Mes turime 424 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4072
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20273
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96303
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Netvarkingi kombainai – vienas žingsnis iki nelaimės

2015 m. rugpjūčio 12 d. trečiadienis, Nr.59 (1495)

Šalyje – javapjūtės įkarštis. Deja, kartu su geromis žiniomis apie sparčiai vykstančius darbus, gausų derlių sulaukiame ir blogų – ugniagesiai jau gavo pirmuosius pranešimus apie laukuose užsiliepsnojusius javų nuėmimo kombainus ir kitą žemės ūkio techniką. Vien per pirmąją rugpjūčio savaitę buvo užregistruoti 4 gaisrai, kuriuose degė kombainai. Pernai per visą javapjūtę liepsnojo 17 kombainų. Nuostolių patyrė tiek ūkininkai, tiek žemės ūkio bendrovės.

Daugelio tokių gaisrų galima išvengti, jeigu prieš išvykstant į laukus kombainai bei kita žemės ūkio technika būtų tinkamai paruošta. Kombainai dažniausiai užsidega dėl netvarkingos kuro tiekimo sistemos, pasenusios arba pažeistos elektros įrangos bei neapsaugotų besisukančių kombaino mechanizmų. Išlekiančios iš variklio išmetimo vamzdžio kibirkštys, trumpas elektros laidų jungimasis, ant velenų ir kitų kombaino mechanizmų apsivynioję šiaudai, į besisukančių būgnų mechanizmus patenkantys pašaliniai kieti daiktai gali tapti gaisro priežastimi.

Dirbant varikliui, kombaino kolektoriuje, išmetimo vamzdyje kaupiasi nuodegos. Jeigu variklio karteryje yra per daug tepalo arba cilindrų žiedai susidėvėję, tepalas gali patekti į degimo kamerą. Dėl to padidėja atidirbusių dujų išmetimo intensyvumas. Priklausomai nuo variklio tipo šių dujų temperatūra išmetimo vamzdyje siekia 500-700 laipsnių, todėl įkaitę nuodegų gabalėliai, iš išmetimo vamzdžio patekę ant šiaudų, gali sukelti gaisrą.

Kai nesandari kuro tiekimo ir variklio tepimo sistema, gali nutekėti kuras ir tepalai. Prie šių nuotekų labai limpa dulkės, smulkios šiaudų dalelės, kurios susikaupusios ant įkaitusių variklio mazgų gali užsidegti. Be to, kuro tiekimo vamzdeliai, pagaminti iš degių medžiagų, besiliesdami su įkaitusiomis variklio detalėmis lydosi ir užsiliepsnoja, o iš jų bėgantis kuras padeda ugniai greitai išplisti. Dėl blogai sureguliuotų ir dideliais greičiais besisukančių kombaino mechanizmų susidaro sausa trintis, šie mechanizmai įkaista ir gali uždegti ant jų apsivyniojusius šiaudus.

Taigi netvarkingi javų nuėmimo kombainai, netinkamai paruošta kita javapjūtės technika gali užsiliepsnoti javų lauke ir pridaryti ne tik daug nuostolių, bet ir kelti pavojų žmonių gyvybei ir sveikatai.

 
Reklaminis skydelis