Mes turime 581 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:12141
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30562
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:112311
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Šiemet Lietuvoje registruoti 43 meningokokinės infekcijos atvejai

2015 m. birželio 6 d. šeštadienis, Nr.53 (1477)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per penkis pirmuosius šių metų mėnesius Lietuvoje registruoti 43 meningokokinės infekcijos (MI) atvejai, iš jų 3 - mirties. Pernai, per tą patį laikotarpį, ši infekcinė liga diagnozuota 36 asmenims. 2014 m. Lietuvoje iš viso nuo jos  mirė 5 asmenys.

Kiekvienais metais didžiausią dalį sergančiųjų sudaro vaikai iki 4 metų. Šiais metais apie 50 proc. (21 atv.) visų MI atvejų registruota šioje amžiaus grupėje.

Lietuva pagal meningokokinės infekcijos sergamumą viena pirmaujančių šalių Europoje. Panašus sergamumas registruojamas Švedijoje, Danijoje, Jungtinėje Karalystėje, Belgijoje, Airijoje.

Europoje daugumą (apie 95 proc.) meningokokinės infekcijos atvejų sukelia B ir C serologinės grupės bakterijos.

Pagrindinė šios infekcijos specifinė profilaktikos priemonė – skiepai. Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos, kurios apsaugo nuo A, B, C, Y ir W meningokokinės infekcijos serologinių grupių. Vakcinos valstybės lėšomis nėra kompensuojamos. Tėvams ar globėjams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems, reikėtų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.