Mes turime 267 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4619
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23163
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70489
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kiekvienas augalas – tai gamtos stebuklas

2015 m. liepos 11 d. šeštadienis, Nr.62 (1486)

Augalai mus maitina, gydo, dauguma jų yra žaliava pramonei. Jie ir oro gaivintojai, švarintojai, ir žmogaus estetinio pasaulio taurintojai.

Vieną birželio mėnesio ketvirtadienį į Viešosios bibliotekos skaityklą, kvepiančią alyvomis, su mintimis apie augalų ir žolelių naudą ir magiją rinkosi nuolatiniai bibliotekos lankytojai. Čia vyko popietė „Augalai ir žolelės – gamtos dovana žmogui“. „Mūsų protėviai, gyvenę prieš kelis tūkstančius metų, gerai išmanė augalų naudą ir sėkmingai juos vartojo. Po šiai dienai veiksmingą vaistą nuo savo negalavimų galime rasti miškuose, krūmuose, upių ir ežerų pakrantėse, pelkėse, laukuose – visur, kur veši žolynų pasaulis. O daržo augalai tarsi gėrybių skrynia – kupina medžiagų, reikalingų mūsų kasdieniam gyvenimui. Kiekvienas iš mūsų - vienas daugiau, kitas mažiau – pažįsta augalus, kurie auga nuostabiame Švenčionių krašte. O ar žinome apie jų naudingąsias savybes?“, - kreipėsi į susirinkusius skaitytojų aptarnavimo ir bibliografinio – informacinio skyriaus vedėja Liudmila Untanienė, pristatydama žolininkę, šiuo metų gyvenančią Švenčionių rajone, Silviją Gloden (Juknevičienę). Į renginį viešnia atskubėjo, nešina didžiule puokšte įvairiausių žolelių bei pilna pintine pačios pagamintų žolelių arbatų. Ilgą laiką gyvenusi mieste, šiandien Silvija džiaugiasi, kad gali gyventi pievų ir miškų apsuptame gražiame krašte, daug laiko skirti žolininkystei. „Augalai – mano didžiausi mokytojai“, – atviravo žolininkė. Viešnia kalbėjo, kad šiandien mes nepelnytai pamiršome apie augalų ir žolelių naudingąsias savybes, neįvertiname žemės mums gausiai teikiamų dovanų, esame labai nutolę nuo gamtos. Patarė, ką rinktis žmonėms, kurie patiria stresą ir įtemptai dirba, kaip teisingai rinkti žoleles, kokius augalus vartoti, kaip praturtinti savo kasdienę mitybą, kaip pačiam pagaminti kremą arba tepalą. Renginio dalyviai turėjo galimybę pamatyti, pauostyti vaistingus augalus, paskanauti kvapnios žolelių arbatos. Savo žiniomis apie žolynų pasaulį mielai dalijosi tiek žolininkė, tiek susirinkusieji.

Viešosios bibliotekos fonduose sukaupta nemažai leidinių apie augalijos pasaulį, žolininkus ir jų patarimus, tad popietės metu buvo pristatyta spaudinių paroda „Augalai: sveiko gyvenimo receptai“. Šiandien matome, kad gamtos vaistinė neišmatuojama, jos durys atvertos kiekvienam. Gamtoje yra daug augalų, kurie yra ir maistas, ir vaistas, ir pagardas, tik mokėkime juos surasti. Tad knygą į rankas – ir pirmyn į mišką, į daržą, į laukus ieškoti sveikatos, teigiamų emocijų! Šiais žodžiais ir baigėme popietę.

Liudmila UNTANIENĖ