Mes turime 279 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2146
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12333
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88363
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Karpinių triptikas „Mano gimtasis kraštas“

2015 m. liepos 15 d. trečiadienis, Nr.51 (1487)

Daugumai žmonių mieliausia vieta yra gimtasis kraštas. „Koks gražus, mažytis mūsų kraštas, kaip lašelis tyro gintaro“, - rašė apie savo tėviškę lietuvių poetė Salomėja Nėris. Nuo senų senovės žmogus buvo susigyvenęs su gamta. Lietuva yra mūsų tėvynė. Čia mes gimėme ir augame. Kiekvienas lietuvis turėtų mylėti, branginti ir didžiuotis savo tėvyne. Aš myliu Lietuvą, nes ji yra be galo gražus, patriotiškas kraštas. Gamta – tai tarsi antrieji namai: dirbami laukai, girios, medžiai, gyvūnai. Žmogus čia galėjo rasti ramybę, grožį, paguodą. Dažnai gamtoje žmogus išsakydavo savo slapčiausias mintis, pasakodavo savo bėdas ir vargus.

Aplinka, kurioje užaugau, apsupta gamtos, tad gamta ir yra mano antrieji namai. Tačiau, nemažai laiko praleidžiu ir Švenčionėliuose. Čia mokausi, čia lankau bažnyčią. Todėl manau, kad karpiniai – puikus būdas išreikšti meilę savam kraštui. Meilė savo gimtajam kraštui yra labai svarbi. Turime išsaugoti mūsų kraštui būdingas tradicijas. Todėl aš pasirinkau tautodailės sritį – karpinius, nes noriu iškarpyti tai, ką matau savo akimis. Juk karpiniai ir kilę būtent kaimuose. Manau, kad įsibėgėjant globalizacijai lietuvybei gresia išnykimas, kaip ir daugeliui kitų tautinių kultūrų. Tautiškumas reiškia prisirišimą prie savo tautos ir kultūros, tačiau dabar žmogus yra visada pasiryžęs vykti ir gyventi ten, kur yra didžiausia darbo jėgos paklausa, tai yra, kur mokami didžiausi atlyginimai. Todėl nutautėję darbuotojai, pasiruošę spjauti į savo tautą ir tėvynę bei prisitaikyti prie bet kokių darbdavių reikalavimų, dažniausiai uždirba daugiau už tuos, kurie stengiasi išsaugoti savo tautinę tapatybę. Mano tikslas – karpiniu parodyti, kokia svarbi man Lietuva, mano kraštas, mano tėvynė. Tuo pačiu noriu, kad tai pamatytų ir kiti, ypač tie, kurie yra emigravę. Kad jie suprastų: jais teka lietuviškas kraujas ir to iš savo gyvenimo neištrinsi. Manau, kad Lietuvoje reikia gyventi visada, tausoti savo kultūrą ir kalbą, mylėti savo tėvynę, o ne kartą į metus atvykti kaip į svečius, nes Lietuva yra mūsų namai.

Erika JANUŠAITĖ

 
Reklaminis skydelis