Mes turime 415 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3769
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19970
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96000
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lyjantis adventas

2015 m. gruodžio 12 d. šeštadienis, Nr.93 (1529)

Gal kiek neįprastas šis advento laikas. Trūksta sniego, jo blizgesio, girgždesio, kuris tapo neatsiejamu advento ir Kalėdų atributu. Aišku, tą žėrintį sniego džiaugsmą atstoja komercinis sniegelis, kurio apstu parduotuvėse švenčiančiose vitrinose. Ir dar amžinas laiko trūkumas, kurį iš mūsų nori pavogti kas tik netingi. Žiūrėk, vos spėji apsisukti, jau ištiesęs savo antenas gviešiasi mūsų dėmesio televizorius, kuris dažnai sukelia tik triukšmą mūsų ausyse ir mūsų širdyse. Arba draugai kviečia į puikų vakarėlį, kuriame galime užsimiršti, pabėgti nuo kasdienybės, prasiblaškyti. Ir tada jaučiuosi, kad esu apiplėštas viduje. Kažko trūksta. Kažkas netikro. Kažko ieškau daugiau, kas būtų tikra ir teiktų skonį.

Visi gundo palikti tą adventą ir jau gyventi Kalėdomis. Juk Kalėdos – tai dovanos, džiaugsmas, draugai, šventė... O kas tas adventas? Kam jo? Juk jis tarsi tai, kas priverčia mus sustoti. Jis priverčia įeiti į mūsų širdyse esantį rūką, kuris dengia mūsų giliuosius troškimus, liūdesį, ilgesį, pamestus santykius, pamirštus draugus, ir dažnai keliantis nepatogų klausimą apie Dievą.

Mums visi meluoja, kad mes galime pabėgti nuo savęs pačių, nuo savo ilgesio, liūdesio, įvairių klausimų, kurie zuja galvoje, kaip apspangusios pavasarinės musės, vos pajutusios šiltos saulės blyksnį. Ne. Neįmanoma pabėgti. Bet įmanoma ir net reikia tai išgyventi. Viskam yra savas metas. Negali jo apeiti ar paankstinti. Gali tik išbūti, išlaukti. Juk kurio žmogaus atvykimas mums teikia daugiau džiaugsmo? Ar to, kuris netikėtai užsuka su gausybe dovanų, kurios mums nelabai reikalingos, ar to, kurio mes labai ilgėjomės? Ko gero, to – kurio labai ilgėjomės. Taip yra ir su mūsų džiaugsmu. Jis tikras yra tada, kai aš nebijau atrasti savyje liūdesio, vienatvės ir juos išgyvenu. Tik tada jaučiu gyvenimo džiaugsmą, kai sugebu pažvelgti į savo širdį, praskleisti uždangą ir susitikti su savimi tokiu, koks esu. Nes tai, kas ten gyvena, tam reikia meilės. Ne mano išorei, o mano vidui. Vidus sugeba atrinkti, kas yra tikra ir ką verta mylėti. Adventas yra tas tylus kvietimas save mylėti, atrasti tikrus dalykus ir nebėgti nuo savęs.

Man patinka toks adventas, koks yra dabar. Tas lietus, vėjas, purvynas, balos, susinešiojęs žemės apsiaustas. Šis laikas žadina ilgesį. Laukimą kažko naujo. Gal todėl ir giedame: „Rasokite dangūs...“ O jie dar ir kaip rasoja! Pietiečiams lietus yra palaimos ir laukimo ženklas. Jis atgaivina, nuplauna, teikia gyvastį. Tik po jo viskas auga ir keičiasi. Dažnai tai nepastebimas procesas. Bet tai procesas, kuris duoda rezultatą. Lietus yra nepaprastai kantrus. Jis nuolat lyja ant akmenų, uolų, asfalto net nesusimąstydamas, kad čia vis tiek niekas neaugs. Čia neapsimoka lyti. Bet jis kantrus ir pastovus. Gal nuobodus? Bet tik jo dėka viskas auga, žydi ir kelia džiaugsmą.

Šiuose dalykuose slypi Dievo išmintis. Lietus yra Dievo malonė, kurią jisai teikia visiems ir dažnai nepastebimai. Jis lygiai taip pat dosniai teikia savo malonę ir tiems, kurių širdis minkšta, ir tiems, kurių kieta kaip akmuo. Jis neskaičiuoja, apsimoka ar neapsimoka. Mes dažnai skaičiuojame, kas mums apsimoka, o kas – ne. Turime aibę patarimų, kaip Dievas turi veikti ir kaip ne. Taip yra dėl mūsų neteisingo auklėjimo, kuris įskiepijo iškreiptą supratimą. Ir dar labiau jį kursto komercija, neteisingi įvaizdžiai, nesupratimas. Dievas nesileidžia į santykį: aš tau – tu man. Jis apsčiai lyja savo malonėmis ir to paties nori iš mūsų, kad mes žydėtumėme visu grožiu jam.

Todėl ir geriausias adventas yra lietuje. Būti siūlytam iki paskutinio siūlelio, permirkti ta Dievo malone ir varvinti ją ant kitų širdžių, kad ir kokios jos būtų akmeninės. Tik nereikia pamiršti, kad lašas po lašo...

Kun. Deimantas BRAZIULIS

 
Reklaminis skydelis