Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2445
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12632
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88662
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ar rajone problema Nr.1 – sportas?!

2015 m. rugsėjo 26 d. šeštadienis, Nr.71 (1507)

Ketvirtadienį vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje šis klausimas užėmė vos ne tiek pat laiko, kiek visi kiti kartu paėmus. Taryba svarstė ir priėmė sporto strategiją iki 2020 metų.

 

Rinkliavos kainos mažinimo dar teks palaukti...

Pradžiai – apie svarbesnius dalykus – sprendimą, kurio laukia visas rajonas. Posėdžio pradžioje tarybos narys Vytautas Bulka vėl pasigedo darbotvarkėje atliekų kainos mažinimo klausimo. Konstantas Ramelis dar prieš rinkimus pažadėjęs žmonėms, kad pirmas jo darbas taryboje bus siūlymas mažinti šiukšlių mokestį, ir pažadą ištesėjo. Jau gegužės pabaigoje jis parengė ir pateikė tarybai svarstyti šio labai svarbaus klausimo, paliečiančio kiekvieną rajono gyventoją, sprendimo projektą. Tarybai tereikėjo jį apsvarstyti ir priimti sprendimą, žinoma, gyventojų naudai. Vienbalsiai, nes prieš balsuoti, logiškai, negali nė vienas tarybos narys. Juk prieš rinkimus visi kandidatai „žaidė šia korta“ - žadėjo mažinti atliekų tvarkymo rinkliavos dydį, kuris mūsų rajone yra nenormaliai didelis ir dar neproporcingas. Konstantas Ramelis išaiškino, kad pastovioji dalis, nepriklausanti nuo šiukšlių kiekio, negali būti didesnė už kintamąją, o pas mus būtent taip yra. Pastoviosios dalies mokestis už negyvenamus būstus labiau panašus į turto mokestį, o ne į atliekų, kur jų negali ir būti. Neaišku, iš kur „kavos tirščiais“ išburtas elektros suvartojimo limitas 100 kilovatų per metus. Vos keletą kartų užsukus ir pasinaudojus elektros prietaisais, bei viršijus šį limitą, negyvenamas namas automatiškai tampa „gyvenamu“, ir reikia mokėti net kintamąją rinkliavos dalį, nors nė vieno konteinerio neišvežta. Apstu ir daugiau nesąmonių, bet šia tema valdžia vėl – nė žodelio, klausimo neįtraukė, o meras nerišliai tarstelėjo, kad sprendimo projekto teikėjui (tarybos nariui K.Rameliui, - red.) „išsiųstas atsakymas, lyg tai }Žmės ūkio skyrius, kuris „nederino“ projekto, ar tai sekretorė kažką apie tai žino“. Kai K.Ramelis pareiškė, kad jis jokio atsakymo negavo, meras pasitaisė: „Tarybos sekretorė išsiuntė „paskutinę dieną, išsiųsta 21 d.“

Kaina nuo to nemažėja...

 

Taryba privalėjo svarstyti

Keistą ir neįtikėtinai ilgą šio klausimo tempimą pakomentavo pats Konstantas Ramelis.

„Nežinau, dėl ko tiek laiko tempia, juk tai buvo ir jų pažadas rinkėjams. Mero pateikti argumentai neturi jokio pagrindo. Akivaizdu, kad nuo pat pradžių prie mano pateikto sprendimo projekto tiesiog kabinėjamasi, kad tik nereikėtų svarstyti. Pirmą kartą buvo pasakyta, kad ant sprendimo projekto nėra autoriaus parašo, todėl negali svarstyti. Bet po to su tarybos posėdžių medžiaga aš gavau daugybę kitų sprendimo projektų, po kuriais buvo tik rengėjų pavardės, o jokių  parašų nebuvo. Tai parašo, tai taško, tai dar ko nors vis trūksta. Kažkodėl mano sprendimo projektui keliami ypatingi super reikalavimai. Praeitą kartą „nederino“ Teisės skyrius, šįkart Teisės skyrius jau derino, bet nederino }Žmės ūkio skyrius. Normalia kalba sakant, tas „nederino“ reiškia nepasirašė, nors jokių paaiškinimų nepakeitė.

