Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:214
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16415
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92445
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Savivaldybė - ne Vyriausybė

2015 m. lapkričio 28 d. šeštadienis, Nr.89 (1525)

Todėl po rinkimų savivaldybėje turi vykti visai kiti procesai, negu Vyriausybėje. Vyriausybė atsistatydina visa – Premjeras, ministrai, viceministrai. Po savivaldos rinkimų keičiasi tik meras su savo patarėjais, mero pavaduotojas ir tarybos sekretorius. Skyrių vedėjų ir specialistų politinės permainos neturi liesti. Tad nereikia klaidinti gyventojų ir tuo dangstyti galimai nusikalstamų valdžios veiksmų.

Atėjo nauja valdžia į mūsų seną rajoną. Su naujais užmojais, su naujom priemonėm ir savo tvarka. Sutinku, kad naujam vadovui norisi viską pertvarkyti pagal savo vaizduotę. Bet... Po rinkimų pasibaigia politika ir prasideda buitis. Suprantu, kad nejauku ateiti ir tvarkytis po kito šeimininko, dažniausiai daugelis aplinkybių primena nusistovėjusią tvarką ir susiklosčiusias tradicijas. Tai ir žmonių galvose neištrinsi atminties, įpročių. Ar reikia trinti? Ar reikia rajoną, žmones skirstyti į mūsų ir ne mūsų? Manau, naujam vadovui reikėtų branginti patyrusius darbuotojus, stengtis pačiam prisitaikyti prie jų, susigyventi su žmonėmis. Juolab, kad prieš rinkimus dabartinis meras suokė, kad labai vertina VISUS savivaldybės specialistus, neatleis NĖ VIENO, visi gali būti saugūs (politinė reklama – atviras kandidato Rimanto Klipčiaus laiškas, skelbtas spaudoje). Porinkiminė situacija rajone verčia manyti, kad rinkimų pažadai buvo grynas melas. Nė už ką nepatikėsiu, kad skyrių vedėjai, įmonių vadovai, kiti specialistai iš gero gyvenimo staiga panoro išeiti iš darbo savo noru.

Kad prieš rajono visuomenę šie „valymai“ neatrodytų taip baisiai, pasitelkiama nevykusi priedanga, klaidinami žmonės – savivaldybė palyginama su Vyriausybe. Nepalyginami dalykai, gerbiamieji. Savivaldybė – tai ne Vyriausybė. Po rinkimų atsistatydina Vyriausybė – Premjeras, ministrai, viceministrai. Visi jie – politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai. Bet ar keičiasi ministerijų, departamentų ir tarnybų specialistai po politinių pasikeitimų? Aišku, kad ne! Net šalyje ne tiek tų protų ir darbuotojų su patirtimi, kad galima būtų juos švaistyti į kairę ir dešinę, o rajone – juo labiau.

Savivaldybėje politinio pasitikėjimo tarnautojai – tik administracijos direktorius, tarybos sekretorius, patarėjai. Po rinkimų tik jie ir turi keistis. Skyrių vedėjų, seniūnų, įstaigų vadovų ir specialistų politinės permainos neturi liesti. Jie yra paskirti laimėję konkursus ir neprivalo išeiti su politikais. Jeigu kėsinamasi atsikratyti neįtinkančių darbuotojų, kokiomis priemonėmis tai bebūtų daroma, tai jau nusikaltimas. Ir ne tik šių asmenų atžvilgiu, bet ir rajono gyventojų. Darbai nestovi vietoje, jie turi sklandžiai vykti, tęstis ir pasikeitus politikams. Kas 4 metus vykstant rinkimams besikeičiantys politikai neturi teisės trikdyti įprasto gyvenimo.

Taip ir girdžiu naujos valdžios pasiteisinimą – jie patys bėga? Jeigu ir taip, tai kodėl jie negali dirbti su nauja valdžia? Gal reikėtų kritiškai pažvelgti į save? Naujos idėjos generuojamos iškeliant pavaldiems asmenims aiškius tikslus, skatinant jų siekti, užsitikrinant darbuotojų pritarimą, paramą įgyvendinamiems sprendimams, parodant darbuotojų dalyvavimo svarbą.

Šiandien mūsų savivaldybės administracijoje stovis kaip po karo. Totalinio darbuotojų keitimo manija. Norisi savų... Ar jie yra? Tikriausiai – ne, nes dalis darbo vietų jau daugiau kaip pusmetį - tuščios, jas bandoma užpildyti vilniečiais. Ar labai rūpi vilniečiui mūsų rajono gerovė? Juk nė vienas nesikelia čia gyventi, išlauks momentą, kai susiras geresnę vietą arčiau namų, Vilniuje, ir sugrįš. O naujiems rajono vadovams visiškai nerūpi, nei kas čia bus, nei kaip, svarbiausia – „keičiam!“ Kad tik neliktų „senųjų“, nors ir gerų specialistų! O kas eiliniam Švenčionių rajono gyventojui nuo Jūsų, mere, taip svarbių jums politinių peripetijų? O jam vienodai, kokiai politinei jėgai pritaria naujas klerkas! Jam svarbu ligoninė, daktarai, vanduo iš čiaupo, tvarkingas kelias, laiku ateinantis autobusas, mandagus tarnautojas vienoje ar kitoje įstaigoje, darbas ir šeimos pajamos, ir dar daug kasdienių dalykų, apie kuriuos kažin ar susimąsto viską pagal save tvarkantys politikai.

Liaukitės siautėti, atsigręžkite į žmogų, ponai valdantieji. Nepamirškite, kad Jūs – tik gyventojų tarnai ir esate laikini. Gal tada ir sprendimai bus kitokie.

Raja KRUPENINA

Tarybos narė

 
Reklaminis skydelis