Mes turime 323 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1687
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11874
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87904
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dvarčiškių akmenų muziejus nuolat pildosi naujais eksponatais

2015 m. gruodžio 2 d. trečiadienis, Nr.90 (1526)

Yra vietų, kur visada norisi sugrįžti. Yra žmonių, kuriuos visada malonu sutikti, pamatyti. Viena tokių įspūdingų vietų mūsų rajone – Sarių seniūnijoje, Dvarčiškių kaime, Vytauto Misiūno sukurtas akmenų muziejus.

Kiekvieną kartą čia užsukęs pamatai vis kažką naujo. Ir vėl imi stebėtis gamtos, tos didžiosios menininkės, talentu ir, žinoma, kantrybe, nes nepakartojami akmenų raštai sukurti ne per vienerius metus, o per milijonus, milijardus metų, bet viso to nepamatytume, jei ne tokie keistuoliai žmonės, kaip Vytautas, kurie pasinėrę į akmenų pasaulio subtilybes tą grožį bando parodyti ir mums. Teko aplankyti ne vieną žmogaus rankomis sukurtą akmenų muziejų, ir visi jie skirtingi, skirtingos erdvės, bet yra viena jungiamoji grandis – nepakartojamas akmenų grožis. Kur bevaikščiotum – ar po Viliaus Orvido sodybą, ar po Mosėdį, kur gydytojas Inta sukūrė nepakartojamą akmenų ekspoziciją, ar netoli Palūšės gerb. Oginskio sodybą, ar Vytauto Misiūno Dvarčiškėse sukurtą akmenų pasaulio erdvę – visur matai nepakartojamą akmenų grožį, raštų įmantrumą ir jauti keistą energetiką.

Prieš kurį laiką paskambinęs Vytautas Misiūnas pakvietė užsukti pasižiūrėti naujų eksponatų, paprasčiau tariant, per vasarą jo rastų ir atvežtų akmenų. Kai užsukau, Vytautas su jam būdingu nuoširdumu ėmė pasakoti apie naujus gražius akmenis, kuriuos pavyko rasti ir pargabenti į sodybą. Įdomu ir tai, kad kiekvieną kartą, žiūrėdamas net ir į jau ne kartą matytus akmenis, atrandi kažką naujo. Vytautas Misiūnas džiaugėsi tuo, kad vis dažniau į jo sodybą užsuka žmonės pasižiūrėti jo sukurto akmenų muziejaus.

- Ne sau, o Lietuvos žmonėms aš visa tai darau. Taip, mane visada žavi naujai surastas gražus akmuo. Ir nesvarbu, jis didelis ar mažas. Čia, aplink Dvarčiškes, akmenų daug. Padirbėjo kažkada ledynas, atridendamas juos iš Skandinavijos ar kitų vietų. Džiaugiuosi, kad šiemet pagaliau iki galo užbaigiau apdėti Dvarčiškių kaimo kapines akmenimis. Juk senovėje mūsų protėviai nestatydavo aplink kapines jokių tvorų, tiesiog apdėdavo akmenimis, ir tie akmenys saugojo išėjusių Anapilin ramybę, - kalbėjo Vytautas Misiūnas, kai su juo apėjome Dvarčiškių kaimo kapinaites. Ir nors jau vėlyvas ruduo, bet Vytautas sakė dar turįs suplanavęs nemažai darbų: kol neužsnigo, reikės dar nemažai akmenų parsigabenti, nes po sausos vasaros ir sauso rudens, net pelkėtos vietos išdžiuvo, o ten, pasirodo, įdomių ir gražių akmenų esama. O tiems, kurie nori pajusti akmenų energetiką, siūlyčiau užsukti į Dvarčiškes ir pasivaikščioti po Vytauto Misiūno sukurtą akmenų pasaulį, užlipti ant akmenų kalno ir atsisėdus į akmeninį sostą pasižiūrėti į supančią erdvę ir pajusti akmenų skleidžiamą šilumą ir energetiką.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis