Mes turime 362 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4301
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14488
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90518
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Buvusios valdžios darbai. Šilti ir jaukūs namai gyvenimo saulėlydžiui

2015 m. gruodžio 19 d. šeštadienis, Nr.95 (1531)

Saulėtą antradienį į Šventos kaimą suko daugiau mašinų negu paprastai, nors judėjimas čia yra nuolat. Svečių traukos centras Šventoje - Sirvėtos regioninio parko direkcija, nuolat įvairinanti ir plečianti siūlomas paslaugas. Šįkart svečių sulaukė naujas objektas – Senų ir neįgalių žmonių globos namai, kurių atidarymas tądien vyko.

Sulaukus svarbiausio svečio – socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, šventė prasidėjo. Ministrė buvo svarbiausias svečias ne tik pagal užimamas pareigas, bet ir pagal asmeninį indėlį įrengiant šiuos namus. Tą pabrėžė sveikinimo kalboje tarybos narys Vytautas Vigelis, kuriam esant meru 2012 metais ir gimė šių namų įrengimo idėja, vėliau – ir projektas. Sugriežtinus reikalavimus tokio pobūdžio įstaigoms buvo aišku, kad iš senojo, tik iš dalies pritaikyto senelių namams, pastato teks išsikelti į geresnį, atitinkantį europinius standartus. Vytautas Vigelis su tuometiniu Socialinės paramos skyriaus vedėju Antanu Lašinsku, apvažiavę kelias galimas vietas senelių namams įkurti, iš visų pasirinko čia, Šventos kaime buvusios mokyklos pastatą. Vieta puiki, erdvus kiemas, pastatas geras. Šiuo sprendimu taip pat buvo siekiama ir pastatą išsaugoti, ir Šventos kaime gyvenimą suaktyvinti. Tais pačiais metais buvo parengtas projektas. Pradžioje buvo skaičiuojama darbų vertė apie 2 mln. litų, pradėjus darbus paaiškėjo, kad reikia dar tiek. Su ministrės Algimantos Pabedinskienės pritarimu ir palaikymu buvo gautas papildomas finansavimas, todėl naudodamasis proga Vytautas Vigelis tarė ačiū ministrei. Ir tai dar ne viskas. Vaizduotė piešė perspektyvoje gražų suremontuotą pastatą, bet aplinka – nykūs brūzgynai. V.Vigelis ir A.Lašinskas, pasitelkę diplomatiją, vėl ėmėsi žygių dėl papildomų lėšų aplinkai pritaikyti. Ir vėl padėjo ministrės supratimas ir geranoriškumas. Buvo skirta iš valstybės biudžeto papildomai 700 tūkst. litų. Tai buvo viskas, ko reikėjo, kad jaukius Senų ir neįgalių žmonių globos namus apgaubtų harmoninga aplinka su pavėsinėmis, suoleliais, pasivaikščiojimo takais. Beje, didžiulį darbą įrengiant šiuos namus nuveikė Antanas Lašinskas, bet dabartinė valdžia jo ne tik nepakvietė į atidarymo šventę, bet net nepaminėjo.  Gerai, kad bent atsirado, kas padėkojo ministrei. Nes juk nei dabartinis meras, nei jo aplinka nežino šių puikių namų atsiradimo istorijos.

Aišku, liūdna, kad neliko kaime vaikų, o ištuštėjusioje mokykloje jų vietą beliko užimti seneliams, bet tokia šių dienų realybė. Jaunimas traukia į didžiuosius miestus ir dar toliau – į kitas šalis. Sensta ir tuštėja kaimai, rajonai, Lietuva. Belieka pasidžiaugti, kad čia patekusiemss garbaus amžiaus žmonėms bus gera, jauku, šviesu, šilta.

Maloni šiluma ir labai jaunas kolektyvas pasitiko svečius su šypsena. Švenčionių dekanas Medardas Čeponis pašventino namus linkėdamas ramybės ir Dievo palaimos.

Perduodamas simbolinį raktą Socialinių paslaugų centro direktorei Joanai Jurkevičienei, rangovo UAB „Monrema“ technikos direktorius Sergej Romanov palinkėjo šių namų gyventojams ir darbuotojams gražių dienų atnaujintuose, šiltuose ir jaukiuose namuose. Svarbiausią tikslą projekto sumanytojai įgyvendino – Senų ir neįgalių žmonių globos namai, šiemet švenčiantys veiklos 20-metį, įsikūrė naujose patalpose, kuriose bus užtikrinta aukšta paslaugų kokybė ir ori senatvė.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis