Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1262
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26392
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73718
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėlių bažnyčios istorija – knygelėje

2015 m. lapkričio 7 d. šeštadienis, Nr.83 (1519)

Spalio viduryje Švenčionėlių bibliotekoje buvo pristatyta švenčionėliškės Ramunės Čebručenko knyga „Švenčionėlių Šv. Edvardo parapijos ir Švč. Mergėlės Marijos Sopulingosios bažnyčios istorija“. „Tai trumpa Švenčionėlių Šv. Edvardo parapijos istorija. Nedidelis laikotarpis – apie 100 metų. O kiek joje tarnavusių dvasininkų, jų likimų“, - knygelės įžangoje rašo autorė. Ji labai kruopščiai rinko medžiagą, domėjosi įvairiais šaltiniais, kalbėjosi su žmonėmis. Pasak p. Ramunės, darbas nebuvęs lengvas, nes apie parapijos ištakas ir pirmuosius kunigus medžiagos nėra daug, bet labai įdomus. Apie kiekvieną detalę, apie kiekvieną kleboną ar paprastą parapijietį, pasitarnavusį bažnyčiai, Ramunė Čebručenko gali kalbėti valandų valandas. Ir užrašų jai nereikia – smulkiausios detalės fenomenalioje atmintyje.

Nors „Švenčionėlių Šv. Edvardo parapijos ir Švč. Mergėlės Marijos Sopulingosios bažnyčios istorijos“ knygelė ir nedidelė, ji labai reikalinga, nes iki šiol niekas jos taip ir nebuvo surinkęs į vieną vietą. „Tai kartu ir mūsų krašto istorija, jos kultūros dalis, krikščioniškosios tradicijos“, - sako autorė, pastebėjusi, kad laikui bėgant atsiranda ir faktų, ir pavardžių iškraipymų, o kai kas ir visiškai prarandama, lieka neužfiksuota.

Taigi džiaugiamės, kad dabar jau užfiksuota bent tiek, kiek autorė sudėjo į knygelę. Pradėdama nuo 1900 m., nuo statybų pirmosios medinės bažnytėlės Švenčionėliuose, kuriai 6 ha žemės padovanojo Mėžionėlių kaimo žmonės, ir baigdamas šiomis dienomis bei čia tarnavusių ir tarnaujančių kunigų biografijomis. Ši knygelė turėtų būti pagalbinė medžiaga kraštotyrininkams, istorijos, tikybos mokytojams ir visiems, kuriems įdomus savo krašto gyvenimas.

Knygelės autorei Ramunei Čebručenko už kruopštų darbą renkant parapijos istorijos faktus, studijuojant dokumentus ir išleidžiant knygą dėkojo ir Švenčionėlių bibliotekos vedėja Stasė Busilienė, ir kolegos mokytojai, ir visi į renginį susirinkę švenčionėliškiai, kurie, beje, linkėjo ir toliau tęsti pradėtą reikšmingą kultūrinį darbą. Autorė savo ruožtu pasidžiaugė „Firido“ spaustuvės darbu ir širdingai padėkojo savo pagrindiniam rėmėjui ir didžiausiam palaikytojui visuose sumanymuose – Vaclovui Papinigiui.

Irena POŽĖLIENĖ