Turiu pasakyti, kad tai ne priežastis visai nesvarstyti klausimo. Buvo tokių situacijų ir Seime, kai komitetas nepritaria, bet klausimas turi būti svarstomas. Kad kažkokia žemės ūkio specialistė „nederina“, tarybai ne kliūtis, tik reikia noro. O aš manau, kad valdantieji labai nenori net svarstyti kainos mažinimo. }Žnoma, ir kainos mažinti nenori, o nepritarti sprendimui būtų negražu. Ir rinkėjams žadėjo, ir sprendimo projekte viskas tvirtai pagrįsta. Štai ir tempia laiką. Tuo tarpu žmonės toliau moka brangiausiai Lietuvoje.

 

Apie Skausmenio chorus ir valdžios prioritetus

Kaip sakoma, kiekvienam savo, arba kas apie ką, o alkanas apie duoną... Beklausydama tarybos narių virkavimų, kaip rajone trūksta dėmesio sportui, prisiminiau labai seną istoriją apie Skausmenio chorą, kuri labai artima šiandieninei situacijai rajone. Tai tikra istorija iš labai tolimų laikų. Net nežinau, ar tai buvo tikra pavardė, ar tarybinio ūkio vadovą žmonės tik taip vadino. Šmaikšti liaudis greitai pajusdavo vadų silpnybes ir duodavo savo vardus. Taigi kelti tarybinio ūkio atvyko naujas vadovas. Jie visi paprastai būdavo partijos siunčiami tokiu tikslu. Tas ūkio kėlėjas, kurį visi vadino Skausmeniu, buvo dainininkas, tai jam labiausiai rūpėjo… choras. Oi, kas dėjosi – visus suvarė į chorą. Melžėjos net nebaigusios karvių melžti skubėdavo į choro repeticijas, karvės užtrūko. Tarybinio ūkio direktorius rūpinosi koncertais. Tiesa, tai ūkio nepakėlė, kelti atvyko kitas, ūkiškesnis. Šią smagią istoriją to ūkio žmonės tikrai prisimena. O aš ją prisiminiau stebėdama rajono valdžios aistras dėl sporto. Juk valdyti atėjo sporto gerbėjai...

 

Kiekvienas mato tai, ką nori. Arba ką liepta matyti

Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėjos pavaduotojo (sklinda kalbos, kad vedėjai naujoji valdžia neleidžia dirbti) Kęstučio Kapačinsko pranešime buvo gausu dramatiškų gaidų, kad su sportu rajone labai blogai – trūksta sporto kompleksų, olimpinių čempionų rengimo centrų, per mažai dėmesio profesionalių sportininkų ugdymui ir t.t. Meras dar pridėjo, kad „sporto salėse vaikams nėra kur įsibėgėti“, paaimanavo, kad neva profesionali krepšinio komanda „Rida“ „dėl politinių intrigų subyrėjo“, o naujos dabar lengvai nebesukursi.

Tarybos narys Vytautas Vigelis pranešime įžvelgė tendencingumą: „Padėtis be pagrindo dramatizuojama, spalvos sutirštinamos ir visame kame matomi tik trūkumai. }Žūrint kaip pažiūrėsi, ką norėsi pabrėžti. Galima pasakyti, kad pasaulio čempionate užėmė TIK 12 vietą arba NET 12 vietą. Rajono sportininkai pasiekia gerų rezultatų, sudarytos normalios sąlygos treniruotis. Atsirado naujų sporto šakų, kurios sparčiai išpopuliarėjo. Negalima sakyti, kad viskas buvo blogai, nieko nepadaryta. Pastaraisiais metais rajone tikrai daug įrengėme ir atnaujinome sporto objektų, kai kuriuos jų teks baigti naujai valdžiai. Gerbiamasis mere, didžiuojatės moderniais sporto aikštynais Sariuose, Kaltanėnuose, Švenčionyse (Rymo. g.). Priminsiu, kad dar suplanuota aikštelė Švenčionėliuose Lauko g., aikštelės daugiabučių kvartaluose, mokyklų salės, tik nedelskite, dirbkite, nepraraskite lėšų, kurias mes išrūpinome.

