Mes turime 209 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1229
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15228
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62554
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėlių Mindaugo gimnazija – Gamtosauginė mokykla

2015 m. birželio 10 d. trečiadienis, Nr.54 (1478)

Visuomenei suvokus ekologinių problemų globališkumą  ypatingas dėmesys skiriamas ekologinės sampratos formavimui.  Ekologinėmis temomis kalbama šeimose, darželiuose, mokyklose, universitetuose. Tačiau vien kalbėti neužtenka. Gamtosaugininkų teigimu, ekologinis sąmoningumas didėja tik tada, kai analizuojant aktualias ekologines problemas  ieškoma sprendimo būdų, stebima, tyrinėjama ir atrandama, kai formuojant vientisą pasaulio vaizdą atskleidžiamas glaudus gamtos ir žmogaus ryšys.

Tik teorinių žinių neužtenka. Todėl Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje ekologinio sąmoningumo ugdymas vyksta ieškant aktualių problemų sprendimų, formuojant praktinius gamtotyrinius įgūdžius bei dalyvaujant ir organizuojant gamtosauginius projektus.  Akcijos, gamtosauginiai turistiniai žygiai, pažintinės kelionės, tiriamieji darbai gamtoje, aplinkosauginiai projektai skatina mokinius stebėti, pažinti ir saugoti.  Patarimų, pagalbos visada sulaukiame iš Švenčionėlių miškų urėdijos specialistų, Švenčionėlių seniūnios, nuoširdžiai bendradarbiaujame su Švenčionėlių progimnazija, vaikų lopšelio darželio  ,,Vyturėlis“ bendruomene, atliekdami tiriamuosius darbus, į veiklą įtraukiame ir tėvus bei draugus.

Gamtosauginę veiklą gimnazijoje ypač suaktyvino bendruomenės įsitraukimas į vieną iš 5 Aplinkosauginio švietimo fondo pasaulyje įgyvendinamų projektų – Gamtosauginių mokyklų programą. Ši programa orientuoja mokyklas į kryptingą ir sistemingą praktinę gamtosauginę veiklą.

Didžiuojamės, kad jau trečius metus įgyvendiname 7 Gamtosauginių mokyklų programos žingsnelius, t.y. turime sukūrę gamtosauginį kodeksą, Gamtosauginį komitetą, atliekame aplinkosauginį auditą, parengiame ir įgyvendiname aplikosauginių – gamtotyrinių veiksmų planą, atliekame veiklos vertinimą bei integruojame gamtosaugą į mokymosi procesą.

Kiekvienais metais Pasaulinis aplinkosauginio švietimo fondas (FEE) apdovanoja mokyklas, sėkmingai dirbančias aplinkosaugos srityje ir atitinkančias Gamtosauginėms mokykloms keliamus kriterijus, Gamtosauginės mokyklos pažymėjimais ir Žaliosiomis vėliavomis. Žaliosios vėliavos apdovanojimą skiria nacionalinė komisija.  Mes džiaugiamės, kad mūsų veikla įvertinta ir esame apdovanoti jau trečia Žaliąja vėliava bei Gamtosauginės mokyklos pažymėjimu.

Dauguma ekologų pripažįsta, kad gamtosauginis ugdymas mokyklose yra vienas svarbiausių veiksnių, nulemsiančių žmonijos ateitį: koks dabar yra gamtosauginis ugdymas, tokia po 20–30 metų bus pasaulio visuomenė, jos vertybės ir gyvenimo būdas, toks bus pasaulis, kuriame gyvensime. Mes tikime, kad pasaulis ateityje bus žalias ir gražus, nes šiandien mes labai stengiamės.

Daiva GAIDAMAVIČIENĖ