Mes turime 350 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1542
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26672
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73998
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Iš kelionės grįžome geros nuotaikos ir pailsėję

2015 m. rugpjūčio 22 d. šeštadienis, Nr.61 (1497)

Vasara ne tik poilsio ir atostogų metas, bet mums neįgaliems blogai matantiems žmonėms pats geriausias laikas ko nors naujo išmokti, pasitikrinti ar ne veltui namuose mokėmės naujų kasdieniškų buitinių įgūdžių, savarankiškumo, ar tinkamai savo žinais perteikė socialiniai darbuotojai. Rajono organizaciją sudaro vyresnio amžiaus žmonės turintys regos negalią, bet su nekantrumu laukėme rugpjūčio 3 dienos (organizacijos nariai ar su lydinčiaisiais) geros ir pakilios nuotaikos rinkosi prie LASS (Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga) Švenčionių rajono organizacijos būstinės. Keliavome ištaigingu su gerai veikiančiais kondicionieriais UAB „Meteorit turas“ autobusu, tad kelionė iki Šventosios poilsio namų „Spindulys“ neprailgo. Organizacijos nariai, vykstantys pirmą kartą, nuogąstavo, kad blogai mato, bus sunku orientuotis naujoje nepažįstamoje aplinkoje, nesaugu, pasimes, nieko naujo nesužinos. Nuogąstavimų buvo įvairių, bet jau pirmą dieną nuotaika atsirado, nes saulutė kaitriai šildė ir žadėjo gerą orą visas 8 dienas. Mes ne tik mėgavomės oro, saulės ir jūros teikiamais malonumais, bet per pačius karčius poilsiavietės „Spindulys“ teritorijoje mokėmės vaikščioti su baltąja neregio lazdele, pasirinkti tinkamas reikalingas regą kompensuojančias priemones, rašyti reginčiųjų raštu specialioje lentelėje, savarankiškai nustatyti laiką kalbančiuose laikrodžiuose, įvertuko pagalba įsiverti siūlą ir prisiūti sagą, pasimatuoti sau kraujospūdį.

Baltosios lazdelės pagalba savarankiškai nueidavome net iki pajūrio. Kelio trasoje, pereinant Mokyklos gatvę ties mūsų poilsiaviete pasigedome skiriamoje ženklo „aklieji“ arba neįgalūs. Tai mums labai aktualu, nes šalia įsikūrę dar du poilsio namai neįgaliems. Pačiame paplūdimyje norėtųsi matyti didesnio formato informacinių lentų ar nuorodų. Mėgstantiems „skaityti“ įgarsintą knygą poilsio namų administracija tam tikslui paskolino kompaktinius diskų grotuvus. Iš namų vežėmės aklųjų šaškes. Kas norėjo, turėjo galimybes išbandyti jėgas. Žaidėme ir su iš kitų rajonų atvykusiais LASS nariais. Tai ne specialios varžybos, o šventė ir savo gebėjimų išbandymas, teigiamos emocijos, bendravimas. Norintys mažomis grupelėmis lankėsi Palangoje.

Mes džiaugiamės galėdami aktyviai pailsėti, nors trumpam pakeisti gyvenamą aplinką, pasirūpinti sveikatos gerinimu. Už šias nuostabias akimirkas, dėl negalios atrastus naujus gyvenimo išbandymui mestus iššūkius toliau gyventi pilnavertį gyvenimą, džiaugtis juo ir už sutiktus naujus likimo draugus nuoširdžiai dėkojame Švenčionių rajono savivaldybei, skyrusiai dalį lėšų autobuso nuomai, bei geros valios rajono gyventojams, skyrusiems 2 procentus iš gyventojų pajamų mokesčio.

Stasė MAŽUOLIENĖ