Vytautas Vigelis paklausė mero, kiek šiais metais pateikta projektų 2016 metų finansavimui.

Meras Rimantas Klipčius prisipažino: „Projektų nėra pateikta“.

„Tai reiškia, kad 2016 metais jokie darbai nevyks“, - stebėjosi ir apgailestavo Vytautas Vigelis.

 

Priklauso… 40 proc. baseino

Buvusi opozicija, o dabar – naujoji valdžia daug metų priekaištavo, kad Ignalinoje viskas geriau, yra net baseinas. Vos K.Trapikas gavo vicemero taburetę, viskas apsivertė aukštyn kojom. Dabar jis jau sako, kad sporto renginiais pralenkė Ignaliną kokius 2-3 kartus! O juk prieš kelias minutes skundėsi, kad nėra kur sportuoti...

Dėl baseino padėtis keblesnė. Prieš rinkimus liberalai, žinoma, žadėjo ir baseiną rajone, bet dabar, pasak K.Kapačinsko, pagal normatyvus mums priklauso tik 40 proc. baseino. Įdomu, kaip liberalai dabar vykdys pažadą? Juk rinkėjų lūkesčius reikia pateisinti.

 

Iš svetimos kišenės

Niekas nesako, kad nereikia sporto aikštelių, bet jų ir yra, pastaruoju laiku daug atnaujinta, įrengta ar suprojektuota naujų, galbūt kai kur dar galima įrengti su minimaliom sąnaudom, ne už milijonus, kaip užsimojo naujoji valdžia, svajojanti apie profesionalių sportininkų rengimą. Pripažinkime, kai kur jau dabar aikštelės yra, bet nėra kam kamuolio spardyti, o kol valdžia įgyvendins savo ambicingas svajones – sporto strategiją, reikalaujančią milijonų eurų, kamuolio spardytojų liks dar mažiau. Tokios, deja demografų prognozės. Dėl šios priežasties net rinkimų apygardos bus keičiamos – provincija ištuštėjo. Meras pripažįsta, kad rajono biudžete tam pinigų nėra, visos viltys – ES projektai ir Vyriausybės investicijos. Bet įsitikinęs, kad statys ne tik stadionus, bet ir sporto centrą – priestatą prie Švenčionėlių progimnazijos, tikriausiai ir su baseinu ar 40 proc. baseino...

 

Pažadai be pinigų

Daug euforijos tarybos posėdyje sukėlė su didele pompastika pristatytas klausimas dėl savivaldybės draugystės su „Intersurgical“. Iš savivaldybės pusės - grandioziniai pažadai, bet jokių lėšų jiems įgyvendinti. Realūs nebent pažadai nevilkinti įmonės prašymų, sprendimus priimti per kelias dienas. O kitų įmonių prašymai kaip?

Iš įmonės pusės – solidus įmonės plėtros planas, įsipareigojimai paremti miesto bendruomenę 100 tūkst. eurų, sukurti 250 darbo vietų, didinti vidutinę algą 5 proc. ir kt.

Šia įmone rajonas visada didžiavosi, džiaugėsi jos sėkme, gerbė vadovą, pagal finansines galimybes stengėsi atsižvelgti į įmonės prašymus gerinant Pabradės miesto infrastruktūrą. Naujoji valdžia tarsi jokios Amerikos neatrado, o susidaro įspūdis, kad politikai imasi globoti įmonę, Įformindama viešojo ir privataus sektorių susitarimą, valdžia jį vadina investiciniu. Opozicija vieningai balsavo už sprendimą, bet kai kurie opozicijos nariai nevadina jo investiciniu. Pirmiausia, iš kokių lėšų savivaldybė vykdys įsipareigojimus, kas bus, jeigu nesugebės jų vykdyti ir pan.

 

Tarybos narė Raja Krupenina: „Pasigedau žmogaus“

Viskas gražu, pritariu šiam bendradarbiavimui, bet reikėtų žvelgti giliau, o mes tik džiaugiamės kaip vaikai saldainiu. Aš pasigedau sutartyje svarbiausio aspekto – }ŽOGAUS. To, dėl kurio viskas ir daroma, kuriam turime tarnauti. Tik 1 punkte matau žmonėms naudingas investicijas – tai 250 darbo vietų sukūrimas. Visa kita – normalus solidžios įmonės rūpestis savo perspektyvomis. Nėra nei žodžio apie darbo sąlygų gerinimą. Ne paslaptis, kad darbas įmonėje nelengvas, daugumos atlyginimai nėra dideli. Sutartyje numatoma didinti atlyginimus 5 proc. Bet juk Vyriausybė minimalią algą didina 7,5 proc. Galima buvo įrašyti ir tokius punktus, kaip darbuotojų poilsio sąlygų gerinimas. Turtingos įmonės turi poilsio namus darbuotojams, įvairiai padeda stiprinti sveikatą, atstatyti darbingumą. Gaila, kad rengiant sutartį apie tai nepagalvota.

 

A.Čenkus patvirtino - bankroto byla iškelta

UAB „Švenčionių švara“ valdybos pirmininkas Arūnas Čenkus patvirtino, kad įmonei bankroto byla iškelta, bet teismo nutartis apskųsta, ir dabar laukiama apeliacinio teismo sprendimo. Į jo teiktą prašymą pritarti įmonės auditui Vytautas Vigelis siūlė atlikti nepriklausomą auditą, bet A.Čenkus kratėsi to ir teisinosi, kad tai būtų papildomos išlaidos. }Žnoma, valdantieji priėmė tokį sprendimą, kokį buvo sutarę iki posėdžio, tad net geriausi pasiūlymai liko tyruose. Anksčiau savivaldybės įmones auditavo tik nepriklausomi auditoriai, naujai valdžiai tokių nereikia.

 

Teisinė pamokėlė valdžiai

Aplink „Švenčionių švarą“ susitelkė tamsūs debesys. Į V.Vigelio klausimą, ar tik nenorima sunaikinti įmonės, sekė mero Rimanto Klipčius atsakymas: „Aš noriu, kad įmonė būtų“, bet opozicijos jis neįtikino ir įtarimų neišsklaidė. Labai jau keisti dalykai vyksta su šia įmone: iš pirmų dienų nutrauktos pigesnių paslaugų teikimo sutartys, o pasirinkta triskart brangiau atliekas vežanti įmonė, kalbama, kad dėl mero patarėjo kišimosi nori pasitraukti iš įmonės ir laikinai einantis direktoriaus pareigas J.Šiaudinis, daugiabučių renovacija visiškai sustojo, o čia dar – teismo paskelbtas bankrotas. Dabartinė valdžia pareiškė įtarianti, kad gali būti net tyčinis bankrotas, ir galutinai nusišnekėjo: „Teismo prašoma skirti vienai įmonei baudą už galimą tyčinį bankrotą“.

Tokio teisinio neraštingumo tarybos narys K.Ramelis negalėjo nutylėti ir paaiškino: „Tyčinis bankrotas gali būti vykdomas tik iš įmonės vidaus, iš išorės, to, ką jūs kalbate, tiesiog nebūna, neturite teisės kaltinti kreditoriaus. Pritariu prieš tai kalbėjusiam Vytautui Bulkai – reikia pradėti dirbti, stiprinti įmonę („Švenčių švarą“ - red.) ir neieškoti kaltų, kur jų galbūt ir nėra. Ir prašom baigti šnekėti nesąmones, kad Ramelis inicijavo bankrotą, vien todėl, kad aš kažkada dirbau tame teisme. Tai – gryniausias šmeižtas.“

Už šį šmeižtą tarybos nario Konstanto Ramelio niekas, taip pat ir meras,  neatsiprašė. Kaip ir niekas  nepadėkojo buvusiems valdantiesiems už įrengtas sporto aikšteles, kurias dabar su pasididžiavimu rodo svečiams jaunasis meras.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis