Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2810
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12997
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89027
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kad lauko darbai neatneštų bėdos

2015 m. birželio 13 d. šeštadienis, Nr.55 (1479)

Savame kieme ar nuosavoje žemėje tvarkomės kaip tinkami. Vis tik, pasak specialistų, net ir įrengiant tvorą, genint medžius ar statant elektrinius piemenis gali kilti pavojus ne tik darbus atliekantiems gyventojams, bet ir niekuo dėtiems kaimynams.

 

Kasti žemę – tik su leidimu

Kasmet Lietuvoje dėl apgadinamų požeminių elektros kabelių sutrinka elektros tiekimas, dėl įtampos svyravimų sugenda buitiniai prietaisai.

„Elektros tinklų apsaugos zonose be elektros skirstymo bendrovės LESTO sutikimo draudžiama vykdyti žemės kasimo, dugno gilinimo, melioravimo ir kitus darbus, taip pat statyti, remontuoti, rekonstruoti ar griauti bet kokius statinius, įrengti gyvulių laikymo aikšteles, tvoras“, – pasakoja Valstybinės energetikos inspekcijos vyriausioji specialistė viešiesiems ryšiams Milda Levandraitytė.

Pasak pašnekovės, šiose elektros tinklų apsaugos zonose draudžiama lyginti gruntą bei dirbant žemės darbus kasinėti giliau nei 0,3 metro. Jeigu reikia kasti giliau – būtinas LESTO leidimas.

 

Želdinius prižiūri savininkai

Nelaimės kyla ir neretai  aplinkiniams gyventojams elektros energijos tiekimas nutrūksta  dėl netinkamos želdinių priežiūros. Visa atsakomybė tenka žemės savininkams. Suderinę su LESTO, savo sodybose, soduose, per kuriuos nutiestos oro ir oro kabelių linijos, kirsti ir genėti želdinius turi būtent jie. 

„LESTO turi teisę surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolą netinkamai želdinius prižiūrintiems gyventojams, bet dėl konkrečios baudos skyrimo sprendimą priima Valstybinė energetikos inspekcija“, – pasakoja K.Vasiliauskas, LESTO Tinklo eksploatavimo departamento vadovas.

Jei žmonės į įspėjimus nereaguoja, darbus geranoriškai inicijuoja LESTO. Remiantis galiojančiais teisės aktais, nugenėtos šakos paliekamos, nes tai – žemės savininkų nuosavybė.

 

Elektrinių piemenų pavojai

Nemažą pavojų gali sukelti ir netinkamai gyvulininkystės reikmėms naudojami elektriniai piemenys, kuriuos griežtai draudžiama įrengti elektros tinklų apsaugos zonose prieš tai negavus LESTO leidimo. 

„Dėl gamtos jėgų, pavyzdžiui, žaibo ar nuvirtus medžiui, elektrinis piemuo tampa laidininku ir, žmogui prisilietus prie elektrinio piemens, elektros srovė gali jį sužeisti ar net mirtinai traumuoti. Dėl to ir būtinas leidimas įrengti elektrinius piemenis po elektros linijomis“, – sako Vytautas Chveckovičius, LESTO Tinklo eksploatavimo departamento vyr. inžinierius.

 

1802 – vienas telefonas visiems klausimams

LESTO kviečia gyventojus šalia elektros įrenginių elgtis ypač atsakingai, o kilus klausimų dėl darbų elektros tinklų apsaugos zonose, skambinti bendruoju LESTO telefonu 1802 ir nemokamai pasikonsultuoti su specialistais.

 
Reklaminis skydelis