Mes turime 250 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1200
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17401
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93431
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Veislinius gyvulius privalu įsigyti iki lapkričio 25 d.

2015 m. spalio 14 d. trečiadienis, Nr.76 (1512)

Žemdirbiai, pasinaudoję parama, veislinius gyvulius privalo įsigyti iki lapkričio 25 d. „Atsižvelgėme į tai, kad pareiškėjai gali nespėti įsigyti gyvulių per 3 mėnesius nuo paraiškos patvirtinimo, todėl pratęsėme terminą iki lapkričio 25 d. Nesvarbu, ar paraiška buvo teikta gegužės mėnesį, ar liepos mėnesį galutinio atsiskaitymo terminas visiems yra vienas. Per du paraiškų priėmimo etapus Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos gavo daugiau nei 240 paraiškų“, – sako tarnybos vadovas Vilius Rekštys.

Augintojai, norėdami įsigyti grynaveislių mėsinių galvijų, grynaveislių avių ar  ožkų, paraiškas galėjo teikti gegužės ir liepos mėnesį. Iš viso Valstybinė gyvulių veislininkystės priežiūros tarnyba gavo 244  paraiškas. Bendra paramos suma – beveik 2 milijonai eurų.

Naudojantis parama kompensuojama iki 30 proc. grynaveislių mėsinių galvijų, grynaveislių avių ir ožkų pirkimo kainos, bet ne daugiau kaip: už grynaveislių mėsinių galvijų bulių reproduktorių – 1300 Eur; už grynaveislių mėsinių galvijų telyčią – 1000 Eur; už grynaveislį aviną reproduktorių – 200 Eur; už grynaveislę avį – 65 Eur; už grynaveislį ožį reproduktorių – 100 Eur; už grynaveislę ožką – 65 Eur.

Grynaveisliai mėsiniai galvijai privalo būti įrašyti į atitinkamą mėsinių galvijų kilmės knygą. Grynaveislės avys turi būti iki pirmosios vados. Ir avys, ir avinai turi būti įvertinti ne žemesne nei I klase. Grynaveislės ožkos turi būti iki pirmosios vados. Ožkos ir ožiai turi būti įvertinti ne žemesne kaip elito klase (perkamos iš kitų šalių grynaveislės ožkos ir ožiai turi būti įvertinti tik aukščiausia klase).

Grynaveislius ūkinius gyvūnus, kuriems įsigyti skirta pagalba, laikytojas privalo panaudoti tolesniam veisimui, savo bandai genetiškai gerinti, kontroliuoti jų produktyvumą, vykdyti jų veislinės vertės nustatymą, auginti, užtikrinti jų gerovę, neparduoti, nedovanoti ar kitaip neperleisti kitiems asmenims šių gyvūnų ne mažiau kaip ketverius metus.

Gyvulininkystė – tai viena perspektyviausių žemės ūkio šakų, taip pat tai puiki alternatyva ūkininkaujantiems mažiau derlingose žemėse. Ypatingai daug galimybių turi mėsinė galvijininkystė, juolab, kad kokybiškos mėsos paklausa nuolat auga. Taip pat atsiveria vis daugiau rinkų, kur galima eksportuoti gyvus galvijus. Tai Turkija, Izraelis, Vokietija, Olandija.

ŽŪM inf.

 
Reklaminis skydelis