Mes turime 280 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2214
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20758
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68084
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

BUVUSIOS VALDŽIOS DARBAI. Šiais metais intensyviai vyko darbai svarbiuose objektuose

2015 m. lapkričio 28 d. šeštadienis, Nr.89 (1525)

Ketvirtadienį vykusiame tarybos posėdyje Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Juozas Urbanavičius pateikė tarybai išsamią informaciją apie šiais metais baigtus ir bebaigiamus įgyvendinti didžiausius objektus. Žinoma, visi jie parengti pernai arba užpernai, tuo laiku ir finansavimas gautas. Taigi naujos valdžios „nuopelnas“ tik toks, kad leido projektams vykti, t.y., statybininkams dirbti savo darbą. Posėdyje buvęs meras Vytautas Vigelis padėkojo Vietinio ūkio skyriaus vedėjui Juozui Urbanavičiui ir skyriaus specialistams, kurie sunkiomis sąlygomis ir trūkstant žmogiškųjų resursų atliko didelį darbą. Deja, valdantiesiems pritrūko mandagumo arba supratimo, kad už tokį solidų projektų skaičių reikėtų pasakyti ačiū buvusiai komandai. Naujieji turi kuo girtis net čepsėdami – objektai juk baigiami dabar, valdžioje sėdint liberalams. Nė piršto nepajudinę, skina „derlių“. Tiesa, ateičiai kol kas šviečiasi tuščiaviduris nulis. Kiek Vytautas Vigelis beklausinėtų posėdžiuose, kas šiais metais parengta, atsakymas vienas – nė vieno naujo projekto.

Iš visos valdančiosios daugumos vienintelis Antonij Jundo paprašė skyriaus vedėjo, kad jis pasirūpintų šios ataskaitos išspausdinimu „Švenčionių krašte“. Ir tai suprantama. Juk prie anos valdžios Antonij Jundo priklausė valdančiajai daugumai ir jaučiasi prisidėjęs prie jos darbų. Tiesa, po paskutinių rinkimų II turo jis išpažino kitas pažiūras ir prisidėjo prie liberalų. Koks skirtumas prie ko – svarbu prie valdžios... Bet ši informacija ne apie politines mutacijas, o apie 2015 metais savivaldybės vykdytus projektus.

 

VIP (valstybės investicijų programos ) finansuojami projektai

1.Pabradės kultūros centro ir bibliotekos pastato rekonstravimas. Pernai, 2014 m., buvo skirtos lėšos, paruoštas techninis projektas ir pradėti darbai. Šiais metais objektui skirta 231696 Eur. Šios lėšos įsisavintos. Objekte statybos montavimo darbai sustabdyti, laukiama kitų metų finansavimo, kuris yra numatytas. Čia reikėtų sakyti ačiū Seimo nariui darbiečiui Petrui Čimbarui, kuris asmeniškai rūpinasi šiuo kultūros objektu, bet mandagių žmonių šioje valdžioje kol kas nesimato.

 

2.Rajono ligoninės pastato renovacija ir 5 aukšto pritaikymas gerontologijos ir reabilitacijos paslaugų teikimui. Objektas taip pat vykdomas antri metai, nuo 2014-ųjų. Buvo paruoštas techninis projektas, pradėti darbai. Įsisavintos visos lėšos – 376506 Eur. Iš viso darbų atlikta už 400045 Eur. J.Urbanavičius paaiškino, kad darbų atlikta į priekį todėl, jog reikėjo pabaigti pradėtus konstruktyvus. Šildymo, vėdinimo sistemų negalima buvo palikti nebaigtų, ir statybininkai geranoriškai sutiko. Vedėjas sakė, kad esant galimybei galbūt iki metų pabaigos dar pavyks skolą statybininkams grąžinti. Bet dėl projekto baigimo – nežinomybė, nes ateinančiais metais į VIP finansuojamus objektus  ligoninė neįtraukta.

 

3. Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos sporto aikštynas. Projektas taip pat vykdomas antri metai. 2014 m. buvo paruošas projektas ir pradėti darbai. Šiais metais objektui buvo skirta 173772 Eur. Šiais metais atlikta darbų už 209294 Eur.

 

4.PSPC Pabradės padalinio stogo remonto darbai. 2015 m. buvo skirta 72405 Eur, atliktas stogo atnaujinimas.

 

5. Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos modernizavimo investicinis projektas – 57924 Eur. Už 30709 Eur atliktas pastato kairiojo korpuso, už likusias lėšas – sporto salės ir holo stogo atnaujinimas.

 

6. Švenčionių progimnazijos ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos modernizavimui buvo skirta po 86886 Eur (abiem iš viso 173772 Eur). Pasak vedėjo, abu projektai tęstini. Pernai buvo paruošti projektai. Progimnazijoje darbai pernai pradėti. Šiais metais suremontuotos patalpos 3 aukšte su visomis inžinerinėmis komunikacijomis. Valgykla iš rūsio iškelta į 1 aukštą , nupirkta nauja įranga. Atlikta darbų už 267715 Eur.

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos parengtas techninis projektas, atlikta projekto ekspertizė, gautas statybos leidimas. Ir viskas. Vedėjas aiškino, kad su nedideliu lėšų likučiu buvo netikslinga pradėti darbus, todėl lėšos permestos progimnazijai. Visą vasarą raginęs valdžią nemiegoti, Vytautas Vigelis, remdamasis patirtimi, turi kitą nuomonę. Jis tvirtina, kad labai svarbu pradėti, nes finansuojami pirmiausia pradėti objektai. Pasak V.Vigelio, per visą vasarą valdžia nesugebėjo net konkurso rangovui paskelbti, todėl lėšas beliko nukreipti kitur. Lėšos neprapuolė, bet ar nuo to lengviau Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos bendruomenei? Pas juos darbų pradžia tolinasi.

 

7. Švenčionėlių kultūros centro ir bibliotekos pastatui buvo skirta 29541 Eur techninio projekto parengimui. Projektas parengtas.

 

8. Švenčionių kultūros centro atnaujinimo projektas tęsiasi 11 metų. 2014 m. buvo skirta 2 mln. 528 tūkst. Lt. Šiemet – 231697 Eur. Lėšos įsisavintos. Vedėjas pasakė, kad šiais metais dalis buvo perprojektuota. Čia vertėtų stabtelėti. Visą vasarą statybininkai objekte nedirbo. Vytautas Vigelis jau anksčiau buvo nuogąstavęs dėl kultūros centro likimo ir minėjęs, kad naujai valdžiai pradėjus kabinėtis, statybininkai išvažiavo į kitą objektą. Iš vedėjo kalbos galima suprasti, kad taip ir buvo. Dabar perprojektavimas baigtas, atliktas pirkimas papildomiems darbams. Kai kurie darbai eina prie pabaigos. Biblioteka suremontuota, pervežtos knygos, jungiama kompiuterinė įranga, kitą savaitę jau bus aptarnaujami skaitytojai.

Viso objekto darbų pabaiga numatoma 2016 m. kovą.

 

9. Baigtas Socialinių paslaugų centro senų ir neįgalių žmonių globos namų aplinkos pritaikymo projektas Šventos kaime – 269863 Eur.

 

Šiais metais baigta daug projektų, finansuojamų ES lėšomis: Bėlio ežero pakrantės sutvarkymas (266053 Eur), Kaltanėnų viešųjų erdvių sutvarkymas (291658 Eur), viešosios turizmo infrastruktūros įrengimas Kaltanėnų mstl. (259101 Eur), daugiafunkcinio centro steigimas Kaltanėnų mstl., Švenčionyse baigtas Mažosios g ir Rymo g. kvartalo teritorijos sutvarkymas (1 mln. 70693 Eur).

Buvo vykdoma Kelių priežiūros ir plėtros programa. Šiems metams kelių priežiūrai ir atnaujinimui buvo skirta 79380 Eur. Lėšos įsisavintos, objektai baigti arba bus baigti per artimiausias porą savaičių. Iš šios programos buvo numatyta parengti techninius projektus: Pabradėje Architektų g., Arnionių g., Švenčionėliuose Žeimenos g. projektai parengti. Buvo skirtos tikslinės lėšos VSAT keliams ir privažiavimams prie stebėjimo bokštų., kurios taip pat įsisavintos.

2006 m. buvo parengtas kompleksinis projektas, apimantis kelias Švenčionėlių gatves. Iš jo pilnai baigtos Vilniaus, Partizanų g., šiais metais baigta Priestočio g. rekonstrukcija, turėjo prasidėti Kaltanėnų g. Kad Kaltanėnų g. nieko nekliuvo, vedėjas motyvavo tuo, kad likutis buvo nedidelis, neverta buvo pradėti, todėl lėšos buvo permestos kitam objektui – Januliškio kelio remontui. Čia vėl išsiskyrė buvusios ir dabartinės valdžios pozicijos. Vytautas Vigelis mano, kad besikuisdama valdžia prarado laiką ir nespėjo pradėti darbų. Jo nuomone, prioritetą reikėjo teikti Kaltanėnų g., kuria eina, važiuoja ne tik jos gyventojai, bet ir daugelis keleivių. Dabar tik ieškoma pateisinimo neveiklumui.

 

Prie čia išvardintų anos valdžios darbų reikėtų pridėti ir ketvirtadienio posėdyje patvirtintus detaliuosius ir specialiuosius planus: Švenčionių ir Švenčionėlių aplinkkelių, Švenčionėlių sporto ir poilsio komplekso (buvusio hipodromo vietoje). Taip pat daugiabučių namų kiemų rekonstrukciją visuose trijuose miestuose. Tiesa, nauja valdžia užsiminė apie šį džiaugsmą tik Švenčionių gyventojams, o Švenčionėliams ir Pabradei esą gali tekti palaukti.

Visi išvardinti objektai suplanuoti ir pradėti praėjusios valdžios. Nieko naujo nesimato.

Pagal tarybos posėdžio medžiagą parengė Irena PAULIUKEVIČIENĖ