro išsikirsti iki 3 kietmetrių likvidinės medienos, bet ne dauiau kaip 15 kietmetrių iš viso savo miško sklypo. Tokia galimybe, kol miškas neišretintas iki 0,6 skalsumo, galima pasinaudoti kiekvienais metais. Kertant sausuolius ir vėjovartas, ribines linijas Pranešimai  neprivalomi kaip ir buvo anksčiau, tačiau dabar pasikeitus teisės aktams vykdant atrankinius sanitarinius kirtimus, kai kertamos vėjalaužos, Pranešimas jau yra privalomas. Taip pat kai medieną planuojama pateikti rinkai, visais atvejais privaloma pateikti Pranešimą Valstybinės miškų tarnybos teritoriniam poskyriui.

Kai miško valda valdoma bendrosios nuosavybės teise, miško savininkai, pateikę Pranešimus patvirtindavo savo parašu, kad Panešimas pateiktas visų bendraturčių sutikimu. Dabar ir gaunant leidimus kirsti mišką ir pateikiant Pranešimus apie ketinimus kirsti mišką būtina pateikti notaro parvirtintus įgaliojimus arba raštiškus bendraturčių sutikimus.

Jei privataus miško savininkas pagal Pranešimą vykdydamas retinimo ar einamuosius miško kirtimus, nustato, kad, iškirtus visą Pranešime numatytą medžių skaičių ar medienos tūrį,, laikantis Miško kirtimų taisyklių nustatytų reikalavimų, būtų galima iškirsti papildomą medžių skaičių ar likvidinį medienos tūrį, tai norėdamas vykdyti papildomus retinimo ar einamuosius miško kirtimus, privalo Valstybinės miškų tarnybos teritoriniam poskyriui nustatyta tvarka pateikti naują Pranešimą dėl papildomo medžių skaičiaus ar likvidinio medienos tūrio tame pačiame plote.

Apie šiuos ir kitus teisės aktų pakeitimus galite pasikonsultuoti Valstybinės miškų tarnybos teritoriniame poskyryje Švenčionys, Taikos g. 1-1.

Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Vilniaus teritorinio poskyrio inf.

 
Reklaminis skydelis