Mes turime 382 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2100
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18301
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94331
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionyse duris atvėrė „Failiukas“

2015 m. spalio 31 d. šeštadienis, Nr.81 (1517)

Švenčionių r. viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje spalio 29 d., ketvirtadienį, duris atvėrė modernių technologijų centras „Failiukas“. Juostelę iškilmingai perkirpo LR Seimo narys ir kultūros ministras Šarūnas Birutis, LR Seimo narys Petras Čimbaras ir bibliotekos direktorė Leonarda Vilčiauskienė. Atidaryme dalyvavo VšĮ „Robotikos mokykla“ direktorius Paulius Briedis, Švenčionių r. tarybos narė Violeta Čepukova, įvairių ugdymo įstaigų jaunuoliai ir su jais užsiėmimuose dirbsiantys bibliotekininkai, informatikai ir mokytojai. Užsiėmimai vyks Švenčionių, Švenčionėlių ir Pabradės bibliotekose.

„Švenčionių kraštas“ jau rašė, kad 2015 m. birželio 9 d. Švenčionių r. savivaldybės viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje buvo pristatytas projektas „Technologijų centro „Failiukas“ įkūrimas ir veikla bibliotekose“. Per vasarą vyko daug parengiamųjų darbų, įrengta nauja kompiuterių klasė, įsigytas 3D spausdintuvas, su projekto veiklomis ir galimybėmis supažindinti būsimieji partneriai, dalyviai, apmokyti darbuotojai ir t.t. Tikslinė šio projekto grupė – 13-15 metų paaugliai, kuriuos norima paskatinti tobulinti informacinių technologijų valdymo įgūdžius, daugiau domėtis tiksliaisiais mokslais, inžinerija ir galimybėmis šias žinias pritaikyti renkantis profesiją, ieškant darbo ar kuriant verslą.

Bibliotekos direktorė L.Vilčiauskienė, pristatydama „Failiuką“, papasakojo ir apie jo logotipą, kuris sukurtas panaudojus stilizuotą pelėdos (išminties ir žinių simbolis) su ausinėmis (išmaniosios technologijos) paveikslėlį. Apie patį projektą ir 3D spausdintuvo panaudojimo galimybes pasakojo VšĮ „Robotikos mokykla atstovai Paulius ir Jonas.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis, apsilankęs „Failiuko“ atidaryme, pasidžiaugė, kad XXI amžiaus biblioteka – tai ne vien knygų lentynos, o ir vieta, kur galima gauti visapusiškos informacijos, žinių, susipažinti su moderniausiomis technologijomis ir jų pritaikymu kasdieniame gyvenime. Beje, garbaus svečio Švenčionių viešojoje bibliotekoje laukė ir staigmena: „Robotikos mokyklos“ specialistai pasiūlė su naujuoju 3D spausdintuvu čia pat renginio metu pagaminti nedidelę ministro galvos skulptūrėlę. Š.Birutis kelias minutes ramiai ir kantriai pasėdėjo, kol speciali aparatūra skenavo, tada sukurtas skaitmeninis modelis ir duota užduotis trimačiam spausdintuvui. Kol vyko renginys, spausdintuvas tyliai dirbo savo darbą, o išvykdamas svečias gavo dovanų smagų suvenyrą – akivaizdų naujausių technologijų praktinio pritaikymo įrodymą.

Susipažinus su projektu, išklausius specialistų pristatymus, apžiūrėjus patalpas ir įrangą, svečiai išsiskirstė, o projekte dalyvausiantys bibliotekininkai ir mokytojai patys sėdo mokytis, kad po to galėtų viską perteikti jaunimui, kartu dirbdami, kurdami ir išbandydami technologines naujoves.

Projektą finansuoja Melindos ir Bilo Geitsų fondas ir LR Kultūros ministerija.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis