Mes turime 373 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2592
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18793
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94823
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gyvūnų globos dienos proga – išvyka į žvėrinčių

2011 m. spalio 19 d., trečiadienis Nr.77 (1124)

Įdomiai ir netradiciškai Švenčionių VMVT viršininko Gedimino Adomavičiaus iniciatyva šiemet mūsų rajone buvo paminėta spalio 4-oji – Pasaulinė gyvūnijos, Šv. Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, diena. Ši diena minima nuo 1931 m., kai Florencijoje vykusios konferencijos, skirtos gyvūnų globai, metu gimė idėja minėti šią dieną.

Gali kilti klausimas, kas gi buvo tas Šv. Pranciškus Asyžietis ir kodėl Pasaulinė gyvūnų globos diena susieta su šventojo vardu? Pranciškus Asyžietis gimė apie 1182 metus Asyžiuje, Italijoje. Pasaulis žino jį kaip poetą, visuomenės veikėją, gamtos mylėtoją, kuris žavėjosi žvaigždėmis, gamta, gyvūnija. Pasak istorijos šaltinių, Pranciškus suprato gyvūnus, mokėjo paukščių kalbą, net buvo prisijaukinęs vilką. Kilęs iš turtingos šeimos, bet atsisakęs tų turtų, o savo veikla praturtinęs pasaulį. Pranciškus Asyžietis mirė 1226 m. spalio 3 d., o spalio 4 d. jis buvo palaidotas Šv. Jurgio katedroje, vėliau kanonizuotas, o jo palaikai perkelti į Šv. Pranciškaus baziliką Rojaus kalvoje, Asyžiuje. Po mirties Pranciškus Asyžietis buvo paskelbtas šventuoju – gyvūnų, katalikybės plėtros, gamtos apsaugos ir prekybininkų globėju. Tiek būtų istorijos, o dabar sugrįžkime į 2011-ųjų spalio 4 d., kai pasaulis 80 kartą minėjo Pasaulinę gyvūnijos dieną.

Kaip jau minėjau, mūsų rajone ši diena buvo paminėta netradiciškai. Švenčionių VMVT viršininko Gedimino Adomavičiaus iniciatyva grupė Švenčionių PRC moksleivių ir darbuotojų turėjo galimybę apsilankyti netoli Katelninkų įsikūrusioje Gedimino Vaitiekūno, auginančio laukinius žvėris, sodyboje. Argi ne puiku pamatyti čia pat už tvoros besiganančius Dovydo elnius, kurių laisvėje jau nebelikę. Tiesa, Kinijos valdžia dabar bando atstatyti populiaciją. Gražuoliai danieliai taipogi ganosi netoliese, gana drąsiai elgiasi ir kalnų ožiai, o stumbrų šeimyna iš viso jaučiasi karališkai ir nekreipia jokio dėmesio į lankytojus.

Kai paklausiau Švenčionių PRC direktorės Mildos Gustienės, kaip jaučiasi tokiame gamtos prieglobstyje, ji atsakė:

- Man ir mano pedagogams tai puiki dovana Tarptautinės mokytojo dienos išvakarėse. Kas gali būti gražiau ir mieliau už pabuvimą gamtoje ir dar turint galimybę pasigrožėti nuostabiais laukiniais gyvūnais. Manau, ir moksleiviai liks patenkinti šia išvyka.

Įdomu buvo sužinoti iš sodybos šeimininko Gedimino Vaitiekūno, kaip gi kilo mintis įkurti žvėrinčių netoli Katelninkų.

- Dabar čia gyvena daugiau nei 50 gyvūnų. Tai taurieji elniai, danieliai, stumbrai, Dovydo elniai ir alpiniai ožiai. O prasidėjo viskas nuo tauriųjų elnių. Pati mintis auginti laukinius žvėris kilo po to, kai čia nusipirkau sodybą. Anksčiau čia medžiodavome, bet neturėjome jokios pašiūrės. Pamačiau apleistą sodybą, susiradau jos savininkę ir nusipirkau, po to pasiūlė nusipirkti mišką aplink sodybą, o kai nusipirkau mišką, pradėjau galvoti, ką su juo daryti. Po to žiūriu, vienas kitas augina elnius, ir pagalvojau, o kodėl aš negaliu. Taip ir prasidėjo. Biznio iš to nepadarysi, tai man hobis, malonumas, - sako sodybos šeimininkas Gediminas Vaitiekūnas.

Apie tai, kaip kilo netradiciškai paminėti Pasaulinę gyvūnijos dieną, paprašiau papasakoti Švenčionių VMVT viršininką Gediminą Adomavičių.

- Švenčionių PRC tarp kitų profesijų ruošia ir miškininkus, tad kilo mintis supažindinti būsimus miškininkus su laukiniais žvėrimis, šiuo atveju su tais, kurie gyvena Gedimino Vaitiekūno sodyboje. Perspektyvoje pas jį gali atsirasti ir daugiau gyvūnų. Žinoma, smagu, kad šią iniciatyvą palaikė Švenčionių PRC direktorė Milda Gustienė ir, žinoma, sodybos šeimininkas Gediminas Vaitiekūnas. Šios akcijos tikslas gal būtų atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad ne mes vieni pasaulyje gyvename, kad šalia mūsų yra tie, kuriems reikalinga mūsų globa, mūsų pagalba. Kartais mes pamirštame šalia mūsų esančius tiek laukinius, tiek naminius gyvūnus. Pasaulinės gyvūnų globos dienos išvakarėse baigėsi ir konkursas, skirtas geriausiam šių metų privačiai dirbančiam veterinarijos gydytojui išrinkti. Susumavus visus balsus, nugalėtoju tapo vet. gydytojas Antanas Petkūnas. Norėčiau paminėti ir bendravimą su rajono savivaldybe. Meras Vytautas Vigelis palaiko mūsų iniciatyvas, pažadėjo paremti vakcinos nuo pasiutligės nemokamam naminių gyvūnų vakcinavimui įsigijimą. Vakcinaciją vykdysim spalio 15 d. Beje, norėčiau priminti, kad pasiutligė pavojinga liga, nuo kurios kasmet pasaulyje miršta apie 55 tūkst. žmonių. 40 procentų sergančiųjų pasiutlige yra jaunesni nei 15 metų, net 99 procentai nuo pasiutligės mirusių užsikrėtė įkandus pasiutusiam šuniui. Tad globodami gyvūnus, turime rūpintis ir jų sveikata, o tada ir patys būsime saugesni, - baigdamas mūsų pokalbį sako Švenčionių VMVT viršininkas Gediminas Adomavičius ir kartu su visu būriu nueina pasižiūrėti į už aptvaro ramiai sau pietaujančius stumbrus.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis