Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5824
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27711
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71694
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rugpjūtį dėl žaibo kilo dešimt gaisrų

2015 m. rugpjūčio 22 d. šeštadienis, Nr.61 (1497)

Karštas vasaros dienas mūsų klimato juostoje dažnai lydi audros su perkūnija. Perkūnija – pavojingas meteorologinis reiškinys, nes žaibai gali sukelti gaisrus, sutrikdyti elektros tiekimą, radijo ryšį ir kt. Šiais metais iki rugpjūčio 14 d. Lietuvoje jau užregistruota 21 žaibo iškrova, kuri sukėlė gaisrus: buvo uždegti gyvenamieji namai, ūkiniai pastatai, vasarnamiai bei kitas turtas. Laimei, per šiuos gaisrus žmonės nenukentėjo. Daugiausia nuostolių žaibas pridarė Vilniaus (kilo 10 gaisrų), Panevėžio (3), Alytaus ir Klaipėdos (po 2) apskrityse.

Vien tik rugpjūčio 9 d. (sekmadienį) Lietuvoje dėl žaibo iškrovos kilo 9 gaisrai, kurių metu sudegė ne vienas pastatas.

Todėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pataria Lietuvos gyventojams saugotis žaibų, kurie ypač pavojingi kaime – čia daugiausia kyla tokių gaisrų. Žaibai pavojingesni, jeigu pastatas stovi aukštoje vietoje, ant stogo yra išsikišusių daiktų (antenų, dūmtraukių, vėjarodžių) arba šalia auga dideli medžiai. Miestuose ir gyvenvietėse, kur dėl įvairių įrengimų pastatai yra gerai įžeminti, žaibų sukeliami gaisrai daug retesni. Todėl kol dar neįvyko nelaimė, patartina, ypač kaime, ant pastatų įsirengti žaibolaidžius, o jeigu jie jau yra, juos patikrinti, ar gerai įžeminti, tvarkingi.

Žaibuojant ir griaudžiant žmonėms geriau pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą. Būtina išjungti visus elektros prietaisus, antenas, nekalbėti mobiliaisiais telefonais. Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, netoli kurių auga dideli medžiai.

Jeigu audra užklupo lauke, jokiu būdu negalima slėptis po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškoti prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, vengti aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Jeigu perkūnija užklupo maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, būtina nedelsiant skubėti į krantą. Žaibuojant taip pat reiktų užgesinti laužą, nes jo dūmai yra puikūs elektros laidininkai ir gali pritraukti žaibą.

Primename, kad kilus gaisrui ar įvykus kitai nelaimei reikėtų nedelsiant kviesti ugniagesius gelbėtojus bendruoju pagalbos telefonu 112.

 

Gaisrai

Praėjusią savaitę Švenčionių rajono teritorijoje ugniagesiai gelbėtojai užgesino penkis gaisrus, kilusius atviroje teritorijoje.

Rugpjūčio 12 d. apie 22 val. ugniagesiai gelbėtojai užgesino gaisrą, kilusį miške prie Meškerinės vs. Pabradės sen. Šio gaisro metu išdegė apie 10 arų miško paklotės.

Rugpjūčio 14 d. apie 15 val. užgesintas gaisras Ungurinės gatvėje Magūnų kaime, Magūnų sen. Gaisro metu išdegė apie 2 arus sausos žolės. Apie 16 val. ugniagesiai gelbėtojai buvo iškviesti gesinti plastikinėje šiukšlių dėžėje smilkstančių šiukšlių Mokuklos – Bažnyčios gatvių sankryžoje Švenčionių m.

Rugpjūčio 16 d. 15 val. 35 min. ugniagesiai gelbėtojai gavo pranešimą iš Bendrojo pagalbos centro, kad Rašės ežere esančioje saloje (Labanoro sen.) dega miškas. Į gaisro vietą ugniagesiai gelbėtojai išvyko su parengta gelbėjimo valtimi ir plaukiojančiais motoriniais vandens siurbliais. Gaisrą ugniagesiai gelbėtojai saloje likvidavo apie 19 val., gaisravietės stebėjimas perduotas Švenčionėlių miškų urėdijos atsakingiems darbuotojams. Gaisro priežastis nustatinėjama. Apie 23 val. Zalavo k. Pabradės sen. ugniagesiai gelbėtojai užgesino atvira liepsna dirbame žemės lauke degantį šiaudų ritinį. Gaisro priežastis nustatinėjama.

Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Švenčionių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos informacija