Mes turime 422 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4625
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14812
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90842
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tarybos posėdyje – etatų perstumdymas, smulkios lengvatos, viešas tardymas ir mandagumo stoka

2015 m. rugpjūčio 29 d. šeštadienis, Nr.63 (1499)

Paskutinis vasaros posėdis nesukėlė jokių diskusijų, dėmesį patraukia nebent neslepiamas liberalų netaktiškumas, jaunojo mero arogancija, vicemero žongliravimas smulkme.

 

Etatų perstumdymas, tik kažin ar į gerą

Įvyko socialinių darbuotojų „perdavimas“ - šįkart (pavaldumas keičiasi ne pirmą kartą) 15 darbuotojų iš seniūnijų „perduota“ Švenčionėlių socialinių paslaugų centrui. Pasak administracijos direktoriaus Andriaus Šarėjaus, kiek padidintas Švenčionėlių socialinių paslaugų centro etatų skaičius, tiek etatų sumažinta savivaldybės administracijoje. Na, beveik tiek – liko vis dėlto keliais etatais daugiau.

Tarybos narė, buvusi ilgametė administracijos direktorė Vida Rastenienė susirūpinusi net kelis kartus klausė, kaip bus užtikrintas socialinės rizikos šeimų lankymas naujomis sąlygomis ir ar nenukentės paslauga. Anksčiau tam buvo skiriamas seniūnijų transportas, dažniausiai kartu važiuodavo seniūnai. Dabar seniūnai važinėja savo transportu, o socialiniai darbuotojai išvis priklausys kitai įstaigai. Viskas sujaukta. Lyg ir nenoromis direktorius pasakė, kad yra „galimybė skirti transporto išlaidų kompensaciją“, ir čia pat patvirtino, kad kompensacija bus skiriama. „Tai didinsite biudžeto išlaidas?“ - pasitikslino V.Rastenienė. Direktoriui beliko pripažinti, kad tai tiesa, bet jis čia pat pateikė ir teigiamą pusę – seniūnams sumažės darbo.

Teisingumo dėlei reikia pasakyti, kad seniūnai, bent jau iki šiol, darbą organizavo kompleksiškai, niekada dėl vieno žmogaus mašinų nevarinėjo.

 

Iš svetimų idėjų nieko neišpeša

Finansų skyriaus vedėja Liusė Januš biudžeto padėtį įvertino kaip pakenčiamą. Pradelstą įsiskolinimą pavyko šiek tiek sumažinti – nuo 1 mln. 112 tūkst. Eur iki 1 mln. 042 tūkst. Eur (6 proc., o reikalaujama 10 proc.).

Bendra paskolų skola 4 mln. 516,5 tūkst. Eur, bet skolintis jau galima tik investiciniams projektams, trumpalaikių paskolų gauti negalima, nes skolinimosi limitas yra 40 proc. metinio biudžeto (jis - apie 9 mln. Eur), o mūsų rajone jau viršyta - 46 proc. Nuo šių metų įsigaliojo dar vienas reikalavimas norint skolintis – įsiskolinimas turi nuolat mažėti.

Mėgstančio pabrėžti -„nauja valdžia“, mero komanda kol kas nieko naujo neatrado, nebent seną keisti dar senesniu, net neperpratę esmės. Praėjusioje kadencijoje dabartinė „nauja valdžia“ patys pritarė sprendimams atsisakyti savivaldybei nebūdingų funkcijų, konkursų būdu perduodant jas specialistams, privačiam verslui. Automobiliai buvo išsinuomoti, seni rūpesčiai dėl jų gedimo, remonto, priežiūros pamiršti, miegančius sargus pakeitė saugos firma, patalpų valymu užsiėmė švaros įmonė. Turto valdymo ir mokesčių skyriaus specialistai buvo apskaičiavę, kad ekonomija bus keliasdešimt procentų.

Dabar, įklimpusi į skolas, „nauja valdžia“ jau abejoja, ar naujai organizuotos valymo ir apsaugos paslaugos buvo finansiškai naudingos. Meras Rimantas Klipčius posėdyje baisėjosi, kad skolos didžiulės – apsaugos firmai skolingi 17,5 tūkst. Eur, už valymo paslaugas 176,1 tūkst. Eur.

Finansų skyriaus vedėja L.Januš įsitikinusi, kad naujovė pasiteisino, tai tikrai ekonomiškai naudingas sprendimas. Problemos kilo dėl kitko -  lėšų trūkumo, kuris išlieka ir toliau, bet nieko nedarant jis galėjo būti dar didesnis. Kai paslaugas atlikdavo samdyti darbuotojai, lėšų trūko darbo užmokesčiui, dabar tas lėšų trūkumas persikėlė į skolas už paslaugas. Tuo tarpu vicemeras Kęstutis Trapikas labai didžiuodamasis gyrėsi, kad šią vasarą atostoginius mokėjo laiku. Nežinant situacijos galima ir patikėti, kad prie Trapiko gyvenimas pagerėjo. Beje, tai ne vienintelė jo „maža gudrybė“, kaip pūsti miglą į akis, bet apie jas vėliau.

Įstaigos skundžiasi suprastėjusia valymo kokybe. Jeigu taip yra, kodėl vadovai, užuot skundęsi,  nepareikalauja iš darbus atliekančios įmonės dirbti geriau?

Šaltinių teigimu, tai buvo paskutinis Finansų skyriaus vedėjos posėdis. Neapsikentusi  naujos valdžios metodų,  išeina iš darbo dar viena patyrusi specialistė. Nuo pat pirmųjų naujojo mero darbo dienų iš darbo išėjo ilgamečiai Bendrojo skyriaus ir Žemės ūkio skyriaus vedėjai. Liberalai neturi specialistų, tinkamų užimti jų vietas.

 

Smaginasi valdžia

Praėjusiame posėdyje, neapsikentęs nemandagaus (švelniai tariant) mero Rimanto Klipčiaus elgesio, kai buvo stačiokiškai užčiauptas, tarybos narys Konstantas Ramelis pasakė: „Smaginatės valdžia? Smaginkitės smaginkitės“...

Ir šiame posėdyje meras toliau smaginosi valdžia. Tvirtinant biudžetinių įstaigų ataskaitų rinkinius, ne pranešėjai klausimus teikė, o surengė viešą tardymą vienai vienintelei iš 30 biudžetinių įstaigų vadovų– Švenčionėlių miesto kultūros centro direktorei Onai Raguckienei. Galimai, ne be politinių motyvų. Kultūros centrui už nuomą įsiskolinusi bendrovė nevykdo veiklos, sutartis nepratęsta, kultūros centras tomis patalpomis jau naudojasi pats. Sudarytas skolos mokėjimo grafikas, bet jo skolininkas jo nesilaiko. Už viską tenka kentėti direktorei nuo pat naujos valdžios atėjimo.

Vytautas Vigelis pasisakyme pastebėjo, kad reglamentas – du klausimai pranešėjui svarstomu klausimu – galioja visiems tarybos nariams, taip pat ir pirmininkaujančiam, t.y., merui, kuris užpylė klausimų lavina ne pranešėją, o direktorę. V.Vigelis paprašė nepažeidinėti reglamento. „Čia pirmininkauju aš!“ - į V.Vigelio pastabą atrėžė Rimantas Klipčius. Supraskit, galiu smagintis valdžia.

 

Migla į akis ir liūdnoji K.Trapiko naujiena

Nustatydama žemės mokesčio dydžius, taryba priėmė sprendimą neapmokestinti sklypų miestuose iki 5 arų, kaimuose - iki 1 ha, teikti mokesčio lengvatas socialiai pažeidžiamų asmenų kategorijai. Mokestis labai jau mažas – posėdyje K.Trapikas sakė, kad biudžetas negautų 6-8 tūkst. eurų per metus. Tarybos narys Vytautas Bulka suabejojo, ar K.Trapikas neprisimena, ar klaidina tarybą, ar kažkas per 18 valandų nuo komiteto posėdžio pasikeitė, nes komitete specialistai pateikė didesnius skaičius, kad ta suma bus 8-10 tūkst. eurų. K.Trapikas atrėžė, kad dar buvo naktis, nemiegojo ir suskaičiavo...

Tuo tarpu nevaldantys tarybos nariai klausė, kodėl K.Trapikas nebuvo toks dosnus gyventojams, kai opozicija pateikė sprendimo projektą dėl šiukšlių mokesčio mažinimo? Kodėl apie tai nenorėjo nė girdėti, nors prieš rinkimus pats žadėjo. Čia ir išlindo yla iš maišo – ten didelė suma, o gyventojams akis užmesti juk galima ir tokiomis menkutėmis, kaip žemės mokesčio lengvata arba apleisto nekilnojamojo turto mokesčio mažinimas, arba kito kokio mokesčio nereikšminga 0,1 proc. dalelyte. Iš tokių lengvatų nei biudžetui nuostolio, nei gyventojams naudos, o atitinkamai sužaidus, apie K.Trapiką galimai ir šlovė pasklis – koks geras, visiems padėti nori...

Svajokliams pažadinti: tikra liūdnoji, kaip jis pats sakė, K.Trapiko naujiena – sąvartynas padidino vartų mokestį 2,5 karto. Ko laukti – rinkimų pažadų vykdymo ar dar didesnio mokesčio?

 

Tarybos narys apie direktorių: „Ar įgalus?“

Svarstant švietimo klausimus, „sublizgėjo“ liberalas Kęstutis Savickas. Jo klausimas, ar Švenčionių progimnazijos direktorius įgalus baigti remontą, regis, akimirkai net sutrikdė pranešėją – Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėją Danutę Vigelienę. Į tokį akibrokštą ji atsakė trumpai: „Manau, klausimas netaktiškas“. Nejaukiai pasijutusi, nuščiuvo visa salė. Mažiausiai 20 pastarųjų metų niekas nebuvo suabejojęs kūrybingo, autoritetingo ilgamečio direktoriaus Jurijaus Semaškos kompetencija, ir štai tau kad nori – ponui Kęstučiui atrodo kitaip...

P.S. Išsamiau apie švietimo klausimus skaitykite jau prasidėjus mokslo metams.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 

 
Reklaminis skydelis