Mes turime 281 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2148
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12335
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88365
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Buvusios valdžios darbai rajonui

2015 m. lapkričio 14 d. šeštadienis, Nr.85 (1521)

Švenčionyse atgimė sovietinių „chruščiovkų“ kvartalas

Tik senose nuotraukose dabar galima išvysti, kaip varganai atrodė vienuolika Švenčionių centre stovėjusių sovietinių dviaukščių daugiabučių, kurie dabar neatpažįstamai švyti naujais fasadais, langais ir sutvarkyta aplinka.

Neseniai Švenčionyse baigėsi „Daugiabučių namų atnaujinimo, pirmiausia didinant jų energijos vartojimo efektyvumą“ projektas, kurio rezultatas akivaizdus – pagražėjo miesto centras, o namų gyventojai moka už šildymą dvigubai mažiau negu anksčiau. Po atnaujinimo namų energinė klasė nuo E pakilo iki B.

„Daugiabučių namų atnaujinimo, pirmiausia didinant jų energijos vartojimo efektyvumą“ projekto kuratorė, Švenčionių savivaldybės vyresnioji specialistė Rina Rimaš, sakė, kad pastatų išorės apdailai pasirinktas vėdinamojo, o ne tinkuoto fasado variantas, įvertinus gerokai patogesnę eksploataciją bėgant metams.

„Cementinės apdailos plokštės yra atsparios smūgiams, ilgaamžės, lengvai valomos, be to, jos neblunka, jų nereikia perdažyti, nes dažai gamykloje dedami į visą cemento mišinį. Tiesa, tai truputį brangiau negu tinkavimas, bet tokio fasado priežiūra yra pigesnė ir paprastesnė“, –  pasirinkimą aiškino R.Rimaš.

Pasak jos, projektuotojai šį variantą pasiūlė dar ir todėl, kad dėl durpingo, minkšto grunto kai kurių namų pamatai yra linkę judėti. Pastatui tai nepavojinga, bet tinkuotas fasadas gali įtrūkti, reikėtų remontuoti, todėl vėdinamasis čia yra puiki alternatyva.    

Daugiabučių kvartalo modernizavimo darbus atliko UAB „Žeista”, įsikūrusi Švenčionėliuose. Bendrovės darbų vadovas Edvardas Abarovič sakė, kad fasadams ir plokštiems sutapdintiems stogams atnaujinti naudotos tik Lietuvos gamintojų medžiagos: UAB „Mida LT“ ritininė stogo danga, UAB „Paroc“ akmens vata stogui ir fasadams bei UAB „Eternit Baltic“ tiekiamos per visą plokštės masę dažytos, šlifuoto paviršiaus pluoštinio cemento plokštės „Equitone Tectiva“ fasado išorės apdailai. 

Dėl išskirtinio šių plokščių paviršiaus bei spalvų tonų kaitos, artimos natūraliems gamtos atspalviams, daugiabučių fasadai tapo žaimingesni.

UAB „Eternit Baltic“ pluoštinio cemento plokštėmis „Equitone“ apdailinti 11 modernizuotų sovietinių daugiabučių Švenčionyse

 

Remiantis statybininko praktika E.Abarovič palygino labiausiai paplitusius namų apšiltinimo būdus – vėdinamąjį fasadą – su oro tarpu ir nevėdinamąjį – be oro tarpo.

Oro tarpas leidžia namo sienoms ir šiltinimo medžiagai išdžiūti, net jei jos dėl kokių nors priežasčių sudrėksta, o nevėdinamą fasadą būtina saugoti nuo vidinės drėgmės.

Pasak E. Abarovič, žvelgiant iš vartotojo pusės, – vėdinamasis fasadas su „Equitone“ ar kitomis plokštėmis yra daug tvirtesnis, atsparesnis smūgiams. Eksploatuoti vėdinamąjį fasadą yra gerokai paprasčiau, nes prireikus remontuoti apdailą, pakanka pakeisti vieną vėdinamo fasado apdailos elementą kitu. O kai prireikia remontuoti nevėdinamąjį fasadą – tenka jo dalį pertinkuoti bei perdažyti visą plokštumą. Be to, išpurvintą ar ištepliotą vėdinamo fasado vietą galima nuplauti valikliais, tuo tarpu tinkuoto fasado nuplauti beveik neįmanoma. Dažniausiai ištepliotą vietą tenka perdažyti.

Statybų procese vėdinamasis fasadas taip pat turi daug privalumų. Pirmiausia, darbo metu nenaudojami jokie šlapieji procesai – nei tinkas, nei klijai. Tai reiškia, kad dirbti galima esant neigiamai temperatūrai. „Equitone“ plokštės tvirtinamos kniedėmis prie metalinio karkaso, į kurį prieš tai buvo sumontuota šiltinimo medžiaga.

Įrengiant nevėdinamąjį fasadą, viso proceso metu reikia gero oro. Be to, temperatūra negali kristi žemiau +5 laipsnių net naktį, nes priešingu atveju neišdžius klijai, kuriais klijuojama šiltinimo medžiaga (mineralinė vata arba polistirolas). Lietaus bei šalčio būtina saugotis ir vėliau – tinkuojant fasadą. 

Pasak E. Abarovič, jei tektų renovuoti savo namą, rinktųsi tik vėdinamąjį fasadą, nors jo kaina yra maždaug 30 proc. didesnė nei tinkuojamojo fasado. Pasirinkimą lemtų estetika ir eksploatacijos patogumas bei vėdinamojo fasado ilgaamžiškumas.  

Projekto „Daugiabučių gyvenamųjų namų, esančių Švenčionių m. tarp Mažosios ir A.Rymo g. atnaujinimas (modernizavimas)“ vertė - 1,1 mln. EUR.

Su šiuo projektu glaudžiai susijęs kitas projektas – „Kompleksiškai tvarkyti daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo, esančio Švenčionių mieste tarp Mažosios ir Rymo gatvių, teritoriją“. Projekto vertė – 1,07 mln. EUR. Pagal jį kompleksiškai sutvarkyta  daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo teritorija, rekonstruotos buvusios ir įrengtos naujos automobilių stovėjimo aikštelės, pėsčiųjų takai, lauko apšvietimas. Be to, moderniai rekonstruota sporto aikštelė ir įrengtos dvi vaikų žaidimų aikštelės. Taip pat įrengti nauji želdynai.

(Renovacija.lt publikacija)

 
Reklaminis skydelis