Mes turime 332 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1755
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11942
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87972
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dvyliktą kartą tradicinė Grybų šventė drebino Švenčionėlius ir Labanoro girią

2015 m. spalio 10 d. šeštadienis, Nr.75 (1511)

Mūsų rajone grybavimas – labai populiarus užsiėmimas, mat miškai čia gražūs, švarūs ir dosnūs grybais. Net ir po ilgokai užsitęsusios šiųmetinės sausros prapliupus šiltam lietui, pasipylė baravykai. Ne paslaptis, kad daugeliui mūsų rajono gyventojų uogavimas ir grybavimas – ir papildomas, o kartais net pagrindinis gana reikšmingas pajamų šaltinis. Rajone veikiančios supirktuvės gana gerai sumoka už atneštas miško gėrybes, taip pat sezono metu daug rajono gyventojų dirba net keliose sėkmingai veikiančiose grybų sruogų perdirbimo įmonėse, iš kurių stambiausia ir seniausiai veikianti – Masevičiaus įmonė „Girios“. Ši įmonė, beje, kiekvienais metais būna Švenčionėliuose vykstančios Grybų šventės rėmėja.

Taigi Grybų šventę Švenčionėliuose visi žino, visi jos laukia ir su didžiausiu noru dalyvauja. Smagu gamtoje pabūti, tyru pušynų oru pakvėpuoti, pilnus krepšius grybų prisirinkti, o už tai dar ir prizų gauti. Prie Švenčionėlių kultūros centro kaip įprasta vilioja amatininkų ir tautodailininkų mugė, kvepia spragintais kukurūzais, cukraus vata, grybiene, kareiviška koše, skamba smagi muzika, o pievelę papuošia įvairios rudeninės grybautojų komandų sukurtos kompozicijos.

Tradicinė Grybų šventė Švenčionėliuose vyko praėjusį penktadienį, spalio 2 dieną. Ją organizuoja Švenčionių rajono savivaldybė, Švenčionėlių miesto kultūros centras ir VĮ Švenčionėlių miškų urėdija. Šiemet jau dvyliktąjį kartą vykusią šventę rėmė: Švenčionijos labdaros ir paramos fondas (pirmininkas Vytautas Vigelis), Masevičiaus įmonė „Girios“, UAB „Velga Vilnius“, Ričardo Maliavos įmonė „Reks“, ūkininkas Algis Petrikas. Prizus įsteigė: savivaldybės meras Rimantas Klipčius, LR Seimo narys Petras Čimbaras, Švenčionių r. savivaldybės sveikatos biuras, Donatas Šalna, bitininkai Marytė ir Aleksandras Pupkevičiai, aplinkos viceministras Linas Jonauskas ir socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis. Šventėje talkino – virė ir vaišino grybautojus bei svečius kareiviška koše – Vilniaus apskrities Karaliaus Mindaugo šaulių 10 rinktinės 13 kuopos Švenčionių ir Švenčionėlių būrių nariai. Sportines varžybas organizavo Švenčionių papildomo ugdymo centras (direktorius Stanislav Podvoijskij).

Šiemet Grybų šventėje dalyvauti panoro 10 komandų – 7 vaikų ir 3 suaugusiųjų. Jos turėjo parodyti prisistatymą, sukurti rudeninę kompoziciją ir pateikti grybų patiekalo receptą. Be abejo, svarbiausia rungtis – pririnkti daugiausia grybų! Turbūt nė vienos Grybų šventės nepraleidžia patys mažiausieji – Švenčionėlių vaikų lopšelio darželio „Vyturėlis“ komanda, dažnai užimantiprizines vietas arba iškovojanti ir pagrindinį prizą, taip pat dalyvauja visos Švenčionėlių mokyklos, visi trys kultūros centrai, Adutiškio mokykla, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija. Kupini entuziazmo visada atvyksta Pabradės kultūros centro atstovai, kiekvienai šventei pasiruošę ir originalią aprangą, ir įdomų prisistatymą bei patiekalą. Šiemet jie pasivadino „Pabradės sanitarais“. Jos atstovė Lolita Vilimienė pabrėžė, kad Grybų šventė Švenčionėliuose – viena iš jos mėgstamiausių ir dėl smagios atmosferos, gero organizavimo, ir dėl pačių grybų, kurių pasirinkti ji niekada nepraleidžianti progos. Be to, vieni iš šventės organizatorių – Švenčionėlių miškininkai – visada palydi komandas į pačias grybais turtingiausias Labanoro girios vietas. Taigi laimikis garantuotas. Tą užtikrino ir grybautojus pasveikinę VĮ Švenčionėlių miškų urėdija urėdas Nauris Jotautas, Švenčionėlių kultūros centro direktorė Ona Raguckienė, bei vertinimo komisijos pirmininkas Vytautas Bunevičius, VĮ Švenčionėlių miškų urėdija miškų želdinimo specialistas. Prieš išleidžiant grybautojus į mišką, urėdijos ryšių su visuomene specialistė Ona Gylienė supažindino su tais grybais, kuriuos galima rinkti, ir grybavimo taisyklėmis. O visą šventę vedė Švenčionėlių kultūros centro meno vadovė Vida Vidutienė.

Labanoro giria nepašykštėjo grybų, tarp jų buvo nemažai ir baravykų. Kai kuriuos lydėjo ypatinga sėkmė. Pavyzdžiui, Švenčionių kultūros centro komandos „Kepeliūšas“ atstovas Aurimas Baliukonis surado vadinamąjį raganų arba laumių ratą, kai vienos rūšies grybai auga gana taisyklingais žiedais. Pasak mikologų, taip augančių grybų dažnai nesutiksime, dažniausiai tai būna ketvirtos kategorijos valgomi grybai. Tačiau Aurimui pasisekė dvigubai – gražiu rateliu minkštose samanose augo keliolika baravykų.

Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos komanda „Tubė“ iš girios parsinešė didžiulį sveiką, tik kaip Siamo dvyniai kepurėmis suaugusius į vieną baravyką, kuris svėrė net 800 gramų. Na, o daugiausia grybų surinko ir tapo absoliučiais nugalėtojais bei mero prizo laimėtojais – Švenčionėlių socialinių paslaugų centro komanda „Miškiukai“, ant svarstyklių sustačiusi net 37,800 kg grybų, iš kurių 4,100 kg – baravykų.

Iš viso 2015 metų Grybų šventėje visos komandos bendrai surinko 121,7 kg grybų.

Grybų šventės dalyviai buvo apdovanoti įvairiausiais prizais ir už kompozicijas, ir už pasirodymus, ir už patiekalų receptus, ir už įvairius kitokius laimėjimus.

Grybautojus linksmino Renatos Grigianecienės, Daivos Gerojimaitės šokėjai, dainavo Giedra Kaminskienė.

Taigi gražios tradicijos per dvylika metų jau susiformavo, tad grybavimo entuziastai tikisi, kad jos bus ir toliau puoselėjamos.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis