Mes turime 303 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3293
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13480
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89510
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šventė, skirta Mielagėnų vardo paminėjimo 500-mečiui

2015 m. rugpjūčio 12 d. trečiadienis, Nr.59 (1495)

Gyvename istorinėse Nalšios žemėse, ir nors dabar Mielagėnai priklauso Ignalinos rajonui, bet labai ilgą laiką tai buvo Švenčionių apskričiai priklausantis miestelis. Galų gale visiškai nesvarbu, kokiam administraciniam vienetui dabar priklauso Mielagėnai, bet galime pasidžiaugti dar viena istoriniuose šaltiniuose surasta Mielagėnams svarbia data – 500 m. nuo Mielagėnų vardo paminėjimo. O jei mielagėniškiai suranda sau svarbią datą, tai ir moka ją gražiai paminėti. Kaip tik tokioje šventėje rugpjūčio 9-ąją teko dalyvauti ir man. Beje, šventėje teko sutikti ir daugiau iš Mielagėnų krašto kilusių ar Mielagėnų vidurinę mokyklą baigusių, o dabar Švenčionių rajone gyvenančių žmonių. Ir tai tarsi savotiškas lakmuso popierėlis, dar kartą įrodantis paprastą tiesą, kad mes visą gyvenimą jaučiame trauką tų vietų, kur prabėgo mūsų vaikystė, jaunystė. Žinoma, ne tik iš kaimyninio Švenčionių rajono suvažiavo žmonės į šventę, skirtą Mielagėnų vardo 500 m. paminėjimui, bet ir iš tolimesnių Lietuvos vietų.

Nepaisant karšto ir tvankaus oro, žmonių susirinko nemažai. Vieni ėjo pasiklausyti šv. Mišių, kurias aukojo iš Mielagėnų parapijos kilęs kunigas Valdas Girdžiukas, o jam padėjo kunigas Antanas Valatka. Mielagėnų parapijos klebonas Marijonas Savickas, beje, greitai, rugpjūčio 21 d., švęsiantis gražų 65 m. jubiliejų, buvo užsiėmęs organizaciniais reikalais. Šv. Mišių metu Mielagėnų kaimo bendruomenės pirmininkė Valė Švarcienė pristatė Mielagėnų miestelio istoriją. Buvo paminėta ir 1515 m. balandžio 15 d., kai rašytiniuose šaltiniuose, o tiksliau Mielagėnų žemių pardavimo dokumentuose, prieš 500 metų paminėtas Mielagėnų vardas. Po šv. Mišių iškilminga procesija patraukė prie Mielagėnų vardo 500 m. paminėjimui skirto paminklo, kurį sukūrė skulptorius Valentinas Šimonėlis, o atidengti paminklą buvo patikėta Mielagėnų kaimo bendruomenės pirmininkei Valei Švarcienei ir seniūnaičiui Romučiui Akinskui. Pašventino paminklą kunigas Valdas Girdžiušas. Europarlamentaras Bronis Ropė pasodino medelį, po to visi patraukė į vasaros estradą, čia buvo pakeltos vėliavos, sakomos sveikinimo kalbos. Pirmoji visus susirinkusius, kaip ir pridera šeimininkei, pasveikino Mielagėnų seniūnė Milda Bagdonienė, o po visų sveikinimo kalbų koncertavo Utenos kultūros centro liaudiškos muzikos kolektyvas „Gija“. Po koncerto visi norintys Paliesiaus dvaro savininko Juliaus Ptašeko kvietimu galėjo apsilankyti restauruotame Paliesiaus dvare.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis